Σε «κατάσταση πολιορκίας» η δημοκρατία; Ένα άρθρο του Γιάννη Μπαλάφα

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

 

Σε «κατάσταση πολιορκίας» η δημοκρατία;

 

 

Αλήθεια υπάρχει θέμα δημοκρατίας στην χώρα μας; Μήπως είναι υπερβολικές οι διαμαρτυρίες για το θέμα και απλά υποτάσσονται σε μια αντιπολιτευτική πρακτική;

Ας δούμε ορισμένα στοιχεία:
-Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις από τους Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη.

-Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η άρση ασυλίας των βουλευτών Παύλου Πολάκη και Αγγελικής Αδαμοπούλου. Η ασυλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήρθη έπειτα από μήνυση (ουσιαστικά κατά παραγγελία) του εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη, ενώ η Αγγελική Αδαμοπούλου μηνύθηκε από την Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Κεντρικής Μακεδονίας γιατί στη Βουλή επισήμανε ότι αστυνομικά όργανα, υποδυόμενοι τους «μπαχαλάκηδες», λειτουργούν ως προβοκάτορες για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις.

-Η διοίκηση του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» κάλεσε σε πειθαρχικό έλεγχο τρεις γιατρούς της Β’ Παθολογικής επειδή νόσησαν από κορωνοϊό! Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, κ. Κώστας Καταραχιάς κατήγγειλε την διοικήτρια του «Άγιου Σάββα» Όλγα Μπαλαούρα για την υπόθεση αυτή και μετατέθηκε σε άλλο νοσοκομείο… Επίσης στην Πέλλα η Διοίκηση του Νοσοκομείου αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες ποινικής και πειθαρχικής δίωξης κατά συνδικαλιστών επειδή έκαναν δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης.

-Η Αστυνομία προσήγαγε αναίτια και κράτησε για 2 ώρες τρείς συνδικαλιστές οι οποίοι για 5 λεπτά ανήρτησαν συμβολικά πανό έξω από το Μαξίμου για τα εργασιακά δικαιώματα… Πάλι καλά θα πείτε, οι εκπαιδευτικοί έφαγαν ξύλο και χημικά…

-Λογοκρίθηκε και παραιτήθηκε η Έλενα Ακρίτα στα ΝΕΑ, οδηγήθηκε σε παραίτηση η Δήμητρα Κρουστάλλη στο ΒΗΜΑ, «κόπηκε» η εκπομπή του Πάνου Χαρίτου από την ΕΡΤ, ενώ έχει προηγηθεί το κόψιμο των εκπομπών του Κώστα Αργυρού και του Γιώργου Αυγερόπουλου. Πρόεδρος της ΕΡΤ είναι ο πρώην διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, ενώ η ΕΡΤ και το ΑΠΕ πλέον υπάγονται απευθείας στον πρωθυπουργό.

-Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά χαριστικές πράξεις προς τους καναλάρχες και μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ. Επιδιώκει να μειώσει τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων σε 280 από 400 σε κάθε κανάλι εθνικής εμβέλειας, όπως προέβλεπε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Παρεμβαίνει προκλητικά κατευθύνοντας τα διαφημιστικά κονδύλια κυρίως σε «φιλικά» στην κυβέρνηση ΜΜΕ, ενώ πολλά αντιπολιτευόμενα είτε αποκλείονται, είτε λαμβάνουν ελάχιστα. Η κυβέρνηση επίσης αποφάσισε να αναβάλλουν οι καναλάρχες τη φετινή πληρωμή της δόσης τους για τις τηλεοπτικές άδειες.

-Βασικό δόγμα της κυβέρνησης είναι το «νόμος και τάξη» και αυτό ανέλαβε να το υλοποιήσουν ο κ. Χρυσοχοΐδης. Ξύλο σε νεολαίους, ξύλο σε συνδικαλιστές, ξύλο στους διαδηλωτές του Πολυτεχνείου, ξύλο σε κάθε διαμαρτυρόμενο. Από το «μέτρο» δεν εξαιρούνται πολίτες στα σπίτια τους (πχ ο σκηνοθέτης Ινδαρές), δεν εξαιρούνται 14χρονοι μαθητές, ούτε καν μικρά παιδιά.

-Η διαχείριση του δημοσίου χρήματος γίνεται σε πολλές περιπτώσεις με απόλυτη αδιαφάνεια (πχ υπόθεση «σκόϊλ ελικικού και μέτζη του νεούκτη»), εκατοντάδες διορισμοί γίνονται κατά παρέκκλιση των νόμων (πχ χωρίς πτυχίο ο κ. Λούλης διορίστηκε στο Υπουργείο Τουρισμού), συμβάσεις κρύβονται (σύμβαση palantir) ή δεν κατατίθενται στην Βουλή παρά τα σχετικά αιτήματα των κομμάτων, ούτε καν τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμοξιολόγων δεν γίνονται γνωστά.

Γενικώς οι νόμοι ισχύουν για όλους εκτός από τους «ημετέρους». Μια φούχτα ατόμων, οικογενειακοί φίλοι και λοιποί, έχουν διοριστεί ή ελέγχουν νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, της ενημέρωσης, των θεσμών.
Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα: Λουδοβίκεια αντίληψη εξουσίας, παράκαμψη δημοκρατικών προβλέψεων, αδιαφάνεια, βία, αυταρχισμός.
Βεβαίως τα κόμματα λειτουργούν, έχουμε το δικαίωμα να εκφράζουμε τις απόψεις μας (αν και η πλειοψηφία των πολιτών δεν πρόκειται να τις μάθει, διότι απλά αποκρύπτονται από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ), υπάρχουν συνταγματικές δυνατότητες και προστασία για τους πολίτες. Το θέμα λοιπόν είναι η ποιότητα της δημοκρατίας, το «κουτσούρεμα» της, η αναμφίβολη παράκαμψη ακόμη και συνταγματικών προβλέψεων.
Αυτή η πρακτική υποσκάπτει την δημοκρατία, απειλεί τις ελευθερίες μας. Ευτυχώς στην χώρα μας τα δημοκρατικά αντανακλαστικά και οι δημοκρατικές παραδόσεις είναι ιδιαίτερα ισχυρές και πιστεύω ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν επί μακρόν να τις υπονομεύει. Το ότι υπάρχει απειλή, ναι υπάρχει. Ότι υπάρχουν παρεκτροπές, ναι υπάρχουν. Υπάρχουν όμως και οι ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες είναι ισχυρές και είναι δεδομένο ότι θα αντιδράσουν.
Καλό θα ήταν οι κυβερνώντες που συμμετέχουν σε αντιδημοκρατικές εκτροπές ή να συμμαζευτούν ή να ετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν την έντονη αντίδραση όλων μας.

Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι εκλεγμένος με τον Σύριζα στη Β’ Αθηνών και τέως υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής