Το σχέδιο της περιφέρειας Αττικής ενισχύεται με νέο προσωπικό εν όψη του covid19

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

23/4/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με σχέδιο και υπευθυνότητα η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ενισχύεται με νέο προσωπικό

Γ. Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής: «Η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση. Η κα Δούρου καταψήφισε την πρόταση της Διοίκησης για ενίσχυση των υπηρεσιών της Περιφέρειας με 300 νέους εργαζόμενους. Με τις ανακοινώσεις της, προκαλεί την κοινή λογική και προτείνει προσλήψεις Γυμναστών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της εξάπλωσης του κορωνοιού!!!»

Στη μάχη ενάντια στον covid-19, από την πρώτη στιγμή.
Η Περιφέρεια Αττικής βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή» της μάχης στην οποία μπήκε η χώρα μας, για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας από τον covid 19 .
Δεν αιφνιδιαστήκαμε όπως ψευδώς ισχυρίζεται με ανακοίνωσή της η κα Δούρου, αλλά αντίθετα, συμμετέχουμε δυναμικά στην εθνική προσπάθεια με δράσεις και πρωτοβουλίες, που έχουν ήδη ωφελήσει χιλιάδες συμπολίτες μας και στους 66 Δήμους της Αττικής. Δράσεις και πρωτοβουλίες όπως : Δωρεάν συσσίτια για ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας. H λειτουργία δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής για την παροχή ιατρικών συμβουλών και ψυχολογικής υποστήριξης προς τους πολίτες. Η προμήθεια προστατευτικού υγειονομικού υλικού για το προσωπικό μας αλλά και επαγγελματικές ομάδες που δίνουν από την πρώτη γραμμή τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό. Τα δωρεάν μαθήματα τηλεκπαίδευσης για χιλιάδες μαθητές. Ο εξοπλισμός των νοσοκομείων της Αττικής με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό για την ενίσχυση των ΜΕΘ. Οι διαρκείς έλεγχοι στην αγορά για την προστασία της δημόσιας υγείας, κλπ. Η Περιφέρεια Αττικής δίνει καθημερινά τη μάχη, 24 ώρες το 24 ωρο, για να μην βρεθεί κανένας συμπολίτης μας μόνος σε αυτή την κρίση.

• Αξιοποιούμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες μας με νέο προσωπικό, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού.
Η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μας παρέχει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε έκτακτες προσλήψεις διάρκειας 4 μηνών για την αντιμετώπιση, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, των συνεπειών της εξάπλωσης του κορωνοϊού (αναγκαιότητα αυξημένων ελέγχων, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.). Πρόκειται δηλαδή για μια ειδική διαδικασία εξαιρετικού χαρακτήρα , η οποία δεν πρέπει να συγχέεται με τις διαδικασίες πρόσληψης τακτικού προσωπικού, το οποίο πράγματι είναι απαραίτητο. Τη δυνατότητα αυτή για έκτακτο, κι όχι μόνιμο προσωπικό, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής θα την αξιοποιήσει, προχωρώντας στην πρόσληψη 224 εργαζομένων, σε διάφορες κρίσιμες ειδικότητες. Ο αριθμός αυτός προέκυψε όχι αυθαίρετα, αλλά αφού πρώτα ελήφθησαν υπόψη από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη οι εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής. Η Διοίκηση Πατούλη υλοποίησε τις εισηγήσεις των υπηρεσιών και δεν έπεσε στην παγίδα της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης της δυνατότητας που της δόθηκε, για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού.

Η κα Δούρου έπεσε στην παγίδα του φθηνού λαϊκισμού
Η κυρία Δούρου, αντιμετωπίζει τη δυνατότητα που μας έδωσε η κυβέρνηση για έκτακτη πρόσληψη υπαλλήλων για διάστημα τεσσάρων μηνών, με σκοπό την αντιμετώπιση των συνεπειών της εξάπλωσης του κορωνοϊού ως ευκαιρία για τακτικές προσλήψεις και άσκησης ανέξοδης μικροπολιτικής. Γι’ αυτό ζήτησε να συζητηθεί στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, ως προ ημερησίας διατάξεως θέμα, μια πρόχειρη και ατεκμηρίωτη πρότασή της για την πρόσληψη 500 ατόμων (σε πρώτη φάση μάλιστα, όπως αναφέρει!!!), μεταξύ των οποίων και άσχετες με την πανδημία ειδικότητες. Ενώ μας προτείνει προσλήψεις για «ψυχολογική στήριξη μέσω τηλεϊατρικής», τη στιγμή που η Περιφερειακή Αρχή, χωρίς να επιβαρύνει τις υπηρεσιακές δομές της Περιφέρειας και σε συνεργασία με εθελοντές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, παρέχει ήδη και με μεγάλη επιτυχία αυτές τις υπηρεσίες. Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να είναι αφορμή για ανεύθυνες συμπεριφορές. Ούτε για μικροπολιτική εκμετάλλευση. Κι αν εν πάσει περίπτωση η κα Δούρου πιστεύει ότι είναι αναγκαία η πρόσληψη 500 εργαζομένων, τι την εμπόδισε να υπερψηφίσει την πρόταση της Διοίκησης για σύναψη σύμβασης 4μηνης διάρκειας με 300 νέους εργαζόμενους, σύμφωνα με την ΠΝΠ. Με ποια μικροπολιτική λογική λέει ΝΑΙ στους 500 εργαζόμενους και ΟΧΙ στους 224;

