Βία και ρητορική μίσους- Γιάννης Μπαλάφας

Print Friendly, PDF & Email

Βία και ρητορική μίσους

Η κυβέρνηση επενδύει στη βία και τη ρητορική μίσους. Επενδύει στον διχασμό. Για όλα φταίμε εμείς.

* Όταν η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του Ινδαρέ και τον ξυλοκόπησε, ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.

* Όταν η αστυνομία εισέβαλε σε αίθουσα που προβαλλόταν το “Joker”, για να διαπιστώσει αν την παρακολουθούν ανήλικοι, ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.

* Όταν η αστυνομία εισέβαλε με μηχανές σε λαϊκή του Χαλανδρίου, ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.

* Μεμονωμένα περιστατικά ήταν επίσης το ξεγύμνωμα πολιτών, τα σεξιστικά σχόλια αστυνομικών κατά γυναικών και ομοφυλόφιλων, η σύλληψη και κράτηση μαθητών μετά από συλλαλητήριο, η επίθεση κατά όσων περίμεναν την απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο χθεσινός ξυλοδαρμός στη Νέα Σμύρνη και πολλά άλλα.

Η κυβέρνηση επενδύει στη βία και τη ρητορική μίσους. Επενδύει στον διχασμό. Για όλα φταίμε εμείς. Φταίει η νεολαία που πάει πλατεία, φταίνε οι μανάδες που βγάζουν βόλτα τα παιδιά τους, φταίνε όσοι ψάχνουν ένα πάρκο για να πιουν έναν καφέ, φταίνε οι εργαζόμενοι που μπαίνουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, φταίνε οι φοιτητές που διαμαρτύρονται για τον νόμο Κεραμέως, φταίνε οι άνθρωποι του πολιτισμού που δεν αντέχουν άλλο τη Μενδώνη. Μάλιστα η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Πελώνη έφτασε στο σημείο να προσπαθήσει να συνδέσει την ακραία βία κατά πολιτών στη Νέα Σμύρνη με τρικάκια τα οποία έριξε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ… Μπροστά στα κυβερνητικά αδιέξοδα και την ανικανότητά τους, προσπαθούν να ταυτίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με την τρομοκρατία, τους αγώνες των εργαζομένων με την εξάπλωση της πανδημίας, εργαλειοποιούν τα «πέτσινα» ΜΜΕ και δημοσκοπήσεις, επιδιώκουν να κρύψουν την αποτυχία τους στρέφοντας αλλού τους ελεγχόμενους επικοινωνιακούς προβολείς.

Αλήθεια, όμως, πώς μπορεί να κρυφτεί ότι μετά από 4,5 μήνες σκληρού lockdown η πανδημία είναι ανεξέλεγκτη, ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας, ένα χρόνο από την εμφάνιση της Covid-19, βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, πώς μπορεί να κρυφτεί ότι η οικονομία βρίσκεται σε ακραία ύφεση, ότι δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν από το οριστικό λουκέτο, πώς μπορεί να κρυφτεί η αντίληψη ατιμωρησίας που έχει η παρέα που σήμερα κυβερνά, πώς μπορεί να αποσιωπηθεί η εμφανής προστασία που παρέχεται σε όσους εμπλέκονται στις υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινωνία το τελευταίο διάστημα; Κανένας δεν παραιτείται, κανένας δεν αποπέμπεται για κανέναν λόγο. Αμετακίνητη η Μενδώνη, αμετακίνητη η Κεραμέως, αμετακίνητος ο Χρυσοχοΐδης. Μόνο ο Ταραντίλης πρόλαβε και παραιτήθηκε μόνος του «για οικογενειακούς λόγους».

Πλέον είναι σαφές: Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και αυτό είναι Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ρητορική μίσους, η αστυνομική βία, ο έλεγχος των ΜΜΕ, το «πάρτι» με το δημόσιο χρήμα, οι ομαδικοί διορισμοί ημετέρων, οι νόμοι που θεσπίζονται για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες εταιρείες και συμφέροντα, είναι η τρανή απόδειξη ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Και, όπως λέει ο λαός μας, «το ψάρι βρομάει από το κεφάλι»…

* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών