Ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης παραχωρεί συνέντευξη στον αρχισυντάκτη της «Ε» Φλοράν Σελάϋ.
«Δημιουργούμε το νέο Βύρωνα, έναν αιώνα μετά την ίδρυσή του»
Κύριε δήμαρχε, πόσο ικανοποιημένος είστε από την αναγγελία της κυβέρνησης για απαλλοτρίωση της έκτασης 104 στρεμμάτων στο λόφο Κοπανά, όπου φιλοξενούνται τα θέατρα Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» και «Άννα Συνοδινού» και άλλες εγκαταστάσεις άθλησης και αναψυχής, και παραχώρησή τους στους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού;
Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη λύση που δόθηκε για τα 104 στρέμματα στον λόφο Κοπανά, από την κυβέρνηση την οποία ευχαρίστησα και δημόσια αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο γι’αυτή της την απόφαση.
Επειδή το 2024, γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την ίδρυση του συνοικισμού, είναι μια ευτυχής συγκυρία να ικανοποιηθούν οι αγώνες του λαού του Βύρωνα, που 40 χρόνια τώρα, παλεύει να κερδίσει αυτή τη μεγάλη έκταση, με μπροστάρηδες πάντα τους εμβληματικούς δημάρχους, τον Δημήτρη Νικολαΐδη του Βύρωνα και τον Ανδρέα Λεντάκη του Υμηττού, τον Μίνωα Βολανάκη που εμπνεύστηκε τα θέατρα στους Βράχους αλλά και τη μεγάλη και πολύτιμη συμβουλή της Μελίνας Μερκούρη.
Είμαι πολύ περήφανος ως δήμαρχος Βύρωνα που μαζί με τον δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού Τάσο Μπινίσκο, τα Δημοτικά μας Συμβούλια και όλες στις παρατάξεις, αγωνιστήκαμε γι’αυτό, οργανώνοντας έναν ενωτικό αγώνα που έφτασε μέχρι τα πολιτικά κόμματα, τη Βουλή, τους βουλευτές και την κυβέρνηση. Και πήραμε τότε τις πρώτες εγγυήσεις για τη μετέπειτα λύση.
Η λύση που δόθηκε προβλέπει: απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου χώρου, μετέπειτα παραχώρηση στους Δήμους με ταυτόχρονη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων που υπάρχουν εκεί. Αυτό συμπεριλαμβάνει τα θέατρα, τα γήπεδα, τους βοηθητικούς χώρους και το δημοτικό αναψυκτήριο «Τα Άστρα».
Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε. Αν δεν εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις, προφανέστατα θα απαιτήσουμε με νέους αγώνες από την κυβέρνηση, την πραγματοποίησή τους.
«Έχουμε εξασφαλίσει μια μεγάλη χρηματοδότηση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ για μεγάλες αναπλάσεις στο κέντρο του Βύρωνα».
Ποια ήταν τα κυριότερα έργα της θητείας σας; Ποια από αυτά έχουν ολοκληρωθεί και ποια βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ξεκινήσει;
Στη διάρκεια της δεύτερης θητείας μας πραγματοποιήθηκαν 14 έργα ύψους 11 εκατομμυρίων και βρίσκονται σε εξέλιξη άλλα 13 έργα ύψους 14 εκατομμυρίων. Ποια είναι τα πιο εμβληματικά που έχουν ολοκληρωθεί; ●η ανάπλαση των προσφυγικών του Καρέα, ●η ανακατασκευή της πλατείας Φατσέα και του κόμβου στη συμβολή Τμώλου και Μαγνησίας, ●η ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου – 1ου Λυκείου, 1ου Δημοτικού και 3ου Δημοτικού, καθώς και του δημαρχείου. ●η ανακατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου της Μυρακτής, ●η τοποθέτηση των 29 υπόγειων συστημάτων κάδων καθαριότητας, ●ο αντισεισμικός έλεγχος όλων των σχολείων και των δημοτικών κτιρίων καθώς και τα σημεία του δευτεροβάθμιου ελέγχου στα οποία υπήρχε η δυσκολία στο 1ο και στο 6ο Δημοτικό καθώς και η ανακατασκευή από την πτώση των σοβάδων στο 1ο Γυμνάσιο-1ο Λύκειο.
Ταυτόχρονα, τί είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή; ●Το έργο «Ανοικτά κέντρα εμπορίου» με ανακατασκευή πεζοδρομίων και δύο πάρκων τσέπης στην Αγίας Σοφίας και στη Φορμίωνος. ●Η τοποθέτηση 27 νέων στάσεων δημοτικής κυρίως συγκοινωνίας, η αντικατάσταση 2800 λαμπτήρων με Ledκαθώς και οι ασφαλτοστρώσεις. Για τα συγκεκριμένα έργα έχει αναδειχθεί ανάδοχος και ξεκινάνε μέσα στο καλοκαίρι.
Για τα Led, έχουμε σύμβαση δεκαετούςσυντήρησης από την εταιρία που ανέλαβε την τοποθέτησή του, ενώ η παρακολούθησή τους θα γίνεται μέσα από την εφαρμογή Smart City.
Η Έξυπνη πόλη «Smart City» είναι μία χρηματοδότηση 4,86 εκ. ευρώπου εξασφαλίσαμε από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, μέσω της οποίας προσπαθούμε να ψηφιοποιήσουμε διάφορα υπηρεσίες. Ήδη ξεκίνησε, η ψηφιοποίηση του δημοτολογίου.Ανά πάσα στιγμή, με την εφαρμογή αυτή, θα μπορεί ο δημότης να αναζητήσει οποιοδήποτε έγγραφο του χρειάζεται άμεσα. Συνολικά περιλαμβάνει 13 υποέργα όπως την τηλεκατευθυνόμενη αυξομείωση του φωτισμού και την παρακολούθηση των ποτισμάτων του Δήμου και της κίνησης των οχημάτων του Δήμου.
Εξάλλου, έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση 1,65 εκ. ευρώ για ανακατασκευή του ταρτάν και του χλοοτάπητα στο Δημοτικό στάδιο του Βύρωνα και υπογράφουμε τέλος Ιουλίου τη σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής.
Όταν τοποθετήσατε τους πρώτους υπόγειους κάδους στην πόλη, κάποιοι από την αντιπολίτευση, προεξόφλησαν την αποτυχία του νέου συστήματος λόγω συσσώρευσης απορριμμάτων, ελλιπούς συντήρησης κ.λπ. Με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία, πόσο ικανοποιημένος είστε από τη λειτουργία τους;
Το σύστημα των υπόγειων κάδων που πρωτο-εφαρμόσαμε το 2018 δεν έχει καμία σχέση με παλαιότερα συστήματα υπόγειων κάδων. Αυτό που εγκαθιστούμε λειτουργεί με «ασανσέρ». Το σύστημα ανεβαίνει στην επιφάνεια και πλένεται, οπότε δεν συσσωρεύονται υγρά που μυρίζουν. Εξάλλου, έχουμε σύμβαση που προβλέπει τη συντήρηση και αποκατάσταση τους.
Έχουμε τοποθετήσει 29 συστήματα υπόγειων κάδων με 78 κάδους. Αλλού τα συστήματα είναι δύο κάδων, αλλού τεσσάρων, αλλού είναι τριών.
Ταυτόχρονα, θέλω να αναφέρω ότι τοποθετούμε 130 νέες στάσεις ανακύκλωσης 3 και 4 κάδων. Επεκτείνουμε το σύστημα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή που πρωτό-εφαρμόστηκε το 2008.Έχουμε ήδη τοποθετήσει νέους κάδους για συλλογή ρούχων και τηγανέλαιων. Τοποθετήσαμε 18 υπέργειους κάδους σε πλατείες και σε ειδικούς χώρους, στους οποίους υπάρχουν δύο κάδοι, οι οποίοι είναι ο ένας για πλαστικό και ο άλλος για αλουμίνιο.
Ταυτόχρονα δε, αναπτύσσουμε ένα νέο ρεύμα για τα βιοαπόβλητα.Γι’αυτό το σκοπό, έχουμε ήδη προμηθευτεί 4 νέα ειδικά απορριμματοφόρα και 900 καφέ κάδους. Οι κάδοι αυτοί είναι κλειδωμένοι και οι πολίτες θα παίρνουν ειδικό κλειδί για να μπορούν να ρίχνουν τα υπολείμματα προ και μετά φαγητού εκτός από τα νωπά κρέατα και ψάρια.
