Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Ζωγράφου είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ελλάδας, με πυκνή δόμηση και ελάχιστους ελεύθερους χώρους. Μικρή όαση μέσα στις γειτονιές αποτελούσαν κάποιοι μικροί χώροι, είτε τρίγωνα, είτε «κηπάρια», τα οποία όμως με την πάροδο των χρόνων είχαν μετατραπεί σε άτυπες χωματερές.
Σκουπίδια, βρωμιά και εγκατάλειψη. Αποτελούσαν πραγματικές εστίες μόλυνσης. Αυτό μέχρι πριν λίγο καιρό, καθώς τώρα πια με μια βόλτα στις γειτονιές του Ζωγράφου κάποιος διαπιστώνει ότι όλη αυτή η εικόνα της εγκατάλειψης και της βρωμιάς, πλέον, δεν υπάρχει. Αυτό, όμως, που μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι στη θέση τους βρήκαμε μικρά καθαρά πάρκα με καινούργια παγκάκια, ακόμα και με πολυόργανα γυμναστικής. Οι άλλοτε σκουπιδότοποι έχουν μετατραπεί στα λεγόμενα «πάρκα τσέπης», τα οποία, όπως φροντίσαμε και μάθαμε οι κάτοικοι στις γειτονιές αυτές τα έχουν «υιοθετήσει», τα φροντίζουν και τα απολαμβάνουν καθημερινά. Και επιπλέον, αν και είναι ήδη όμορφα, μάθαμε πως το έργο της ανάπλασής τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ακολουθήσει νέα φύτευση, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω το πράσινο και τα «πάρκα τσέπης» να αποτελούν μια πραγματική όαση πρασίνου μέσα στις τσιμεντένιες γειτονιές.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής της πόλης, του Βασίλη Θώδα, δέσμευση και στόχος του οποίου αποτελεί η βελτίωση των συνθηκών ζωής στην περιοχή του Ζωγράφου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν καταγραφή αυτών των κοινόχρηστων ελεύθερων χώρων του Δήμου. Το στοίχημα ήταν διπλό. Από τη μία έπρεπε να καθαριστούν και να φροντιστούν και από την άλλη έπρεπε να… αναγεννηθούν.
Σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου υπάρχουν εκτάσεις που ανήκουν στις δημοτικές αρχές, αλλά δεν αξιοποιούνται προς όφελος των πολιτών. Αντιθέτως, λοιπόν, ο Δήμος Ζωγράφου αναζήτησε τρόπους για την αξιοποίηση των χώρων αυτών και προχώρησε σε αναπλάσεις μέσω του έργου για την «Αναβάθμιση χώρων αναψυχής, άθλησης παιδιών και τη δημιουργία πάρκων γειτονιάς στον Δήμο Ζωγράφου» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δημιουργώντας «πάρκα τσέπης», στα πρότυπα αντίστοιχων σε Αμερική και Μεγάλη Βρετανία.
Πλατεία Σκαρλάτου
Ανάμεσα στα οφέλη που έχουν καταγραφεί από τη δημιουργία των «πάρκων τσέπης» είναι:
• Η συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (μείωση του CO2),
• Η δημιουργία μικροκλίματος,
• Η μείωση της ρύπανσης,
• Η βελτίωση της υγείας των περίοικων,
• Η βελτίωση της κοινωνικοποίησης των περίοικων
«Συνεχίζουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων μας για περισσότερους χώρους αναψυχής και πρασίνου στον Δήμο Ζωγράφου, καθώς αποτελεί προτεραιότητά μας, μέσω των παρεμβάσεων και αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρων, να αναβαθμίσουμε τόσο τους χώρους πρασίνου που τόσο ανάγκη έχουμε όλοι, όσο και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και των επισκεπτών της πόλης μας», τονίζει στην «Επικοινωνία» ο Δήμαρχος Ζωγράφου, Βασίλης Θώδας.
Πλατεία Καλλίρη
Μέχρι στιγμής στον Δήμο Ζωγράφου έχουν αξιοποιηθεί ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι και έχουν δημιουργηθεί 7 pocket parks. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες και πολύ σύντομα θα είναι έτοιμα άλλα δύο.
Τα 7 «πάρκα τσέπης» που, ήδη, χρησιμοποιούνται, βρίσκονται στις εξής γειτονιές:
1. Ελευθερίου Βενιζέλου & Πλεύρωνος
2. Αλ. Παναγούλη, Ιάσωνος Μαράτου & Ελ. Βενιζέλου
3. Ηρώων Πολυτεχνείου έναντι σχολικών συγκροτημάτων
4. Πλατεία Καλλίρη
5. Δάφνης & Διστόμου
6. Μαρκάνδας πίσω από παιδικό σταθμό
7. Προσφάτως ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της πλατείας Σκαρλάτου, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα των pocket parks. Η πλατεία αναβαθμίστηκε, απέκτησε περισσότερο πράσινο, ενώ τοποθετήθηκε και ένα πολυσύνθετο όργανο γυμναστικής για μικρούς και μεγάλους.
«Τα pocket parks αναβαθμίζουν αισθητικά τον Δήμο Ζωγράφου και δημιουργούν επιπρόσθετη αξία στην περιοχή. Αποτελoύν επίσης μία ανάσα πρασίνου, μια όαση άθλησης και αναψυχής στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές. Και κυρίως έναν πυρήνα κοινωνικοποίησης για όλους τους κατοίκους των παρακείμενων πολιτειών», λέει στην «Επικοινωνία» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Δήμος Μπουλούκος.
Μαικήνα Και Ούλοφ Πάλμε
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ανάπλαση του πάρκου στη συμβολή των οδών Μαικήνα και Ούλοφ Πάλμε και πολύ σύντομα θα παραδοθεί προς χρήση στους κατοίκους της περιοχής. Στο συγκεκριμένο σημείο που ήταν έως τώρα ανεκμετάλλευτο και δίχως κάποια χρήση, θα γίνουν νέες φυτεύσεις, θα εγκατασταθούν νέα καθίσματα, καθώς κι ένα πολυόργανο γυμναστικής, με παρεμβάσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Μάλιστα στην ανάπλαση του πάρκου έχει προβλεφθεί να δημιουργηθούν και τέσσερις θέσεις στάθμευσης, παρέμβαση πολύ σημαντική δεδομένου του πόσο επιβαρυμένη είναι η περιοχή, με πολλές πολυκατοικίες και έλλειψη χώρων στάθμευσης.
Ούλοφ Πάμε και Δαμασίππου
Επιπλέον, σύντομα θα είναι έτοιμο άλλο ένα «πάρκο τσέπης», το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ούλοφ Πάλμε και Δαμασίππου. Η ανάπλαση του πάρκου αναμένεται να αναβαθμίσει αισθητικά, αλλά, κυρίως λειτουργικά και τη συγκεκριμένη πυκνοκατοικημένη γειτονιά.