ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΠΕΤΤΙΝΑΣ ΓΡΑΦΙΔΟΥ: «Υπάρχει μια καλύτερη Καισαριανή για την οποία αξίζει να αγωνιστούμε»

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

«Η ανυπαρξία δημοτικού έργου δεν συγκαλύπτεται με μακέτες υποτιθέμενων έργων που παραπέμπουν σε σχέδια επί χάρτου»

Συνέντευξη στην «Ε»

Στις 8 Οκτωβρίου δίνετε μια δεύτερη μάχη για τη δημαρχία Καισαριανής. 

Ποια είναι η εκτίμησή σας; 

Μετά από τέσσερα χρόνια αδράνειας και στασιμότητας, κακοδιαχείρισης και αναποτελεσματικότητας συνεχίζουμε να δίνουμε μια μάχη για την ψυχή της Καισαριανής. Η πόλη μας δεν βρίσκεται στο επίπεδο που της αξίζει. Η εξέλιξή της δεν συμβαδίζει με τις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις. Στο τιμόνι της δημοτικής αρχής δεν υπήρχε μια ικανή και κατάλληλη ηγεσία να διαχειριστεί τα οξυμένα προβλήματα. Η δημαρχία του κ. Βοσκόπουλου αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Δεν έδωσε στην Καισαριανή την πνοή που χρειάζεται. Και το χειρότερο της στέρησε τη δυνατότητα να ακολουθήσει μια άλλη αναγεννητική πορεία. Η αναζωογόνηση, η ανάπτυξη είναι υποχρέωση του Δήμου. Πεποίθησή μου είναι ότι με ένα συγκεκριμένο σχέδιο, με σωστή μέθοδο και προπαντός με μια ικανή και επαρκή ηγεσία, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα υστέρησης, δουλεύοντας ακατάπαυστα για μια ανθρώπινη και σύγχρονη Καισαριανή. 

Είστε πράγματι αισιόδοξη για τη μάχη της κάλπης; 

Οι πολίτες προσδοκούν σε μια νέα δημοτική αρχή που θα δώσει στην πόλη μας τη δυναμική που χρειάζεται. Το διαπιστώνω καθημερινά διατηρώντας μια ουσιαστική επικοινωνία μαζί τους. Πράγματι είμαι αισιόδοξη γιατί οι συνδημότες μου πιστεύουν ότι υπάρχει μια καλύτερη Καισαριανή για την οποία αξίζει να αγωνιστούμε. Την ανάγκη αυτή θεωρώ ότι εκφράζει και ενσαρκώνει η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνησή μας « Όμορφη Πόλη»

Ασκείτε σκληρή κριτική στην τωρινή δημοτική αρχή και προσωπικά στον δήμαρχο. Μήπως είστε υπερβολική; 

Η κριτική που ασκούμε είναι επαρκώς θεμελιωμένη. Δεν εδράζεται σε εκτιμήσεις, ούτε υπαγορεύεται από κάποια τυφλή αντιπολιτευτική διάθεση. Απεναντίας εδράζεται σε πραγματικά γεγονότα. Αναμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι ο Δήμος είναι υπερχρεωμένος. Βρίσκεται στα όρια της πτώχευσης. Πραγματικότητα είναι η κακή οικονομική διαχείριση. Το ίδιο και η έλλειψη επαρκούς καθαριότητας, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, καθώς και η ανύπαρκτη δημοτική συγκοινωνία. Είναι υπερβολή όταν λέμε, ότι ο δημόσιος χώρος υποβαθμίζεται συνεχώς; Άλλωστε το διαπιστώνει ο καθένας όταν κυκλοφορεί πεζός στον Δήμο μας. 

