ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ: «Στην οικονομική διαχείριση οφείλεις να κινείσαι με συμμόρφωση στους Νόμους»

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

«Αναμένουμε σημαντικά οφέλη από τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του Δήμου στη νέα ψηφιακή εποχή»

 

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και Εμπορικών Δραστηριοτήτων Καισαριανής Μηνάς Χατζησάββας προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Στην 37χρονη καριέρα του εργάστηκε σε διαφορετικές θέσεις ευθύνης. Διετέλεσε οικονομικός διευθυντής και διευθυντής Λογιστηρίου σε αρκετές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα όπως η Lancia (ΛΑΜΔΑ ΑΕ, LANCAR AE), η TUI Hellas και άλλες. Στο πλαίσιο της πρώτης του συνέντευξης μας δίνει στοιχεία για την πορεία του Δήμου, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία παρά τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με μια διαδεδομένη άποψη, η ενασχόληση με τα δημοτικά δεν είναι ελκυστική για τους ανθρώπους που έχουν διευθυντικές θέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Τι σας έκανε να δεχτείτε την πρόταση του δημάρχου Χρήστου Βοσκόπουλου να αναλάβετε την αντιδημαρχία Οικονομικών;  Πόσο σας στοίχισε η ρήξη με τους παλιούς συντρόφους σας που συνεπαγόταν μια τέτοια απόφαση;

Τα κοινά του Δήμου μας πάντα με ενδιέφεραν και με απασχολούσαν. Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχα τη δυνατότητα να απασχοληθώ σε θέσεις ευθύνης του Δήμου, αν και μου δίνονταν τότε η ευκαιρία, λόγω της επαγγελματικής μου δέσμευσης.

Η πρόταση του δημάρχου ήταν η αφορμή για μένα να ξανασκεφτώ τη δυνατότητα να εργαστώ και να διαθέσω την εμπειρία μου και τη γνώση μου, σε ζητήματα οικονομικής οργάνωσης και διαχείρισης, στην Υπηρεσία του Δήμου.

Έτσι αποφάσισα να δεχτώ την άκρως τιμητική πρόταση του δημάρχου. Τον Χρήστο Βοσκόπουλο τον γνώριζα από παλιά και τον εκτιμούσα κυρίως για την ανεξάρτητη σκοπιά με την οποία έβλεπε τα πράγματα, την ψύχραιμη πολιτική ματιά, την ηθική και κυρίως για τις προθέσεις του για μια σύγχρονη πόλη, ανθρώπινη και δίκαιη.

Η ανάληψη της αντιδημαρχίας Οικονομικών σίγουρα με έφερε σε αντίθεση με τους παλιούς φίλους, όχι όλους φυσικά, αλλά η επιθυμία μου να συνδράμω στο όραμα του δημάρχου καθώς και η διάθεση να προσφέρω από μια νέα θέση στην πόλη μου, με ώθησαν τελικά να προχωρήσω στη συνεργασία.

Σήμερα, νιώθω δικαιωμένος για αυτή μου την απόφαση, αφού για μένα τα δημοτικά ζητήματα μπορούν και πρέπει να είναι διακριτά από αυτά της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Η δημοτική αρχή προειδοποίησε ότι δεν θα είναι εφικτό να εφαρμοστεί το γενναιόδωρο πακέτο φοροελαφρύνσεων που ψήφισε και επέβαλλε η δημοτική αντιπολίτευση. Επιβεβαιώνετε ότι υπάρχει εμπλοκή στην εφαρμογή της απόφασης 63; Εάν ναι, εγγυάστε ότι οι επαγγελματίες της Καισαριανής θα ωφεληθούν τουλάχιστον των λιγότερο γενναιόδωρων φοροελαφρύνσεων που πρότεινε η δημοτική αρχής που δεν υπερψηφίστηκαν;

Για αυτό το ζήτημα, είχα και έχω την άποψη ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε με όσα ο Νόμος ορίζει, άλλωστε μιλάμε για Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, και να μην αφήσουμε την Διεύθυνση Οικονομικής Υπηρεσίας να αποφασίσει πως θα εφαρμόσει ή μη, την απόφαση.

Στην Οικονομική Διαχείριση οφείλεις να κινείσαι με συμμόρφωση στους Νόμους και με επίγνωση του τι θα προκύψει κάθε φορά από τις αποφάσεις σου.

Προφανώς και θα ωφεληθούν οι Δημότες μας σε επίπεδο ελαφρύνσεων βάσει των σχετικών ΠΝΠ ακόμα και αν δεν καταστεί δυνατόν τελικά να εφαρμοστεί η απόφαση βάσει της νομοθεσίας.

Τι οφέλη αναμένετε στη λειτουργία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου από τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό; Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του;

Αναμένουμε σημαντικά οφέλη από τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του Δήμου στη νέα ψηφιακή εποχή και για τις Υπηρεσίες του και για την αμφίδρομη σχέση με τους δημότες.

Νομίζω ότι το ζητούμενο ήταν και είναι η ταχύτητα προσαρμογής ενός Οργανισμού στο ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αλλιώς οι εξελίξεις δεν θα περιμένουν κανέναν που καθυστερεί.

Το χρονοδιάγραμμα τηρείται ευλαβικά και ήδη έχουμε προχωρήσει στην αντικατάσταση μονάδων εργασίας σε hardware αφού παραλάβαμε την πρώτη ποσότητα εξοπλισμού όπως οθόνες και desktop υπολογιστές.

