ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΣΙΛΗ ΣΠΑΝΑΚΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. Β3 ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ: «Η διαχείριση της καθημερινότητας είναι το μεγάλο στοίχημα»

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

«Σχεδιάζουμε πρόσθετες παρεμβάσεις για κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα, όπως ο τουρισμός και η εστίαση»

 

Κύριε Σπανάκη, πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση θα ξεπεράσει εύκολα την οικονομική κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία;

Έναν και πλέον χρόνο μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, η Ελλάδα εξακολουθεί να δίνει σκληρή και επίπονη μάχη με τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του στην κοινωνία και την οικονομία.

Η χώρα μας εισήλθε σε αυτή την πρωτοφανή, εξωγενή, παγκόσμια κρίση σε μια περίοδο που έκανε τα πρώτα βήματα σταθεροποίησης και ανάπτυξης, ύστερα από μια πολυετή, εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μέσα στη δίνη της πανδημίας και του σοβαρού κοινωνικο-οικονομικού αντικτύπου της, θα ήταν αναμενόμενο οι βασικοί οικονομικοί δείκτες να επιδεινωθούν, και η δυναμική που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται από την αρχή της θητείας της σημερινής Κυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2019, στα πεδία των μεταρρυθμίσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών και των επενδύσεων να χαθεί.

Παρά τις ισχυρές αναταράξεις που προκάλεσε, και εξακολουθεί να προκαλεί, ο Covid-19, ως Κυβέρνηση καταφέραμε, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας τις κατάλληλες πολιτικές, να περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, με το βλέμμα και στη μετά-κορονοϊό εποχή, και να ενισχύσουμε περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας.

Η ορθότητα και η αποτελεσματικότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής καταδεικνύεται και πιστοποιείται όχι μόνο από την ψήφο εμπιστοσύνης της κοινωνίας, θεσμών, αγορών, εταίρων και επενδυτών στους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά και από μια σειρά θετικών οικονομικών εξελίξεων.

Εξελίξεις που εμπνέουν ρεαλιστική αισιοδοξία για την επίτευξη ισχυρής ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης μετά το τέλος της παρούσας δοκιμασίας

Ποια μέτρα είναι αυτά που έχει λάβει η Κυβέρνηση και πιστεύετε πως θα αποδώσουν;

Λάβαμε, με ευθύνη έναντι της κοινωνίας και της οικονομίας, ευρύ πλέγμα μέτρων, για να περιορίσουμε, στον βαθμό του εφικτού, τις αρνητικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Αυτό πράξαμε ανακοινώνοντας νέα δέσμη παρεμβάσεων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με την ενεργοποίηση πρόσθετων εργαλείων στήριξης του παραγωγικού ιστού της χώρας, όπως είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο κάλυψης παγίων δαπανών και το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» για τις επιχειρήσεις.

Ανάλογες πρωτοβουλίες θα αναλάβουμε και για τον μήνα Απρίλιο, επεκτείνοντας τα αποτελεσματικά μέτρα που μέχρι σήμερα έχουμε λάβει για τη στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, με τη διοχέτευση του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής στην πραγματική οικονομία, την αναστολή βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων και την παράταση αναστολής πληρωμών αξιογράφων.

Ενώ σχεδιάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις, ως κεφάλαιο επανεκκίνησης, για κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα, όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση, με στόχο να στηριχθούν κατά τα πρώτα βήματα επιστροφής τους στην κανονικότητα.

Ποια είναι η άποψη σας για το πρόγραμμα του εμβολιασμού και των self-tests;

Είναι γεγονός, ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια τόσο από την πλευρά της Κυβέρνησης, όσο και από το εκσυγχρονισμένο σύστημα που έχει χτίσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η πανδημία του κορωνοϊού μας απέδειξε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, κι άρα απαιτείται να είμαστε επιφυλακτικοί και πολύ προσεχτικοί.

Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να ανακάμψει και πάλι η οικονομία του τόπου με ασφάλεια και συνέπεια.

Συνεπώς, στόχος της Κυβέρνησης είναι πως ό,τι ανοίξει να μην ξανακλείσει. Στο πλαίσιο αυτό, κατά το άνοιγμα του λιανεμπορίου προχώρησε η Κυβέρνηση, στην παροχή selftest, ώστε να δημιουργήσει μια νέα ασπίδα προστασίας.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η εθνική μας οικονομία έχει υποστεί μεγάλη ζημία και το εθνικό μας στοίχημα είναι να μην μείνει κανείς πίσω. Για να συμβεί αυτό οφείλουμε να προχωρήσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους εμβολιασμούς. Γι’ αυτό προχωράμε τους εμβολιασμούς σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες με μεγάλη ταχύτητα.

Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται το πλέγμα ανοσίας, ώστε τώρα που ανοίγουν εστίαση, τουρισμός, σχολεία να μην υπάρξει ενδεχόμενο να ξανακλείσουν. Όλο αυτό θα έχει μεγάλη θετική επίπτωση στην πίεση των νοσοκομείων και στην ανοσολογική πορεία της χώρας μας.

Το τείχος ανοσίας έχει αρχίσει να χτίζεται. Έχει στηθεί ένα σύστημα εξ αρχής ψηφιακό. Δεν αφορά μόνο τον εμβολιασμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά αφορά πρώτον τον εμβολιασμό, δεύτερον να έχει περάσει την ασθένεια και τρίτον να έχεις κάνει τεστ εντός συγκεκριμένων ωρών πριν διαβείς τα σύνορα. Αυτά τα τρία είναι ισοδύναμα κι έχεις ένα πιστοποιητικό με έναν κωδικό QR και μπορείς να περάσεις ευκολότερα τα σύνορα. Είναι μια γρηγορότερη διέλευση.

Όσον αφορά στα selftest ξεκίνησαν οι παραλαβές και προτεραιότητα οι μαθητές και οι καθηγητές, και έπεται η ηλικιακή ομάδα άνω των 67 ετών. Το παραλαμβάνουν πλέον όλοι οι υπάλληλοι του λιανεμπορίου, οι δικαστές, οι εισαγγελείς και οι δικηγόροι και η διαδικασία είναι πανεύκολη.  Το  παραλαμβάνει κάποιος από ένα φαρμακείο με το ΑΜΚΑ του, γίνεται στο σπίτι και υπάρχει μια πλατφόρμα που διαμορφώνεται και αναφέρεται το αποτέλεσμα, όπου ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη θα εκδίδεται μια βεβαίωση είτε οι μαθητές, είτε οι εργαζόμενοι.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση λειτουργεί μεθοδικά και αποτελεσματικά για το σήμερα – περιορίζοντας, στο μέτρο του εφικτού, τις επιπτώσεις της πανδημίας – και, ταυτόχρονα, με όραμα για το αύριο.

Ένα αύριο που ασφαλώς δεν θα είναι ανέφελο, καθώς η αποκατάσταση της κανονικότητας θα απαιτήσει χρόνο και αντοχές.

Ωστόσο, είναι στο χέρι όλων μας – Κράτους, πολιτών και επιχειρήσεων – να οραματιζόμαστε το θετικό σκηνικό που προβάλλεται μπροστά μας, να εργαστούμε με σχέδιο, ενότητα, σύνεση και υπευθυνότητα, προκειμένου να υπερνικήσουμε τις δυσκολίες, και να διαμορφώσουμε ένα μέλλον ενσυναίσθησης, ευημερίας και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

«Ενισχύεται το πλέγμα ανοσίας, ώστε τώρα που ανοίγουν εστίαση, τουρισμός, σχολεία να μην υπάρξει ενδεχόμενο να ξανακλείσουν» τονίζει ο Βασίλης Σπανάκης.

Πώς προβλέπετε ότι θα κινηθεί η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την επιστροφή στη «κανονικότητα», μετά το τέλος της πανδημίας; Ανησυχείτε γενικότερα για την κατάσταση;

Πανευρωπαϊκά, υπάρχει προβληματισμός για τη μετα-κορονοϊό εποχή, εξαιτίας της πρωτόγνωρης σε ένταση και έκταση υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της.

Εμείς, μέχρι σήμερα, τα έχουμε καταφέρει συγκριτικά ικανοποιητικά, τόσο στο επίπεδο της συγκράτησης των θέσεων εργασίας όσο και σε αυτό της ανακοπής των μαζικών λουκέτων, που αναπόφευκτα προκαλούνται κατά τη διάρκεια έντονων οικονομικών κρίσεων.

Και το πετύχαμε διότι κινούμαστε ακούγοντας τις προτροπές των λοιμοξιολόγων, λειτουργώντας με σύνεση και εγκράτεια.

Για παράδειγμα, μέτρα όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, η αποζημίωση ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, οι αναστολές φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας της εργασίας.

Παράλληλα, βγαίνουμε και στην «επίθεση», με πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης και στήριξης των επιχειρήσεων, όπως τα κίνητρα πρόσληψης 100.000 νέων εργαζομένων, η επιδότηση δόσεων δανειακών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η κάλυψη ενοικίων.

Πάνω από ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, η Ελλάδα – όπως και όλος ο κόσμος – εξακολουθεί να δίνει σκληρή μάχη με τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του στην κοινωνία και την οικονομία.