Η κριτική είναι αναμφίβολα χρήσιμη και αναγκαία. Μήπως υποβαθμίζετε πλήρως το έργο της δημαρχίας του κ Βοσκόπουλου; 

 Αν θέλουμε η κριτική να είναι χρήσιμη και αναγκαία, οφείλουμε να αξιολογήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την τετραετία του κ. Βοσκόπουλου. Το οφείλουμε στους πολίτες της Καισαριανής, το οφείλουμε στα παιδιά μας και στις νεότερες γενιές. Το οφείλουμε στην πόλη μας. 

Η κριτική που ασκούμε δεν είναι ανεδαφική, όταν επισημαίνουμε τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουμε, την ανεπάρκεια και τις καθυστερήσεις. Την αδιαφορία και την αμεριμνησία της δημοτικής αρχής. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Όπως για παράδειγμα η υστέρηση στη συντήρηση σχολείων και παιδικών σταθμών. Ή όταν υποστηρίζουμε ότι σε μια περίοδο που οι κοινωνικές ανισότητες οξύνονται, εξαιτίας κυρίως του μεγάλου κύματος της ακρίβειας, η δημοτική αρχή στερείται παντελώς κοινωνικής πολιτικής. Να σας πω και κάτι άλλο. Ακόμη και τα συσσίτια στους οικονομικά αδύνατους έχουν συρρικνωθεί. Η ανυπαρξία λοιπόν δημοτικού έργου, είναι πασιφανής. Δεν συγκαλύπτεται με μεγαλόστομες διακηρύξεις. Ούτε βέβαια με διάφορες μακέτες υποτιθέμενων έργων που παραπέμπουν σε σχέδια επί χάρτου. 

Θέλετε να πείτε ότι τα όσα υποστηρίζει ο κύριος Βοσκόπουλος στερούνται πρακτικού αντικρίσματος; 

Προφανές είναι ότι τα ψεύτικά τα λόγια τα μεγάλα, υπολείπονται της πραγματικότητας. Το έλλειμμα έργου μαζί με την αναποτελεσματικότητα και την αδιαφάνεια, συνιστά την παταγώδη αποτυχία της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Οι πολίτες της Καισαριανής αλλά και οι επισκέπτες, βλέπουν την πόλη μας να έχει μείνει πίσω. Το στίγμα της αποτυχίας του κυρίου Βοσκόπουλου είναι υπαρκτό και έντονο. Το γνωρίζουν οι δημότες της πόλης μου, που ανοικτά πλέον εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους. Η κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει η απερχόμενη δημοτική αρχή το επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο. 

Εκατοντάδες Καισαριανιώτες παρακολούθησαν την ομιλία της υποψήφιας δημάρχου Καισαριανής Μπεττίνας Γραφίδου και την παρουσίαση του συνδυασμού της «Όμορφης Πόλης».

Πάντως μη ξεχνάτε ότι η δημοτική αρχή που πολύ αυστηρά επικρίνετε κλήθηκε να διαχειρισθεί τα ζητήματα της Καισαριανής, σε μια δύσκολη για τη χώρα περίοδο, με πρώτο το πρωτοφανές πρόβλημα της πανδημίας αλλά και τα συνακόλουθα. Δεν υπήρξαν λοιπόν εκ των πραγμάτων δυσκολίες που δυσχέραιναν το έργο της; 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ως χώρα ήταν ασφαλώς τεράστια. Μετά την υγειονομική κρίση βιώσαμε τις συνέπειες της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης. Τα γεγονότα αυτά σε καμιά περίπτωση, δεν συνιστούν δικαιολογία ή πρόσχημα για τον οποιοδήποτε. Πόσο μάλλον για μια δημοτική αρχή. Απεναντίας στις κρίσεις δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα, η επάρκεια, η ικανότητα όλων μας. Η δημοτική αρχή Καισαριανής είχε όλες τις δυνατότητες και προϋποθέσεις να κάνει πράξη τα όσα είχε υποσχεθεί πριν τέσσερα χρόνια. Δεν την εμπόδισε κανείς Ούτε χρηματοδοτικοί πόροι της αφαιρέθηκαν, ούτε αντιμετώπισε προσκόμματα. 

