Τρίτεκνοι Καισαριανής – Μονοήμερη εκδρομή στην Παύλιανη

0Shares
Print Friendly, PDF & Email
Κυριακή  14 Μαίου 2023
Μονοήμερη εκδρομή με το τουριστικό γραφείο Zάππας στο πάρκο αναψυχής Παύλιανης και επίσκεψη στη Μονή Δαμάστας

Κάτι λιγότερο από τρεις ώρες μακριά από την Αθήνα, εκεί που ξεκινά ο υπέροχος Εθνικός Δρυμός Οίτης, βρίσκεται η Παύλιανη που για πολλά χρόνια ήταν το… μυστικό για τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου. Το μυστικό πλέον έχει διαρρεύσει, αλλά η Παύλιανη παραμένει ένα ήσυχο, περιποιημένο, πεντακάθαρο και καλλιτεχνικό χωριό, που διαμόρφωσαν οι ίδιοι οι κάτοικοί του. Στα πέριξ, συναντιούνται τα Βαρδούσια με την Οίτη και την Γκιώνα, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο έξω βρίσκεται το χωριουδάκι που λέγεται Αθανάσιος Διάκος – πρώην Άνω Μουσουνίτσα – σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, είναι ο παράδεισος όσων λατρεύουν τις αυθεντικές γεύσεις, κρέας και τυροκομικά
Το «μυστικό» χωριό για τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου -Με όμορφες πινελιές, ωραία μονοπάτια και φάρμες
Το υπέροχο φυσικό Πάρκο στις πηγές του Ασωπού
Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Παύλιανης, αποτελεί το φυσικό πάρκο αναψυχής στις πηγές του Ασωπού, το οποίο είναι μία μοναδική περίπτωση του πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η αγάπη για τον τόπο καταγωγής. Και οι κάτοικοι της Παύλιανης έχουν απεριόριστη για το χωριό τους.
Είναι όλοι τους άνθρωποι με θετική ενέργεια που με μεράκι, χιούμορ και φαντασία έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν ένα χωριό το οποίο επισκέπτονται όχι μόνο οι λάτρεις της πεζοπορίας, αλλά και οικογένειες. Τα δε πιτσιρίκια, ξετρελαίνονται.
Αιώρες, ξυλοκρέβατα, φωλιές, τελεφερίκ πάνω από το ποτάμι, μουσικές γέφυρες, τούνελ, μυστικά μονοπάτια με ευφάνταστες πινακίδες με πληροφορίες και οδηγίες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, καλούν τα μικρά παιδιά να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία στο Πάρκο και τους μεγάλους να ξαναγίνουν για λίγο παιδιά. Από το χωριό ξεκινούν επίσης πολλές μικρές ή μεγάλες διαδρομές για πεζοπορία, όπως αυτή που οδηγεί στον «Θρόνο του Δία» με μια πανοραμική θέα έως τον Μαλιακό Κόλπο, αλλά και αυτή που οδηγεί στον «σιδερένιο Θρόνο», μια κατασκευή 550 κιλών σιδήρου και ειδικών λαμών αλλά και 800 ωρών οικειοθελούς εργασίας, που παραπέμπει στο δικό μας Game Of Thrones και που πήρε σάρκα και οστά τον Απρίλιο του 2019!!!!
Ιερά Μονή Θεοτόκου Δαμάστας
Η Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Δαμάστας, είναι γυναικείο μοναστήρι, που βρίσκεται 23 χιλ. από την Λαμία, σε υψόμετρο 740 μ., στο Καλλίδρομο όρος.
Εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, στα Γενέθλια της Θεοτόκου.

Η μονή είχε καεί μερικά χρόνια πριν την Επανάσταση του 1821. Το καθολικό της μονής, που έχει μορφή σταυρικής βασιλικής μετά τρούλου και είναι οκτάπλευρο συμμετρικό, δεν είναι γνωστό πότε χτίστηκε. Ιστορήθηκε το 1818 ενώ η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που βρίσκεται στη μονή, είναι έργο του 16ου αιώνα και φέρει επάργυρη επένδυση του 1892. Η αγιογράφηση της μονής έγινε με έξοδα του αγωνιστή της επανάστασης Γ. Δυοβουνιώτη σύμφωνα με επιγραφή που σώζεται πάνω από την είσοδο του καθολικού.

Στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 η μονή υπήρξε κέντρο των επαναστατών στη Στερεά Ελλάδα. Μετά τη δημιουργία του ελληνικού βασιλείου διαλύθηκε και έχασε την περιουσία της με το διάταγμα του Όθωνα το 1833. Περίπου εκατό χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκε στη μονή μικρή ανδρική αδελφότητα μοναχών ενώ το 1953 μετατράπηκε σε γυναικείο μοναστήρι.

Σχετικά με την προέλευση της ονομασίας Δαμάστα υπάρχουν οι δυο εκδοχές: σύμφωνα με την πρώτη προέρχεται από το Δαμάστρα, που σημαίνει την Παναγία που δαμάζει τα πάθη και τον πόνο, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη η εικόνα της Παναγίας είχε έρθει από τη Δαμασκό και σιγά σιγά το αρχικό Δαμάσκα έγινε Δαμάστρα.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ: ZAPPAS  www.zappastravel.gr
 ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ : ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : Αναχωρούμε  στις 7:30π.μ ΑΥΣΤΗΡΑ  από το δημοτικό πάρκινγκ ΣΤΑΔΙΟ ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ , απέναντι από το πάρκο ξύλινα , επί της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως– Ενδιάμεση στάση 20′ για καφέ και τουαλέτα-Στάση κατά τις 10:30 π.μ στην Παναγία τη Δαμάστα για προσκύνημα στο Μοναστήρι – Συνεχίζουμε για το χωριό Παύλιανη, γνωρίζουμε το χωριό , περπατούμε στο θεματικό πάρκο της Παύλιανης με ελεύθερη είσοδο, Χαλαρώνουμε στο θεματικό πάρκο και στη φύση.Προαιρετικά Τρώμε στις ταβερνούλες εκεί.
Ενδεικτικά αναφέρουμε :Ταβερνα της Καλλιρροης “Ο Ελατος”Ταβέρνα Λίτσα
Κατσίμπα Παναγιώτα “Παραδοσιακό καφενείο –  μεζεδοπωλείο”
 Αναχώρηση επιστροφής 17:00