Να έρθουμε στο ζήτημα της εύρεσης νέων χώρων για έργα και για πράσινο. Η αντιπολίτευση σας έχει κατηγορήσει για καθυστερήσεις στο ζήτημα των απαλλοτριώσεων και για έλλειψη διεκδίκησης στο θέμα της σχολάζουσας κληρονομιάς της οδού Νικηφορίδη. Τι βήματα έχουν γίνει και σχεδιάζονται από τη δημοτική αρχή για τα συγκεκριμένα ζητήματα;
Όπως όλοι γνωρίζουν, η πόλη του Βύρωνα, έχει έλλειψη ελεύθερων χώρων, ενώ η διεκδίκηση νέων προσκρούει σε σημαντικές δυσκολίες. Γι’αυτό και βλέπετε να καθυστερούν οι απαλλοτριώσεις στη Νεράιδα και Βουτζά, αλλά και η υπόθεση της σχολάζουσας κληρονομίας στη Νικηφορίδη, πάνω από 20 χρόνια. Είναι ζητήματα που παραμένουν εκκρεμή από προηγούμενες δημοτικές αρχές.
Όσον αφορά τη Νεράιδα (Χρυσοθέμιδος & Παν. Τσαλδάρη) ήδη ξεκινήσαμε την απαλλοτρίωση. Πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα γίνει εκεί μια ωραία πλατεία. Όσον αφορά το οικόπεδο της Βουτζά, ολοκληρώνουμε τη διαδικασία αποπληρωμής και του τελευταίο τμήματος της περιοχής αυτής, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην κατασκευή ενός υπόγειου γκαράζ και πλατείας από πάνω.
Η σχολάζουσα κληρονομιά αποτελεί διαφορετικό πρόβλημα. Εκεί υπήρχε μια κληρονομιά δύο στρεμμάτωνπου περικλείεται από τις οδούς Ν. Νικηφορίδη – Ν. Αρώνη – Τιμοθέου, την οποία διεκδίκησαν κάποιοι ιδιώτες με διαθήκες, τις οποίες το δημόσιο, τις απέρριψε. Πριν από κάποιο διάστημα βγήκε η τελευταία απόφαση δικαστηρίου που απέρριψε την τελευταία διαθήκη. Είναι άλλο πράγμα να λέει το δικαστήριο ότι «αυτή η διαθήκη είναι ψεύτικη» και άλλο να πει ότι ο χώρος αυτός ανήκει πλέον στο δημόσιο.
Αυτό είναι το λάθος που κάνουν κάποιοι από την αντιπολίτευση, που βασιζόμενοιστην απόφαση του δικαστηρίου για την απόρριψη και της τελευταίας διαθήκης, θεωρούν ότι κατοχύρωσε την έκταση στο δημόσιο.
Εμείς έχουμε απευθυνθεί στο δημόσιο.Μας απάντησαν ότι χρειάζεται ένα ακόμα δικαστήριο το οποίο περιμένουμε έτσι ώστε να περάσει αυτή η περιοχή δύο στρεμμάτων στο δημόσιο. Στη συνέχεια θα διεκδικήσουμε την παραχώρησή του στο Δήμο για να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της πόλης π.χ. υπόγειο πάρκινγκ, παιδικός σταθμός και πράσινο.
Έχουμε και άλλους στόχους. Για παράδειγμα, την αγορά της Λουΐζας. Ο Δήμος ενοικιάζει τον χώρο του παλιού κινηματοθεάτρου, που τώρα λέγεται «Νέα Ελβετία», ενοικιάζεται από το 1982-1983.Θεωρώ ότι με τα νοίκια που έχουν πληρωθεί θα μπορούσε να είχε αγοραστεί.Έχουμε έρθει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη ο οποίος είναι θετικός στην ιδέα της πώλησης. Έχουμε εξασφαλίσει ένα μέρος της χρηματοδότησης που απαιτείται.
Παράλληλα, εξετάζουμε την δυνατότητα απαλλοτρίωσης μιας έκτασης περίπου 500 τ.μ. στο Φρυγία, που συνορεύει με το Σκοπευτήριο Καισαριανής.
Θέλω να τονίσω ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου, δημιουργήσαμε δύο νέους χώρους πρασίνου. Ρίξαμε μεγάλες ποσότητες χώματος στον χώρο όπου επιχειρήθηκε να γίνει το κολυμβητήριο επί Ρογκάκου, τον φυτεύσαμε και έγινε ένα υπέροχο πάρκο. Επίσης φυτεύσαμε την πλαγιά κατά μήκος της Ταταούλων καθώς ανεβαίνουμε για τα θέατρα Βράχων.