Αν αυτά που υποστηρίζετε ισχύουν, εσείς ποια ερμηνεία δίνετε; 

Απλώς ο κ. Βοσκόπουλος αδυνατώντας να ανταποκριθεί στο ρόλο και τις ευθύνες του, επαναπαύτηκε στο δημαρχιακό θώκο κρυπτόμενος πίσω από τα προβλήματα της πανδημίας. Και το σημαντικότερο περιορίσθηκε σε μια μικροπολιτική διαχείριση των ζητημάτων του Δήμου, φροντίζοντας πρωτίστως την εξυπηρέτηση των φίλων και των ημετέρων της. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι αποφάσεις της δημοτικής αρχής βρίθουν από σκιερές πλευρές. Αποκαλυπτικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη απόφασή της να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση έργου οδικής ασφάλειας ενός εκατομμυρίου ευρώ ( 1 εκατομμύριο ευρώ). Η άρνησή της να διεξάγει νέο διαγωνισμό δεν δικαιολογείται, όποια προσχήματα και αν επικαλείται. Είναι υπόλογη γι’ αυτή της την ενέργεια, που κουρελιάζει τη διαφάνεια. 

Όλοι κάνουν λόγο για την ανάγκη ανάπτυξης της Καισαριανής. Ποια είναι η δική σας πρόταση τώρα που διεκδικείται την εκλογή σας στο δημαρχιακό αξίωμα; 

Κατά τη γνώμη μου η Καισαριανή έχει ανάγκη ένα δυνατό και ισχυρό αναπτυξιακό άλμα. Με άλλα λόγια απαιτείται μια δυναμική αναγεννητική προσπάθεια που θα στηρίζεται σ’ όλους τους συντελεστές της κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Ασφαλώς δεν αρκεί η βούληση. Ούτε οι μεγαλεπήβολες διακηρύξεις και οι υποσχέσεις που συγκρούονται με την πραγματικότητα. Χρειάζεται ρεαλιστικό σχέδιο, επεξεργασμένες πολιτικές και συνεργατική αντίληψη. Και προπαντός, η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. 

Ποιες είναι οι καίριες προτεραιότητές σας; 

Η ανθρώπινη σύγχρονη και ανταγωνιστική Καισαριανή δεν είναι ένας άπιαστος στόχος. Ούτε μια κάλπικη υπόσχεση. Αντίθετα είναι το μεγάλο μας στοίχημα, το οποίο μπορούμε να κερδίσουμε αν δουλέψουμε σκληρά και αποτελεσματικά. Αναμφίβολα πρέπει να γίνουν πολλά. Φιλοδοξία μου, δέσμευσή μου είναι να σπάσουμε τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών, να ανοίξουμε νέες προοπτικές, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που μας προσφέρονται. Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μου είναι να καταστήσω τον Δήμο Καισαριανής ισχυρή πολιτική και αναπτυξιακή υποδομή. Επιβάλλεται να έχει ρόλο και λόγο σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής μας, ακόμη και αν δε εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του. Η Κεντρική Διοίκηση αλλά και η Περιφέρεια δεν νοείται να σχεδιάζουν έργα στην πόλη μας, ερήμην του Δήμου. Χρειάζεται συνεργασία όλων, αφήνοντας στην άκρη αχρείαστους ανταγωνισμούς. Το δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή στην Καισαριανή, είναι πάνω απ’ όλα απαίτηση των πολιτών της. Και κατ’ επέκταση του Δήμου, που δεν παύει να είναι ο αυθεντικός εκφραστής των αναγκών τους. 