Αυτή η πρωτοφανής, εξωγενής κρίση ενέσκηψε στη χώρα μας σε μια περίοδο που κάναμε τα πρώτα βήματα σταθεροποίησης και ανάπτυξης, ύστερα από μια πολυετή, εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής. Βήματα τα οποία ήταν αποτέλεσμα όχι μόνο της εφαρμογής του κατάλληλου μείγματος οικονομικής πολιτικής – με κύριο άξονα τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και με παράλληλη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας –, αλλά και της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Από την αρχή της θητείας μας, θέσαμε ως κεντρικό στόχο την αντιμετώπιση χρόνιων ενδογενών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, την αύξηση της ποσότητας και τη βελτίωση της ποιότητας του εγχώριου προϊόντος, καθώς και την προώθηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, ώστε να επιτύχουμε τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τη δημιουργία πολλών και καλών νέων θέσεων απασχόλησης και την  ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Έχοντας το βλέμμα και την προσοχή μας στραμμένες στις ανάγκες τόσο του σήμερα όσο και του αύριο, με γνώμονα να θέσουμε στέρεες βάσεις για την ενίσχυση της ευημερίας των πολιτών, της εθνικής μας οικονομίας και της συνολικής ισχύος της χώρας, προχωρήσαμε τον τελευταίο χρόνο – μέσα στη δίνη της πανδημίας – σε σειρά μεταρρυθμίσεων, διαρθρωτικών αλλαγών, αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων.

Υπό αυτή την οπτική, μπορώ να πω ευθαρσώς πως είμαι ανήσυχος για τον υγειονομικό πόλεμο που υφιστάμεθα παγκοσμίως, αλλά παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος λόγω της συνεπούς πολιτικής κουλτούρας που οικοδομεί όλο αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση της ΝΔ.

Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στις επόμενες γενιές και μπορούμε να το πετύχουμε.

Μπορούν να γίνουν πράγματα που θα τονώσουν την οικονομία;

Η παράταση της πανδημίας αποτελεί – από κάθε πλευρά – δυσάρεστη εξέλιξη, με δυσμενείς επιπτώσεις σε όλους.

Στην οικονομία, η Κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της, έχει αποδείξει, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πολύμηνης περιπέτειας, ότι δρα έγκαιρα, μεθοδικά, στοχευμένα και αποτελεσματικά.

Η επαναφορά της λειτουργίας της οικονομίας στην κανονικότητα συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο.

Το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης οδήγησε σε επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής, καθώς οι ανάγκες στήριξης της κοινωνίας επέβαλαν σημαντική αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Για να ανταποκριθούμε στη μεγάλη αυτή πρόκληση, αξιοποιήσαμε, στον βέλτιστο βαθμό, όλα τα εγχώρια και ευρωπαϊκά εργαλεία, μέσα και πόρους. Ταυτόχρονα, παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, δεν επιτρέψαμε οι έκτακτες περιστάσεις να εκτροχιάσουν τον μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό μας.

Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για το χρονικό σημείο ανοίγματος της αγοράς.

Εκτιμώ ότι η συντελούμενη πρόοδος στο πεδίο των εμβολιασμών θα αποτελέσει σημαντικό σύμμαχο προς τη συντόμευση του χρονικού διαστήματος.

Μπορώ, όμως, να σας πω, ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και είναι απολύτως έτοιμοι να ανταποκριθούν σε όλα τα σενάρια για τον μήνα Απρίλιο, ακόμα και στο δυσμενέστερο.

Όσον αφορά στον τουρισμό, η χώρα μας είναι έτοιμη να υποδεχθεί με ασφάλεια ξένους επισκέπτες, από τα μέσα Μαΐου. Ευελπιστούμε ότι το 2021, θα μπορέσουμε να καλύψουμε ένα σημαντικό κομμάτι των περυσινών απωλειών, περίπου διπλασιάζοντας τα έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με πέρυσι. Αυτό θα είναι φυσικά σε άμεση συνάρτηση και με το πλήθος των ανθρώπων από όλες τις ηλικακές βαθμίδες που θα προβούν άμεσα να  εμβολιαστούν. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα γεννηθεί πλέγμα ανοσίας σε τέτοιο βαθμό, που θα βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει και να επανέλθουμε στην κανονικότητα που όλοι προσδοκάμε.

Ωστόσο, όπως αντιλαμβάνεστε, οι όποιες εκτιμήσεις, παγκοσμίως, είναι εξαιρετικά αβέβαιες και ευμετάβλητες. Συνεπώς, κινούμαστε με επιφυλακτικότητα, σύνεση και προγραμματισμό.