Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ (Αναδημοσίευση έντυπης έκδοσης)

0Shares

Τα τέσσερα πανύψηλα κυπαρίσσια που επρόκειτο να κοπούν. Οι κορμοί και οι ρίζες τους εφάπτονται το παλιό κτίσμα του λεβητοστασίου.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21ης Ιουλίου, οι δημοτικές παρατάξεις «Στάση Βύρωνα» με επικεφαλής το δήμαρχο  Άκη Κατωπόδη και «Νέα Εποχή Βύρωνα» με επικεφαλής τον Χρήστο Γώγο, υπερψήφισαν το 14ο θέμα με τον τίτλο «Έγκριση της υπ’ αριθμ. 25/2020 απόφασης της Ε.Π.Ζ. σχετικά με κλαδεύσεις και κοπές δένδρων στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου του Παλαιού Δημαρχείου».

Έτσι αργά το βράδυ, με αρκετές απουσίες στο σύνολο των 41 δημοτικών συμβούλων και με μικρή πλειοψηφία (13 ψήφοι έναντι 11), το Σώμα ενέκρινε την κοπή 7 δένδρων (4 κυπαρίσσια, δύο πεύκα, ένας αείλανθος) στον ακάλυπτο χώρο του  παλαιού Δημαρχείου Βύρωνα. 

Την απόφαση καταψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Δύναμη Ελπίδας» (Αλέξης Σωτηρόπουλος»), «Λαϊκή Συσπείρωση» (Βαγγέλης Γείτονας), «Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα» (Βασιλική Σάρολα), «Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα» (Παύλος Αναστούλης), «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα» (Τάσος Μαυρόπουλος).

Η παράταξη «Μαζί για το Βύρωνα» του Μίλτου Μπαντή απείχε με το σκεπτικό ότι το συγκεκριμένο θέμα έπρεπε να επιστραφεί στην αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος και να επανεξεταστεί. «Zητήσαμε να εξευρεθεί άλλη λύση από την αρμόδια διεύθυνση και εάν αυτό δεν είναι εφικτό σε κάποια από τις περιπτώσεις, να αντικατασταθεί με καινούριο δένδρο κατάλληλο για τον συγκεκριμένο χώρο και όχι από τσιμέντο» δήλωσε (25/7/20) ο κ. Μπαντής.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κοπή των δένδρων, στηρίχθηκε σε εισήγηση της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου, που είχε εγκρίνει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δήμου (27/7/20) «Η εισήγηση έγινε κατόπιν αυτοψίας της Δ/ντριας Πρασίνου (Δασολόγος) και της Προϊσταμένης Τμήματος Πρασίνου (Γεωπόνος),  λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη χρήση που πρόκειται να έχει άμεσα ο χώρος, ως Μουσείου της πόλης. Τα ευρήματα της αυτοψίας είναι πλήρως καταγεγραμμένα στην εισήγηση με ΑΔΑ: Ω8ΤΧΩ9Ε-56Δ όπου αναφέρεται ενδεικτικά: «Οι ρίζες τους (των κυπαρισσιών) πιέζουν τον πέτρινο μαντρότοιχο, έχουν σπάσει το τσιμέντο που στηρίζει τα κιγκλιδώματα και έχουν δημιουργήσει ρωγμές στον μαντρότοιχο»,, «κατά καιρούς οι κλάδοι (για τα πεύκα) που προκάλεσαν φθορές στο κτήριο έχουν κοπεί»

Η εισήγηση καταλήγει: «Λόγω του περιορισμένου ακάλυπτου χώρου, του είδους των δέντρων που φύονται σε αυτόν και της μεγάλης ανάπτυξής τους, θεωρούμε ότι εγκυμονεί κίνδυνος φθορών στο κτήριο του παλαιού Δημαρχείου και των παρακείμενων κατοικιών αλλά κυρίως κίνδυνος πτώσης κλάδων ή και ολόκληρων δέντρων, κατά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων με απρόβλεπτες συνέπειες για την σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών του Μουσείου».

Ο κορμός του πεύκου φτάνει μέχρι το πίσω μπαλκόνι του Παλιού Δημαρχείου. Είναι όμως αυτός επαρκής λόγος να κοπεί το δένδρο;

Στις 24 Ιουλίου, οι παρατάξεις Σάρολα, Αναστούλη και Μαυρόπουλου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το παλαιό δημαρχείο με αίτημα να ανακληθεί η απόφαση κοπής των δένδρων, αρχίζοντας να μαζεύουν υπογραφές πολιτών. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Μουντοκαλάκης.

Στις 27/7, συνολικά έξι δημοτικές παρατάξεις ή άλλως 23 δημοτικοί σύμβουλοι κατέθεσαν γραπτό αίτημα ανάκλησης της απόφασης, περισσότεροι δηλαδή απ’ όσοι την είχαν υπερψηφίσει. Το αίτημα συνυπέγραψαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων Μπαντή, Σωτηρόπουλου, Γείτονα, Σάρολα, Αναστούλη και Μαυρόπουλου καθώς και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Μουντοκαλάκης.

Στο αίτημα αναφερόταν ότι «Κατά τη συζήτηση του θέματος, η δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να απαντήσει στα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων και να τεκμηριώσει επαρκώς την αναγκαιότητα της κοπής των δένδρων. Παρά το αίτημα αρκετών δημοτικών συμβούλων να αποσυρθεί το θέμα για να εξεταστεί καλύτερα, η δημοτική αρχή προχώρησε σε ψηφοφορία κατά την οποία εγκρίθηκε η κοπή των δένδρων με 13 ψήψους υπέρ έναντι 11 κατά.

Σε μια πόλη όπως ο Βύρωνας, με ελάχιστους ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου, αντί να αναζητούμε πως θα τους αυξήσουμε και θα προστατεύσουμε τους ήδη υπάρχοντες, τους καταστρέφουμε. Πρόκειται για απόφαση βαθιά αντιπεριβαλλοντική,  που η υλοποίηση της θα υποβαθμίσει και άλλο τη ζωή στην πόλη».

Μετά από αυτό, στις 28/7, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στον περιβάλλοντα χώρο του Παλαιού Δημαρχείου από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αντιδήμαρχο Μιχαήλ Καραγιάννη και την διευθύντρια της Δ/νσης Πρασίνου, παρουσία των επικεφαλής και συμβούλων όλων των δημοτικών παρατάξεων.

Η αρμόδια προϊσταμένη ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους κατέληξε στην εισήγησή της προς την ΕΠΖ του Δήμου για το κόψιμο των δύο στρεβλών πεύκων που έχουν προκαλέσει φθορές στην τοιχοδομή, του αΐλανθου και των κυπαρισσιών λόγω επικινδυνότητας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν διεξοδικά όλοι οι προβληματισμοί από τους παρευρισκόμενους, και ιδιαίτερα για τα 3 κυπαρίσσια, τα οποία δεσπόζουν στο χώρο και για τα οποία εξετάστηκε η εναλλακτική του κλαδέματος τους εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ασφάλειας.

«Στην επιτόπια σημερινή συνάντηση διαπιστώθηκε πώς δεν είναι όλα τα δένδρα στην ίδια κατηγορία για κόψιμο και δεν υπήρχε ουσιαστικό σχέδιο από την διοίκηση Κατωπόδη. Τρία κυπαρίσσια θεωρούμε πώς μπορούν να παραμείνουν αφού κουρευτούν» δήλωσε ο κ. Γώγος, αναθεωρώντας την αρχική θέση της παράταξής του. Συμφώνησε με την υπόλοιπη αντιπολίτευση ότι είναι προτιμότερο να απομακρυνθεί το παλιό κτίσμα του λεβητοστασίου στον ακάλυπτο πάρα τα κυπαρίσσια. 

«Η πλειοδοσία σε ευαισθησία που έδειξαν κάποιοι από άλλες παρατάξεις μόνο για φθηνή πολιτική θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, αφού κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος από τούς άλλους» δήλωσε ο κ. Γώγος.

Μετά τη συνάντηση και τη σχετική αυτοψία που έγινε στο χώρο, ανακοινώθηκε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου ότι «η Δημοτική Αρχή θα ζητήσει εκ νέου την εισήγηση εκ μέρους της αρμόδιας Διεύθυνσης Πρασίνου στη βάση της σημερινής συζήτησης και με στόχο την περαιτέρω διερεύνηση της οικολογικής συμπεριφοράς των συγκεκριμένων δέντρων.»

Αυτοψία και συνάντηση των ενδιαφερομένων στον ακάλυπτο χώρο του Παλαιού Δημαρχείου. Διακρίνονται από αριστερά οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασιλική Σάρολα, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Ηλίας Βαλμάς, Κοσμάς Τσιάκαλος, Βασίλης Μουντοκαλάκης, Γεώργιος Ντόβολος, Μιχαήλ Καραγιάννης, Ορέστης Καππάτος, Κώστας Αγγέλης και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο Χρήστος Παναγιωτόπουλος (με μάσκα). Στον μέσον η Διευθύντρια Πρασίνου δείχνει τη θέση των κλαδιών έχοντας απέναντι της τους δημοτικούς συμβούλους Χρήστο Γώγο, Παύλο Αναστούλη και Τάσο Μαυρόπουλο.