Με ποιο τρόπο θα καταστήσετε εφικτή τη συνεργασία των μηχανισμών του κράτους και της Περιφέρειας με το Δήμο, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πως οι σχέσεις τους είναι ανταγωνιστικές για πολλούς και διάφορους λόγους; 

Η συνεργασία ωφελεί όλους. Μπορεί να είναι γόνιμη και αποτελεσματική όταν στηρίζεται σε κοινούς στόχους και σε κοινές επιδιώξεις. Μόνο εκείνοι που είναι δέσμιοι μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, δεν αντιλαμβάνονται την αυτονόητη αυτή παραδοχή. Προσωπικά προτάσσω την ανάγκη συνεργατικών πολιτικών, προκειμένου να τρέξουμε από κοινού τα απαραίτητα και αναγκαία έργα. Στο πεδίο της γόνιμης συνεργασίας κρινόμαστε όλοι. Και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό. Η πρόοδος της Καισαριανής είναι δική μας υπόθεση. Εμείς πρέπει να υιοθετήσουμε μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, για την καθαριότητα, για το περιβάλλον, για την ποιότητα ζωής, για τις εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες και πρωτίστως για τις ανάγκες της νέας γενιάς. Η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός συνιστούν για εμάς τις μεγάλες προκλήσεις στις οποίες οφείλουμε να ανταποκριθούμε με πράξεις και έργα. Η «Όμορφη Πόλη», στο Πρόγραμμα για τη ζωή μας καταθέτει συγκεκριμένες και αναλυτικές προτάσεις για όλα τα καίρια ζητήματα. 

 

Μολονότι μιλάτε για συνεργασία, σε τοπικό επίπεδο δείχνετε να μη την επιδιώκετε, ενώ οι αντίπαλοί σας παραμερίζουν τις διαφορές τους διεκδικώντας από κοινού την ψήφο των πολιτών της Καισαριανής. 

Καταρχάς η συνεργασία όταν στηρίζεται στην ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, το βέβαιο είναι ότι αντιστρατεύεται τις ανάγκες και το συμφέρον των πολιτών της Καισαριανής. 

Η επιμονή στην εξυπηρέτηση ανομολόγητων επιδιώξεων, έρχεται να μας δείξει ότι οι ιθύνοντες ακολουθούν την πρακτική, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Έτσι παλιές διαφορές ξεχνιούνται, οι ενστάσεις διαγράφονται. Οι χθεσινοί αντίπαλοι γίνονται συνέταιροι. Και το χειρότερο, οι επικαλούμενες αρχές και αξίες πολτοποιούνται δίχως την παραμικρή αναστολή. Τρανή απόδειξη, η ώσμωση της τωρινής δημοτικής αρχής με δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες μέχρι πρότινος διακήρυσσαν την αυθυπαρξία τους, ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους. Παράδοξο αποτελεί και η υποψηφιότητα τριών ατόμων  από την «ίδια» οικογένεια. Οι πολίτες της Καισαριανής γνωρίζουν πλέον, ότι εκεί που τελειώνει η αξιοπιστία, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα, αρχίζει ο κυνισμός, ο αμοραλισμός ακόμη και η συναλλαγή. Μπορούν να κρίνουν και να αξιολογήσουν πράξεις και ενέργειες που εξυπηρετούν, ευτελείς σκοπούς κάνοντας θρύψαλα την ανάγκη να υπάρχει ήθος στη δημόσια ζωή. Ο κίνδυνος απώλειας της εξουσίας, οδηγεί τους επίδοξους διεκδικητές της, σε θνησιγενείς συμπαρατάξεις και συνεργασίες. Η επερχόμενη ήττα τους οδηγεί σε ατελέσφορες και ευάλωτες επιλογές. 

Η «Όμορφη Πόλη» δίχως κομματικές δεσμεύσεις και προσωπικές εξυπηρετήσεις, στηρίζεται σε μια πολυσυλλεκτική συσπείρωση που μοναδικό στόχο έχει να καταστήσει το Δήμο Καισαριανής ένα πρότυπο σύγχρονης οργάνωσης και διοίκησης, αποτελεσματικότητας και συνεργατισμού.