Εντός του επόμενου διμήνου θα παραλάβουμε και το απαραίτητο software σε αντικατάσταση του software της Οικονομικής Υπηρεσίας, με τις σχετικές προδιαγραφές των modules λογιστικής δημοσίου, διπλογραφικής λογιστικής, logistics αποθηκών, Κοιμητηρίου, παγίων περιουσιακών στοιχείων και μισθοδοσίας.

Έχετε δηλώσει ότι ακόμη και αν εφαρμοστούν τα λιγότερο γενναιόδωρα μέτρα φορολοελαφρύνσεων που πρότεινε η δημοτική αρχή, ο Δήμος θα υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία την οποία έχετε κοστολογήσει. Πως, υπό αυτές τις συνθήκες, θα επιτευχθεί η οικονομική ανάκαμψη του Δήμου; Προσδοκάτε κάποια έκτακτη επιχορήγηση ή διαγραφή χρεών από την κυβέρνηση;

Είπα το αυτονόητο. Ο Δήμος μας, αν δεν καταφέρει να αυξήσει τα ίδια έσοδά του, θα εξαρτάται διαρκώς από τις επιχορηγήσεις και από την όποια κρατική μέριμνα, οπότε για ποια αυτοδιοικητική αυτοτέλεια μιλάμε;

Δεν μιλάω απαραίτητα για οικονομική επιβάρυνση των πολιτών στην προσπάθεια αύξησης των ιδίων εσόδων, αλλά αναφέρομαι σε καλύτερη εκμετάλλευση και διεκδίκηση αυτών των ήδη υπαρχόντων ιδίων εσόδων και κυρίως στη δημιουργία νέων ροών εσόδων.

Οι δημότες προσάρμοσαν τη ζωή τους και την οικονομική σχέση τους  με τον Δήμο, πριν από την έκδοση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, με αποτέλεσμα τα έσοδα να μην υλοποιούνται όπως τα είχαμε σχεδιάσει.

Όμως, με συνεχή πίεση του δημάρχου προς τα σχετικά Υπουργεία, καταφέρνουμε, δείχνοντας με ρεαλιστικά στοιχεία στις Υπηρεσίες του κράτους την επιβράδυνση των εσόδων μας, να τους πείθουμε για να στηρίζουν οικονομικώς τον Δήμο μας.

Ελπίζουμε στην στήριξη της Αυτοδιοίκησης και του Δήμου μας από την Κεντρική Διοίκηση, με πακέτα οικονομικής ενίσχυσης, για να υλοποιήσουμε το σκοπό μας και για να περάσει η παροχή αυτή στον οικονομικό κύκλο της αγοράς ώστε να τονωθεί η ενεργός ζήτηση, η απασχόληση και το κρατικό έσοδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύω ότι θα στηρίξει οικονομικά τις χώρες-μέλη της για να διατηρήσει την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, την απασχόληση, το επίπεδο τιμών και τα επιτόκια, σε βιώσιμα επίπεδα.

Μιλώντας για τα έσοδα του Δήμου Καισαριανής, ποια είναι η  πρόβλεψή σας για το επόμενο διάστημα;

Στους πρώτους 8 μήνες του 2019 οι εισπράξεις των εσόδων ανήλθαν στο ποσό των 7.157.650€ (894.706€ / μήνα).  Στο τελευταίο τετράμηνο του 2019 υπό την νέα Δημοτική Αρχή οι εισπράξεις εσόδων ανήλθαν στο ποσό των 3.984.603€ (996.150€ / μήνα) παρουσιάζοντας μηνιαία μέση αύξηση για το τετράμηνο, της τάξης των 101.444€.

Στο τέλος του Αυγούστου 2019, μας παραδόθηκε από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή Χρηματικό Υπόλοιπο 1.026.506€, ενώ στο τέλος του 2019 μετά το πρώτο τετράμηνο της δικής μας θητείας το Χρηματικό Υπόλοιπο ήταν αυξημένο κατά 68.818€ και ανήρχετο στο ποσό των 1.095.324€.

Στο τέλος του Αυγούστου 2019, το αποθεματικό του Δήμου ήταν 2.821€ ενώ στο κλείσιμο του έτους 2019 έφτασε στο ποσό των 167.891€ προσαυξημένο κατά 165.070€.

Ο συνολικός Προϋπολογισμός του 2019, ανήλθε στο ποσό των 17.981.348€, ενώ την 30/6/2020 ο τρέχων Προϋπολογισμός 2020 έχει ήδη ξεπεράσει αυτόν του 2019, αγγίζοντας το ποσό των 18.012.279€.

Για όλο το 2019, οι βεβαιώσεις εσόδων ανήλθαν στο ποσό των 16.339.268€ ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020 οι βεβαιώσεις έφτασαν στο ποσό των 10.531.554€, ξεπερνώντας κατά πολύ το ½ των βεβαιώσεων του 2019.

Τέλος, εντός του 2019, οι εισπράξεις εσόδων πλέον του Αρχικού Ταμειακού Υπολοίπου ανήλθαν στο ποσό των 12.080.701€, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020, εν μέσω της πανδημίας και των εξ αυτής προβλημάτων, φτάσαμε στο αντίστοιχο ποσό των 6.146.666€.

Σχετικά με την εκτίμηση της πορείας των Οικονομικών μας στους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι θα είναι παρακινδυνευμένο να κάνω κάποια πρόβλεψη, όταν ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία και πως θα εξελιχθεί η επερχόμενη οικονομική ύφεση.

 

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μηνάς Χατζησάββας με τον δήμαρχο Καισαριανής Χρήστο Βοσκόπουλο.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΑΠΟ «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΒΥΡΩΝΑ-ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ» ΙΟΥΛΙΟΥ 2020, ΦΥΛΛΟ 67.