Η σημερινή Διοίκηση έχει δρομολογήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αναγνωρίζοντας το πραγματικό πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, η σημερινή Διοίκηση πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία, έφερε πριν μερικούς μήνες πρόταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, η οποία εγκρίθηκε με ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία, για την πρόσληψη 300 μόνιμων υπαλλήλων. Οι ενέργειες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού έχουν ήδη δρομολογηθεί , οπότε δεν μπορεί να ισχυρίζεται η κα Δούρου ότι η Διοίκηση Πατούλη αδρανεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζει η κυρία Δούρου, το ζήτημα της υποστελέχωσης της Περιφέρειας Αττικής, το έχει θέσει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κατ΄ επανάληψη και επιτακτικά σε συναντήσεις του με μέλη της Κυβέρνησης, στις συνεδριάσεις των οργάνων της ΕΝΠΕ, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, σε συνεντεύξεις και σε κάθε ευκαιρία, αρνούμενος ταυτόχρονα να ικανοποιήσει αιτήματα οργάνων για τη μετακίνηση στελεχών της Περιφέρειας σε άλλους Φορείς.

Άλλα λέει κι άλλα πράττει η κα Δούρου
Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου 2020, η παράταξη της κυρίας Δούρου δεν πρότεινε συγκεκριμένες ειδικότητες ανά υπηρεσία με ανάλογη τεκμηρίωση για τις ανάγκες που θα κληθούν να καλύψουν οι αιτούμενες προσλήψεις , στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών του Φορέα, παρά μόνο καταψήφισε τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, παρόλο που στο με αριθ. πρωτ. 12/13-04-2020 αίτημά της προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, είχε προτείνει οι προς προκήρυξη ειδικότητες να εξειδικευτούν σε συνεργασία με τις ίδιες ακριβώς αρμόδιες υπηρεσίες!

Προσλήψεις από τη σημερινή Διοίκηση, προσανατολισμένες στις πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες
Σε αντίθεση, ο Περιφερειάρχης Αττικής με σεβασμό και εμπιστοσύνη στις οργανικές μονάδες της Περιφέρειας, αποδέχτηκε χωρίς καμία παρεμβολή τις εισηγήσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών, οι οποίες υποβλήθηκαν εγγράφως, τεκμηριώνοντας και προσδιορίζοντας τις απαιτούμενες ειδικότητες και τον αριθμό των προσλήψεων ανά ειδικότητα, σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουν προκύψει στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας. Μάλιστα, ο σχεδιασμός των προσλήψεων είναι προσανατολισμένος στην διαχείριση των θεμάτων που αφορούν στην υγεία, στο συντονισμό όλων των δράσεων στον κρίσιμο τομέα της αντιμετώπισης της πανδημίας μέσω της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και στην αντιμετώπιση των πρόσκαιρων και κατεπειγουσών αναγκών που έχουν ανακύψει στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας
Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της κας Δούρου, προβλέπεται ένας σημαντικός αριθμός νέων εργαζομένων για τους κλάδους που σχετίζονται με την υγεία, συγκεκριμένα: δέκα (10) κοινωνικούς λειτουργούς, είκοσι οκτώ (28) επόπτες δημόσιας υγείας, δέκα τέσσερις (14) ιατρούς, έξι (6) κτηνιάτρους, δέκα τρεις (13) τεχνολόγους τροφίμων, πέντε (5) γεωπόνους, κ.λπ. Οι αιτούμενες προς πρόσληψη ειδικότητες θα κληθούν να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν ανακύψει στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λήψης των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η διοίκηση Πατούλη «τρέχει» την κινητικότητα
Όσον αφορά τους ψευδείς ισχυρισμούς της κας Δούρου σχετικά με τις ενέργειες της σημερινής Διοίκησης όσον αφορά την κινητικότητα, επισημαίνουμε σχετικά με τον κύκλο κινητικότητας έτους 2018, τον οποίο παραλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2019, ότι κατά τη διάρκεια της οχτάμηνης θητείας μας, έχουν εξεταστεί σχεδόν οι διπλάσιες θέσεις σε σχέση με εκείνες που είχαν εξεταστεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι για 200 περίπου θέσεις που είχαν προκηρυχθεί για μετάταξη στο πλαίσιο της κινητικότητας έτους 2018, υποβλήθηκαν πάνω από 2.500 αιτήσεις. Είναι γεγονός ότι η ίδια η διαδικασία που ορίζεται από το πλαίσιο της κινητικότητας είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, γεγονός που γνωρίζει πολύ καλά η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων μας, υποβάλλαμε στο αρμόδιο Υπουργείο ολοκληρωμένη πρόταση για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου περί κινητικότητας και την προσαρμογή αυτού σε μία πιο ευέλικτη και χρονικά πιο γρήγορη βάση.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε στην κυρία Δούρου ότι οφείλει να είναι πιο προσεκτική στις κρίσεις και αναφορές της απέναντι στη σημερινή Διοίκηση. Είναι η τελευταία που μπορεί να μιλήσει για αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων, έκτακτων περιστατικών και καταστροφών. Οι όποιες αναφορές της προκαλούν τους πολίτες της Αττικής και εκθέτουν την ίδια.