Τι δήλωσαν οι καταστηματάρχες του δήμου Ζωγράφου για το μέλλον της εστίασης
Σχεδόν δύο μήνες μετρούν κλειστά τα καταστήματα εστίασης στη χώρα, στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown που επικρατεί στη χώρα λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19. Η εστίαση κατέβασε ρολά για δεύτερη φορά από τις 3 Νοεμβρίου με το άνοιγμά της να φαντάζει αβέβαιο μέχρι να κοπάσουν τα κρούσματα του κορονοϊού και να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στον πληθυσμό. Ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι προσπαθούν να επιβιώσουν με τα επιδόματα που τους χορηγούνται από το κράτος ωστόσο η οικονομική αυτή στήριξη είναι πενιχρή σε σχέση με το οικονομικό πλήγμα που έχουν δεχτεί. Όπως αναφέρει στην εφημερίδα ιδιοκτήτης μεζεδοπωλείου- κρασάδικου στην περιοχή του Ζωγράφου «στο πρώτο lockdown τα πράγματα ήταν χειρότερα καθώς δεν ήξεραν τι να περιμένουν, αυτή τη φορά ωστόσο υπάρχει καλύτερη προετοιμασία εκ μέρους τους, τόσο σε διαχείριση πόρων όσο και στη διαφορά φύρας που υπήρξε. Αυτό συνέβη διότι το πρώτο lockdown αυτό του Μαρτίου ανακοινώθηκε Παρασκευή, οπότε υπήρξε μεγάλη οικονομική ζημιά σε πράγματα που πετάχτηκαν, ενώ το δεύτερο ανακοινώθηκε Σάββατο και άρχισε να ισχύει από Τρίτη».
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, το οικονομικό πλήγμα σε επίπεδο εταιρείας-καταστήματος ήταν μεγάλο ειδικότερα μετά το τέλος του πρώτου λοκνταουν καθώς όπως λέει «ό,τι χρηματικό ποσό υπήρχε στην άκρη εξαφανίστηκε». Παρόλα αυτά το θετικό στην όλη κατάσταση όπως διαμορφώθηκε ήταν, ότι μετά το τέλος του πρώτου λοκνταουν και μέχρι τον Ιούλιο, κινήθηκε αρκετά η αγορά και καλύφθηκαν ό,τι τρύπες υπήρχαν. «Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε με τη μείωση ωραρίου,βόπου ο τζίρος μειώθηκε δραματικά. Σε προσωπικό επίπεδο η οικονομική ζημιά είναι αντίστοιχη της ανεργίας βάζοντας πολλές φορές από την τσέπη μας για να καλυφθούν τρύπες, ειδικότερα μετά το πρώτο lockdown», υπογραμμίζει στην «Επικοινωνία».
Μέχρι στιγμής η οικονομική στήριξη που έχουν δεχτεί είναι δανεισμός σε μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής(στη τελευταία δόση δεν επιστρέφεται το 50% υπο προϋποθεσεις) και μείωση ενοικίων της τάξης του 40%, παρόλα αυτά όπως τονίζει σε προσωπικό επίπεδο δεν υπάρχει καμία στήριξη (ούτε επίδομα, ούτε μείωση ενοικίου). Η επιβίωση και το μέλλον ωστόσο φαντάζει αβέβαιο, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης δεν γνωρίζουν αν και πόσο καιρό μπορούν να αντέξουν με κλειστά τα μαγαζιά τους. «Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να αντέξει χωρίς τζίρο και έσοδα. Όσο όμως υπάρχει δανεισμός από το κράτος θα καλύπτονται όλα τα έξοδα. Το πρόβλημα θα ξεκινήσει, όταν θα χρειαστεί η αποπληρωμή των δανείων, όπου τα έξοδα στην εστίαση είναι πάρα πολλά και θα προστεθεί άλλο ένα», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης του μεζεδοπωλείου, ενώ προσθέτει ότι «θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα όταν αρχίσουν να αποπληρώνονται τα χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω των λοκνταουν. Θα πρέπει αυτά τα χρέη είτε να γίνει κάποιου είδους κούρεμα,ψείτε δόσεις με μεγάλη χρονική διάρκεια. Σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη μη αποπληρωμής σημαντικού ποσοστού της επιστρεπτέας προκαταβολής,ενώ σημαντική θα ήταν και η μείωση του ΦΠΑ για να γίνει ανταγωνιστική η εστίαση παρέχοντας ένα πιο ελκυστικό προϊόν».
Απαισιόδοξη για το μέλλον του καταστήματός της είναι και ιδιοκτήτρια εστιατορίου-καφε στην περιοχή καθώς όπως
υπογραμμίζει «δεν είναι καθόλου αισιόδοξη για το πόσοι από αυτούς θα καταφέρουν τελικά να ορθοποδήσουν». Και στο δικό της μαγαζί υπήρξε μια ανάκαμψη το καλοκαίρι αλλά από φθινόπωρο υπήρξε πάλι πτώση όσο η κατάσταση με τον κορονοϊό επιδεινωνόταν. Η στήριξη του κράτους και για το δικό της μαγαζί ήταν η μείωση του ενοικίου και η δυνατότητα της αναστολής των συμβάσεων των υπαλλήλων. Όλα θα εξαρτηθούν όπως λέει εφόσον συνεχίσουν να βγαίνουν τα έξοδα του μαγαζιού, βγάζοντας παράλληλα ένα μικρό εισόδημα, διατηρηθεί η μείωση του ενοικίου και οι αναστολές των υπαλλήλων και φυσικά με την προϋπόθεση να αντέξουν οι ίδιοι σωματικά και ψυχολογικά.
Αδιαμφισβήτητα λοιπόν ο κλάδος της εστίασης αυτή την στιγμή αποτελεί τον πιο πληττόμενο κλάδο στη χώρα εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε. Ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι περιμένουν με αγωνία πότε και με ποιες συνθήκες θα ξανανοίξουν τα καταστήματά τους απαιτώντας παράλληλα την στήριξη από το κράτος και την κοινωνία.