Η δημιουργία του Μουσείου και η δημοτική βιβλιοθήκη είναι έργα που πλέον έχουν αποσυνδεθεί χωροταξικά το ένα από το άλλο, αλλά έχουν ως κοινό παρανομαστή τον πολιτισμό. Και στις δύο περιπτώσεις, τίθεται το ερώτημα: πότε θα λειτουργήσουν για το κοινό;
Είχαμε σχεδιάσει να δημιουργήσουμε Μουσείο Ιστορίας της πόλης και βιβλιοθήκη στο παλιό δημαρχείο. Επειδή όμωςο χώρος είναι μικρός αποφασίσαμε αποσυνδέσουμε το θέμα της βιβλιοθήκης από το παλιό δημαρχείο και το Μουσείο να γίνει ψηφιακό.Η ιστορία μας θα αναδεικνύεται μέσα από εικόνες με τα πιο σύγχρονα μέσα της οπτικοακουστικής τεχνολογίας.Το κτίριο έχει ήδη αναπαλαιωθεί και αναβαθμιστεί ενεργειακά.
Για τη δημιουργία του Μουσείου έχει εκπονηθεί μελέτη ύψους 1,7 εκ. ευρώ από ειδικούς μουσειολόγουςκαι πολύ σύντομα, θα κατατεθεί για να εγκριθεί η χρηματοδότηση. Η βιβλιοθήκη θα εγκατασταθεί σε άλλο χώρο που θα ενοικιάσουμε, ελπίζω, μέχρι τις αρχές του 2024.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για τη νέα θητεία;
Γνωρίζουμε ότι η πόλη μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Έχουμε την βούληση και την εμπειρία να οργανώσουμε την επίλυσή τους.
Η γραφειοκρατία, η έλλειψη προσωπικού και κυρίως η πανδημία μας πήγαν πίσω όσον αφορά τους ρυθμούς των έργων. Παρόλα αυτά, δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ετοιμάσαμε μελέτες και εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις, οι οποίες θα είναι χρήσιμες για το επόμενο διάστημα στην πόλη.
Καθώς η πόλη συμπληρώνει εκατό χρόνια ζωής το 2024, σχεδιάζουμε να πάμε με έναν πιο γρήγορο βηματισμό. Ποιος είναι ο πρώτος στόχος; Πρώτον, θέλουμε να κάνουμε εκτεταμένες αναπλάσεις μέσα στην πόλη. Ήδη έχουμε εξασφαλίσει μια μεγάλη χρηματοδότηση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ για μεγάλες αναπλάσεις στο κέντρο του Βύρωνα, στις τρεις πλατείες Αγ. Λαζάρου, Σμύρνης και την πλατεία Μαρτάκη, ένα ευρύτερο πλάνο πεζοδρομίων και πεζοδρομήσεων.
Δεύτερον, έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για ένα πρόγραμμα με άλλα πέντε πάρκα τσέπης.
Το τρίτο είναι το υπόγειο γκαράζ –δεσμευόμαστε γι’αυτό- στην περιοχή της Βουτζά, στα 800 τ.μ. και το τέταρτο, η ανακατασκευή του νέου σχολείου στο 4ο Δημοτικό στην οδό Κολοκοτρώνη.Η μελέτη είναι έτοιμη.Υπολογίζουμε ότι τέλος του 2023, αρχές του 2024 θα ξεκινήσει η κατασκευή ενός νέου σχολείου εκεί με χρηματοδότηση από την ΚΤΥΠ.
Ο δεύτερος στόχος αφορά στην καθημερινότητα της πόλης, με έμφαση στην καθαριότητα, τα πεζοδρόμια, τους κοινόχρηστους χώρους, τον φωτισμό, το πράσινο, νέες ασφαλτοστρώσεις και έμφαση σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης των δημοτών μέσω της Έξυπνης πόλης.
Αγωνιζόμαστε να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη πόλη, ένα νέο Βύρωνα και αυτό είναι κάτι που το οφείλουμε για τα 100 χρόνια της πόλης μας, τόσο στους ανθρώπους που δημιούργησαν τον πρώτο προσφυγικό συνοικισμό αλλά κυρίως στους σημερινούς κατοίκους του Βύρωνα και τις μελλοντικές γενιές.
Αναδημοσίευση από Επικοινωνία, Ιούλιος 2023 • Φύλλο 101 (Βύρωνα-Καισαριανής), 81 (Ζωγράφου)