Άρθρο Σπύρου Τζόκα: Η μεγάλη μάχη της Καισαριανής (15 – 16 Ιούνη 1944)

«Στα χνάρια του αιματοβαμμένου 1944 της Καισαριανής» Γράφει ο Σπύρος Τζόκας Πανεπιστημιακός, συγγραφέας, υποψήφιος με το ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα Αθηνών   1944 Στις 15–16 Ιούνη τμήματα του ΕΛΑΣ Αθήνας με την υποστήριξη του λαού αντιμετωπίζουν ηρωικά επιδρομή χιτλερικών και ταγματασφαλιτών στην Καισαριανή, προξενώντας τους 45 νεκρούς και τραυματίες. Στις 16-Ιούνη όλα τα μαγαζιά της συνοικίας κλείνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ 2.000 κάτοικοι πραγματοποιούν διαδήλωση. Το…

Συνέχεια.

Ο Δημητράκης: Άρθρο της Σοφίας Τριανταφυλλοπούλου

Ο Δημητράκης Χατζηευσταθίου   Γράφει η Σοφία Τριανταφυλλοπούλου Association of European Journalists sofiarose1900@gmail.com   «Παρακαλούνται όσοι γνωρίζουν για τα εξής πρόσωπα να ειδοποιήσουν την υπηρεσία αναζητήσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οδός Γ’ Σεπτεμβρίου 21».

Συνέχεια.

Αντώνης Αμουργιανός, o φύλακας της Μονής Καισαριανής στον Υμηττό

  Γράφει η Σοφία Τριανταφυλλοπούλου sofiarose1900@gmail.com Association of European Journalists Στο μοναστήρι θα σας ταξιδέψω σήμερα ή για να το πω πιο επίσημα, στην Μονή των Εισοδείων της Θεοτόκου που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 350 μέτρων στον Υμηττό, λίγο πιο πάνω από την πόλη της Καισαριανής, σ΄ένα καταπράσινο ειδυλλιακό περιβάλλον. Ο Μπάρμπα Αντώνης Αμουργιανός το…

Συνέχεια.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ – Άρθρο της Σοφίας Τριανταφυλλοπούλου

Γράφει η Σοφία Τριανταφυλλοπούλου Association of european journalists sofiarose1900@gmail.com Μπρε, θυμάσαι τον κυρ Γιάννη τον Φαναρτζή και τη γυναίκα του την Γαρυφαλλιά; Ο κυρ Γιάννης Φαναρτζής στα Βουρλά -Πως να τους θυμάμαι καλέ; δεν είμαι και διακοσίων χρόνων! Από τη νενέ μου ήξερα ότι ήταν μαναβάκι στα Βουρλά, μάζευε σκόρδα και τα πουλούσε στις γειτονιές…

Συνέχεια.

12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα απελευθερώνεται

* Άρθρο του Σπύρου Τζόκα 12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα απελευθερώνεται από τον φασισμό, από τη γερμανική μπότα. Και όμως λίγες μέρες πριν την απελευθέρωση, τον ματωμένο Σεπτέμβρη του 1944, Έλληνες πατριώτες εκτελούνταν μαζικά από τους κατακτητές με τη συμβολή των ντόπιων δοσίλογων – ταγματασφαλιτών, συνεργατών των Γερμανών. 38 μέρες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας και συγκεκριμένα…

Συνέχεια.

Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, o πρώτος δάσκαλος του Βύρωνα

  Γράφει ο Μιχαήλ Τοπούζης, διαχειριστής σελίδας Facebook  «Πάλαι ποτέ στο Βύρωνα»   Ένα από τα σχολεία του Βύρωνα, αν και επίσημα ονομάζεται 4⁰ Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα, όλοι οι κάτοικοι το γνωρίζουν και το επικαλούνται ως «Χαραλαμπόπουλου». Σε ποιο σχολείο πας; Η απάντηση ήταν …στου «Χαραλαμπόπουλου». Πως επικράτησε όμως αυτό το προσωνύμιο για το συγκεκριμένο…

Συνέχεια.