ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π. ΚΟΝΣΟΥΛΑ: «Ευκαιρία για το Βύρωνα μας οι υποψηφιότητες Μπαντή και Χαρδαλιά»

Print Friendly, PDF & Email

Κύριε Κόνσουλα, εκλεγήκατε ως επικεφαλής παράταξης της δημοτικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Βύρωνα την περίοδο 2002-2019 και μάλιστα διατελέσατε για δύο θητείες (2006-2014) επικεφαλής της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης. Ποιες ήταν οι σημαντικότερες μάχες που δώσατε και σε ποιες περιπτώσεις θεωρείτε ότι δικαιωθήκατε;

Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μου δίνετε να εκφράσω τις απόψεις μου μέσω αυτής της  συνέντευξης στην εφημερίδα «Επικοινωνία» αλλά και σε εσάς προσωπικά. 

Είναι γεγονός ότι οι τέσσερις κατά σειρά θητείες μου στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Βύρωνα (συνολικά 17 χρόνια), ήταν ένα πολύ μεγάλο σχολείο για μένα και μου έδωσε τις βάσεις, την εμπειρία αλλά και την βαθιά γνώση της Αυτοδιοίκησης και της  πολιτικής.

Ο Δήμος μας είχε αρκετά ζητήματα όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία είτε πέρναγαν μέσα από την σύγκρουση συμπολίτευσης – αντιπολίτευσης είτε μέσα από ένα κοινό μέτωπο απέναντι σε εξωγενείς παράγοντες, στο τέλος βρίσκαμε την πιο σωστή λύση.

Τι να πρωτοθυμηθώ, 17 χρόνια είναι πάρα πολλά. Θα σταθώ επιγραμματικά σε κάποια γεγονότα, όπως στην αποτροπή της δημιουργίας ενός τεράστιου συνοδικού κέντρου 40.000 τ.μ στην καρδιά του Υμηττού από την εκκλησία, με την συμπαγή αντίδραση όλων των δημοτικών παρατάξεων του δήμου, την δημιουργία των μεγάλων έργων της οκταετίας 2002-2010, όπως για παράδειγμα το πάρκο της Καραολή Δημητρίου, στα οποία ως αξιωματική αντιπολίτευση σταθήκαμε αρωγοί, την δημιουργία του κλειστού βιοκλιματικού κολυμβητηρίου που πήρε και το όνομα του χρυσού παραολυμπιονίκη και δημοτικού συμβούλου της παράταξης μας Χρήστου Ταμπαξή, την «κόντρα» μας με την τότε δημοτική αρχή Χαρδαλιά για μια σειρά ζητημάτων όπως τα θέατρα βράχων, τα υψηλά δυνητικά τέλη που είχαν επιβληθεί, τα οικονομικά ζητήματα του δήμου και της δημοτικής επιχείρησης (ΔΕΑΔΒ), μέχρι και τον αγώνα για τα σχολεία του δήμου μας, το 4ο Δημοτικό του Χαραλαμποπούλου, στο οποίο ως παιδί ήμουν μαθητής και ακόμη δυστυχώς παραμένει το ίδιο, χωρίς καμία ουσιαστική λύση. 

Επίσης, θυμάμαι τον αγώνα που κάναμε για να έρθει το Μετρό με την γραμμή 4 στο Βύρωνα, είχαμε συμφωνήσει με τον τότε αρμόδιο υπουργό αλλά και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικό Μετρό και τελικά με τις εναλλαγές των κυβερνήσεων, για άγνωστο λόγο δεν κατέστη δυνατό να ενταχθεί στον μετέπειτα σχεδιασμό και την επέκταση της γραμμής 4.

Σημαντική στιγμή για μένα ήταν και  η παραίτησή μου από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2017, αναγκάζοντας ουσιαστικά με την κίνηση αυτή και τον αντίκτυπο που είχε, την δημοτική αρχή Κατωπόδη να πάρει πίσω την απόφαση για 4.000 περίπου κατασχετήρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς δημοτών για μικροποσά, εν μέσω Χριστουγέννων και εορτών.

Στο συγκεκριμένο διάστημα υπήρξαν ζητήματα που πιστεύετε ότι έπρεπε να είχατε χειριστεί διαφορετικά;

Δεν γεννήθηκα πολιτικός, μπήκα όμως στην αυτοδιοίκηση και την πολιτική από νεαρή ηλικία, οπότε έκανα πολλά και σωστά βήματα αλλά και αρκετά λάθη σε όλη αυτή την διαδρομή, κερδίζοντας όμως γνώση και εμπειρίες που σε κάθε άλλη περίπτωση δεν θα είχα αποκτήσει στη ζωή μου.

Πολλές φορές λέω στους φίλους μου ότι με τον σημερινό τρόπο σκέψης μου και τα βιώματα μου μέχρι τώρα, το χθες θα ήταν ίσως καλύτερο και πολύ διαφορετικό, υιοθετώντας το ρητό «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα». Είναι καθαρά θέμα εμπειριών, σκληρής δουλειάς, σωστής διαχείρισης των στόχων μας και των φιλοδοξιών που έχουμε ως άνθρωποι και εντέλει των επιλογών μας.

Όποιος ισχυρίζεται ότι δεν θα άλλαζε τίποτε από το παρελθόν, θα του έλεγα ότι είναι αρκετά εγωιστής και ίσως δεν κάνει για την πολιτική. Νέα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν την πορεία μας  και αν μιλάμε για την αυτοδιοίκηση, μπορεί να αλλάξουν μέσα σε μια μέρα ή ακόμη και σε μια ώρα. Πρόσφατο παράδειγμα οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, που στοίχισαν σε ζωές και περιουσίες.

Είναι γνωστό ότι ανήκατε ανέκαθεν στον χώρο της Κεντροαριστεράς.  Το 1981, σε ηλικία μόλις 13 ετών, κρατούσατε τη σημαία του ΠΑΣΟΚ σε συγκέντρωση του Ανδρέα Παπανδρέου. Υπήρξατε μέλος και στέλεχος του Κινήματος για δεκαετίες. Δεν το εγκαταλείψατε ούτε όταν κατέρρευσε στις εκλογές του 2015 και έλαβε μόλις 4,68%. Για τους παραπάνω λόγους, προκάλεσε αίσθηση η απόφασή σας να παραιτηθείτε από την αιρετή θέση του αναπληρωτή γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ Ανατολικής Αττικής όσο και από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Θέλετε να μας πείτε περισσότερα για τη συγκεκριμένη επιλογή σας;

Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω πέρα από την πρόσφατη (17/08/2023) ανακοίνωσή μου: «Αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες, σήμερα υπέβαλα την παραίτηση μου, τόσο από την αιρετή θέση του αναπληρωτή γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ Ανατολικής Αττικής όσο και από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Εύχομαι ολόψυχα σε κάθε ένα από τα στελέχη, τις φίλες και τους φίλους με τους οποίους πορευτήκαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια, καλή δύναμη στους δύσκολους αγώνες που έχουν μπροστά τους το επόμενο διάστημα, ώστε να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ ένα κόμμα με μεγάλη απήχηση στην κοινωνία, χωρίς “ομάδες” και “ημέτερους”, το οποίο θα αγκαλιάζει ισότιμα όλα τα στελέχη και τα μέλη του και πάνω απ’ όλα τους πολίτες και τον ελληνικό λαό. Τέλος, ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, όσες και όσους με στήριξαν σε κάθε πολιτικό μου εγχείρημα μέχρι σήμερα».

Το 2014, χαιρετίσατε την αλλαγή σελίδας στο Βύρωνα και τη νίκη του Άκη Κατωπόδη στο Βύρωνα έναντι του Χρήστου Γώγου. Σήμερα που ο κ. Κατωπόδης διεκδικεί μία τρίτη δημαρχιακή θητεία, πως αξιολογείτε το έργο του;

Είχα την τύχη να γνωρίσω όλους τους δημάρχους του Βύρωνα, από την εποχή και μετά του αείμνηστου Θεόφιλου Φατσέα και κατόπιν του Δημήτρη Νικολαΐδη -με τον οποίο είχε εκλεγεί το 1990 πρώτος σε σταυρούς ως δημοτικός σύμβουλος ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου Γιάννης Κόνσουλας- αλλά και τον Νίκο Ρογκάκο, τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Γρηγόρη Κατωπόδη. Μάλιστα με τους τρεις τελευταίους συνυπήρξαμε και στα δημοτικά συμβούλια μεταξύ των ετών 2002 και 2019.

Όλοι οι δήμαρχοι που πέρασαν από τον Βύρωνα ήταν κατά τη γνώμη μου αγωνιστές και ο καθένας με τον δικό του τρόπο άφησε το αποτύπωμα του στο βαθμό που μπόρεσε και που τελικά του αναλογούσε.

Για αυτό και έχω την συνείδηση μου ήσυχη κάνοντας μια μικρή αναδρομή, αφού έδωσα την προσωπική μου «στήριξη» σχεδόν σε όλους, στον Νίκο Ρογκάκο το 2002 στον β’ γύρο, στον Γρηγόρη Κατωπόδη το 2014 επίσης στον β´ γύρο, πλην βεβαίως του Νίκου Χαρδαλιά με τον οποίο είχαμε πολύ μεγάλη αντιπαράθεση, κυρίως μεταξύ των εκλογικών αναμετρήσεων του 2006 και 2010 όπου πολλές φορές υπερβήκαμε και οι δύο τα όρια του πολιτικού πολιτισμού κατά την διεκδίκηση του δήμου.

