Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το εμβόλιο κατά του Covid-19
Στις αρχές Γενάρη αναμένεται να φτάσει το εμβόλιο του κορονοϊού στην Ελλάδα και να ξεκινήσει αμέσως ο εμβολιασμός. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι πρώτες δόσεις εμβολίου της εταιρείας Pfizer αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας αμέσως μόλις ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δώσει το πράσινο φως, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός, ώστε όταν φτάσουν οι πρώτες δόσεις εμβολίων, να διανεμηθούν άμεσα στα κέντρα εμβολιασμού και να ξεκινήσει η διαδικασία. Οι δόσεις που εκτιμάται ότι θα φτάσουν στην Ευρώπη ανέρχονται σε 1,1 δις δόσεις του εμβολίου. Οι δόσεις αυτές θα είναι στην ίδια χρονική περίοδο παράδοσης για την κάθε χώρα, με την ίδια αναλογία εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό για την κάθε χώρα και στην ίδια τιμή του εμβολίου για την κάθε χώρα.
Στην τιμή συμβάλλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα, λοιπόν, μειώνεται το κόστος του εμβολίου για όλα τα κράτη- μέλη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαπραγματευθεί με έξι εταιρείες, με τις τέσσερις έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνα ή συμβόλαια. Αυτές οι εταιρείες είναι η AstraZeneca, η Johnson & Johnson, η Sanofi-GSK, η BioNTech-Pfizer, η CureVac και η Moderna.
Ποιος είναι ο τρόπος που θα φτάσουν τα εμβόλια σε μας, πώς θα γίνει η αποθήκευση και η διανομή.
Υπάρχουν εργοστάσια παραγωγής εμβολίων σε όλο τον κόσμο, των μεγάλων εταιρειών που είδατε, και άλλων. Με διάφορους τρόπους, αυτά τα εμβόλια θα φτάσουν στις κεντρικές αποθήκες των κρατών-μελών. Η χώρα μας έχει δύο τέτοιες κεντρικές αποθήκες. Από τις κεντρικές αποθήκες θα πάνε με ασφάλεια στα εμβολιαστικά κέντρα και εκεί, στα εμβολιαστικά κέντρα, θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι 1.018, τα οποία θα μπορούσαν να εμβολιάσουν 2.117.440 συμπολίτες μας τον μήνα.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα υπάρχουν δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, έξι μέρες την εβδομάδα εργασία, Κυριακή ρεπό. Κάθε πολίτης θα χρειαστεί 10 λεπτά πάνω-κάτω, προκειμένου να εμβολιαστεί.Σε περίπτωση που έρθουν παραπάνω εμβόλια στη μονάδα του χρόνου, εντός μηνός σχεδιάζεται να δημιουργηθούν κι άλλα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα συμμετέχει και στο projectτου εμβολιασμού.
Πρώτοι απ’ όλους, θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί. Μετά θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είναι αυτοί οι οποίοι είναι άνω των 65 χρονών ή όσοι έχουν υποκείμενη νόσο και τέλος ο γενικός πληθυσμός.
Τι θα πρέπει να κάνει κάθε πολίτης που επιθυμεί να εμβολιαστεί
Όσοι θέλουν να εμβολιαστούν θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού, είτε με sms, δηλαδή με μήνυμα, είτε online διαδικτυακά είτε μέσω τηλεφώνου καθώς θα υπάρχουν τηλεφωνικά κέντρα στα οποία θα μπορεί να τηλεφωνήσει και να κλείσει το ραντεβού του στην πόλη του, κοντά στην περιοχή που μένει, σε συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο, να του δοθεί συγκεκριμένη ώρα στην οποία πρέπει να πάει προκειμένου να εμβολιαστεί. Παράλληλα το κράτος θα καταχωρήσει μέσω του ΑΜΚΑ όσους κλείνουν ραντεβού. Θα καταχωρήσει τη βάση και θα δημιουργήσει τις συνθήκες αυτές ώστε μπορέσουν να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας.
Ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα γίνει σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και υγειονομικές δομές στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες.
Ως προς τους οίκους ευγηρίας. 65 κινητές ομάδες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, εντός 10 εργάσιμων ημερών, θα εμβολιάσουν και τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας και τους ωφελούμενους.
Όσον αφορά τους πρόσφυγες και μετανάστες, ο εμβολιασμός θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, στα 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα.
Σχετικά με τα 35 σωφρονιστικά καταστήματαπου υπάρχουν σε όλη τη χώρα, θα ληφθεί ειδική μέριμνα, έτσι ώστε υγειονομικό προσωπικό των μονάδων υγείας που είναι κοντά σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα να μπορέσει να εμβολιάσει και το προσωπικό, αλλά και τους κρατούμενους.
Τι κριτήρια πρέπει να πληρούν τα εμβόλια
Τα εμβόλια πρέπει να πληρούν, τρεις βασικούς κανόνες. Πρέπει να είναι ανοσογόνα, δηλαδή να είναι ικανά να διεγείρουν τον οργανισμό για να παράγει αντισώματα, να είναι αποτελεσματικά, δηλαδή να μπορούν να προστατεύσουν το άτομο από την νόσο και, κυρίως, να είναι ασφαλή.
Όπως έχουν διαμηνύσει στελέχη της κυβέρνησης και συνεργάτες τους που εργάζονται γύρω από το εθνικό σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη πληθυσμού για την Covid-19 θα υπάρξει στην αρχή μια προτεραιοποίηση ώστε να μην μείνει καμία ομάδα αυξημένου κινδύνου εκτός ή με καθυστέρηση μακριά από τον εμβολιασμό. Η διαθεσιμότητα του εμβολίου θα είναι σταδιακή.
Όσον αφορά τις παρενέργειες, σύμφωνα με την έκθεση η πιο συχνή είναι ο πόνος στο μπράτσο, δηλαδή στο σημείο της ένεσης. Άλλα συμπτώματα είναι η κόπωση, η κεφαλαλγία και ο πυρετός.
Όπως δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου «Σημασία έχει να αναφερθεί ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ηπιότερες, ήταν λιγότερο έντονες στα άτομα άνω των 65 ετών. Και ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, οι χρονίως πάσχοντες, δεν εμφάνιζαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες», ανέφερε η καθηγήτρια.
Εξαιτίας του γεγονότος πως ακόμη δεν έχει γίνει σχετική μελέτη για τις έγκυες, δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν μόλις το εμβόλιο φτάσει στη χώρα μας.
Επίσης, σε αυτή την αρχική φάση τουλάχιστον τους πρώτους μήνες δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν και άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από Covid-19.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη , οι πολίτες δε θα διαλέγουν ποιο εμβόλιο κατά του κοροναϊού θα κάνουν, όπως δε διαλέγουν και το εμβόλιο της γρίπης, ενώ όπως έχει διευκρινίσει δε θα γίνονται τα εμβόλια στα φαρμακεία ωστόσο οι πολίτες μέσω των φαρμακείων θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού.
Η χώρα μας αναμένει με ανυπομονησία την έναρξη των εμβολιασμών που ίσως θα σημάνει την αρχή για την επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα που όλοι στερήθηκαν τους τελευταίους 10 μήνες.