«Το φίδι είναι όπως ο σκύλος και η γάτα»

Print Friendly, PDF & Email

Στέλιος Κόκκας: Αποκαλύπτει τα… μυστικά των ερπετών

 

«Το φίδι είναι όπως ο σκύλος και η γάτα», λέει στην «Ε» ο Στέλιος Κόκκας που τα τελευταία εννέα χρόνια έχει φιλοξενήσει δεκάδες είδη.

Θα μπορούσε κάποιος να τον χαρακτηρίσει… εξπέρ στο είδος αφού πέρασε αρκετά χρόνια από τη ζωή του μελετώντας τις κινήσεις και τη συμπεριφορά τους. Ο 28χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, έχει βρεθεί στο παρελθόν στα πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας καταγράφοντας τους πληθυσμούς ορισμένων εκ των πιο σπάνιων σκορπιών της Ελλάδας.

Μεγαλωμένος στην Καισαριανή, από πολύ μικρός κατάλαβε ότι τον ελκύει ο κόσμος των ερπετών. Για τον Στέλιο ένα φίδι δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα ζώο συντροφιάς. Ωστόσο όπως εξηγεί ο ίδιος θα πρέπει να ξέρει κάποιος τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες τους πριν προβεί στην αγορά κάποιου.

-Ποσό καιρό ασχολείσαι με τα ερπετά και τι ζώα έχεις ;

Ασχολούμαι τα τελευταία εννέα χρόνια. Συγκεκριμένα με ερπετά και αρθρόποδα. Κατά κύριο λόγο έχω σκορπιούς αλλά στο παρελθόν είχα σαύρες, ταραντούλες, αλλά και πολλά φίδια στο σπίτι μου.

-Από πού μπορεί να προμηθευτεί κάποιος ένα τέτοιο ζώο;

Από εξειδικευμένα pet shop. Ωστόσο, όπως για όλα τα ζώα, έτσι για τα ερπετά πριν αποφασίσουμε να προβούμε σε αγορά, πρέπει πρώτα να ενημερωθούμε σωστά για το είδος του ζώου, τις ανάγκες του αλλά και τις υποχρεώσεις που έχουμε εμείς απέναντί του.

-Τα άγρια αυτά ζώα προέρχονται απευθείας από την φύση ή αναπαράγονται και πωλούνται από εκτροφείς;

Τα ζώα αυτά προέρχονται από εκτροφείς του εξωτερικού κατά κύριο λόγο αλλά υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις που τα ζώα προέρχονται από την φύση.

-Ποσό δύσκολο και απαιτητικό είναι να ανταποκριθείς στις καθημερινές του ανάγκες;

Τα ζώα αυτά ονομάζονται ζώα παρατήρησης και έχουν εξειδικευμένη φροντίδα. Ο χρόνος που θα περάσουμε φροντίζοντας ένα τέτοιο ζώο εξαρτάται από το είδος αλλά και τον αριθμό τους. Διαφορετικές ανάγκες έχει μια μικρή αράχνη και διαφορετικές ένα ενήλικας πύθωνας.

-Γιατί κάποιος να θέλει να έχει ένα τέτοιο ζώο στο σπίτι του;

Για τον ίδιο λόγο που θέλει κάποιος μία γάτα ή ένα σκύλο: την συντροφιά. Ωστόσο υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα που μπορεί κάποιος να μάθει και να θαυμάσει όπως το κυνήγι για τροφή, την ικανότητά τους να γίνονται ένα με το περιβάλλον που κατοικούν αλλά και τη νοημοσύνη τους.

-Είναι δυνατή η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με αυτά τα ζώα;

Μέσω της τροφής μπορούν να εκπαιδευτούν και να υπάρξει αλληλεπίδραση μαζί τους. Μπορούν να ανταποκριθούν σε διάφορα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα όταν αυτά επαναλαμβάνονται σε συνδυασμό με την λήψη τροφής.

Τι ζώα μπορεί να συναντήσει κάποιος σε ένα διαμέρισμα, ποια είναι τα πιο διαδεδομένα και ποια τα πιο επικίνδυνα;

Τα πιο διαδεδομένα είναι οι σαύρες και τα φίδια. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ζώα που δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο καθώς είτε δεν χρησιμοποιούν δηλητήριο γιατί πρόκειται για σφιγκτήρες, είτε είναι ήπιο σαν το τσίμπημα μιας μέλισσας ή σε πολλές περιπτώσεις είναι φυτοφάγα όπως για παράδειγμα η πράσινη Ιγκουάνα. Δεν ερχόμαστε συχνά σε επαφή μαζί τους εκτός κι αν είναι απαραίτητος ο καθαρισμός του ενυδρείου τους ή το τάισμα τους και χρησιμοποιούμε πάντοτε ειδικά εργαλεία.

-Τι τρώνε και ποσό δύσκολη είναι η τροφοδότησή τους;

Τα φυτοφάγα κυρίως φρούτα και λαχανικά και τα σαρκοφάγα κατεψυγμένα τρωκτικά όπως ποντίκια ή διαφορά έντομα όπως γρύλους και κατσαρίδες. Η διαδικασία για τα περισσότερα από αυτά είναι αρκετά εύκολη αλλά όπως και τα ζώα συντροφιάς μπορεί να έχουν κάποιες ιδιοτροπίες.

-Τι κόστος έχει η αγορά τους και πόσο διαδεδομένα είναι στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες ;

Στην Ελλάδα αρχίζει να διαδίδεται όλο και πιο πολύ τα τελευταία χρόνια. Το κόστος εξαρτάται από το είδος του ζώου που θέλουμε να αποκτήσουμε, τον εξοπλισμό, την τροφή , το μέγεθος και την ηλικία τους. Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη μόδα ξεκίνησε πριν από χρόνια με αφορμή ένα σίριαλ όπου ένας εκ των πρωταγωνιστών είχε ένα τέτοιο ζώο. Ωστόσο δεν έχουμε φτάσει σε καμία περίπτωση στα επίπεδα της Αμερικής ή της υπόλοιπης Ευρώπης.