Στήριξα τον Κατωπόδη στο β’ γύρο το 2014, γιατί πίστευα ότι έπρεπε να δοθεί μία ευκαιρία σε έναν δήμαρχο που υποσχόταν ένα δημοκρατικό – προοδευτικό μοντέλο διοίκησης του Δήμου μας, με έμφαση στη μέριμνα για την καθημερινότητα των πολιτών. Ωστόσο, μετά από τις δύο θητείες Κατωπόδη, διαπιστώνω ότι ο Δήμος έχει περιέλθει σε στασιμότητα. Τα έργα που έχουν γίνει είναι σαφέστατα πολύ λιγότερα από αυτά της περιόδου Χαρδαλιά και παράλληλα, έγιναν λάθος χειρισμοί σε πολλά ζητήματα, όπως στις υποθέσεις των απαλλοτριώσεων (Νεράιδα και Βουτζά) αλλά και της ανακατασκευής του 4ου Δημοτικού Σχολείου (Χαραλαμπόπουλου).

Πρόσφατα σας είδαμε σε κοινές προεκλογικές συγκεντρώσεις με τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Μίλτο Μπαντή. Σε αυτές ανακοινώθηκε δημόσια η στήριξή σας στους συνδυασμούς Χαρδαλιά για την Περιφέρεια Αττικής και Μπαντή για τον Δήμο Βύρωνα. Η απόφασή σας εξέπληξε δεδομένου ότι υπήρξατε ο πιο σκληρός πολιτικός αντίπαλος του Χαρδαλιά. Αλλά και όσον αφορά τον κ. Μπαντή μόνο αναμενόμενη δεν ήταν. Τι συνετέλεσε στην αλλαγή της στάσης σας;

Εάν έχετε παρακολουθήσει την πορεία μου, ήδη από το 2019 στο β’ γύρο, είχα στηρίξει και τον Χρήστο Γώγο. Η απρόσμενη όμως για αρκετούς αλλά και πολύ ευχάριστη για κάποιους άλλους συνένωση δυνάμεων μεταξύ Μίλτου Μπαντή και Χρήστου Γώγου έδωσε λύση σε όσους επιθυμούσαν μια νέα  και δημιουργική πορεία στην πόλη που γεννηθήκαμε. Με τον Μίλτο Μπαντή συνυπήρξαμε στα δημοτικά συμβούλια από το 2006 ως το 2019 και γνωρίζω πάρα πολύ καλά το ήθος του, την ευγένεια του, τη γνώση και την πολυετή εμπειρία του στα αυτοδιοικητικά, κάτι που χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε η πόλη μας, εδώ και τώρα.

Η προσωπική πρόσκληση εξάλλου του υποψήφιου και αυριανού Βυρωνιώτη περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά με στόχο τη συνένωση δυνάμεων στο Βύρωνα, δεν άφησε περιθώρια αλλά και κανέναν ασυγκίνητο, ούτε φυσικά και μένα. Για κανένα λόγο, προσωπικό, εγωϊστικό, μικροπολιτικό ή άλλο, δεν θα ήθελα να χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία για την πόλη μας, τον Βύρωνα της καρδιάς  μας.  Με δήμαρχο τον Μίλτο Μπαντή και Περιφερειάρχη Αττικής τον Νίκο Χαρδαλιά η πόλη μας θα πάει μόνο Μπροστά την επόμενη πενταετία και ο νοών νοείτω!

Το παρελθόν είναι παρελθόν, προχωράμε με Βύρωνα και Αττική Μπροστά, προχωράμε στο μέλλον και ας κατηγορηθώ για αυτό, κυρίως από τους μικρόψυχους της πολιτικής του τόπου μας, που επιθυμούσαν γιατί έτσι μάλλον τους εξυπηρετούσε, να είναι «μαλωμένοι» για πάντα, ο Γώγος με τον Μπαντή και ο Χαρδαλιάς με τον Κόνσουλα…Μετά την τρίτη όμως φορά κάποιοι ίσως αναγκαστούν να πάνε σπίτι τους!

Μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι που υπήρξαν στενοί συνεργάτες σας στο παρελθόν, σήμερα είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τον κ. Μπαντή. Είχατε κάποιο ρόλο σε αυτή την εξέλιξη;

Δεν είμαι μόνος μου, πότε δεν ήμουν, έχω φυσικά κι εγώ λόγω της πολιτικής μου ενασχόλησης μερικούς «εχθρούς» αλλά σίγουρα έχω και περισσότερους φίλους, αυτοί στηρίζουν τις αποφάσεις που παίρνουμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά, με γνώμονα το καλό της πόλης μας, κάτι  στο οποίο όλοι τελικά συμφωνούμε.

Με μεγάλη ικανοποίηση μάλιστα, δεν σας κρύβω ότι στο ψηφοδέλτιο του Μίλτου Μπαντή, συμμετέχουν τουλάχιστον 15 υποψήφιοι και υποψήφιες με τους οποίους έχω συνεργαστεί στο παρελθόν στα ψηφοδέλτια μας αλλά και γενικότερα στην αυτοδιοικητική και πολιτική διαδρομή μου μέχρι σήμερα.