epikoinonia[@]epikoinonia.info

Συνέντευξη Αλέξη Σωτηρόπουλου: «Θα διεκδικήσω ξανά την ψήφο των συμπολιτών μας ως υποψήφιος δήμαρχος»

«Η δημοτική αρχή να διεκδικήσει από το Δημόσιο, την μεταβίβαση των ακινήτων της σχολάζουσας κληρονομίας της οδού Νικηφορίδη»

Συνέντευξη στον Φλοράν Σελάϋ

Κύριε Σωτηρόπουλε, πως αποτιμάτε τα 8 χρόνιας διοίκησης της δημοτικής αρχής Κατωπόδη;

Αν μπορώ να την περιγράψω με λίγες λέξεις θα έλεγα ότι πρόκειται για μία περίοδο στασιμότητας, ατολμίας και διαχειριστικής λογικής. Δεν υπήρξε σαφές όραμα και σχέδιο για την πόλη, αλλά κυριάρχησε το «βλέποντας και κάνοντας». Η δημοτική αρχή έτρεχε σε κάθε κρίση πίσω από τις εξελίξεις. Μόνο όταν είχε αναφανεί πλήρως ένα πρόβλημα έσπευδε να αναζητήσει με καθυστέρηση λύση, ενώ ποτέ δεν υπήρξε πρόνοια και σχεδιασμός για την αποτροπή του. Οκτώ χρόνια μετά δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στην πόλη και τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Τα καιρικά φαινόμενα «Μήδεια» και «Ελπίδα» είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί μεγάλο μέρος των δένδρων του Βύρωνα. Σε τι διαφέρει η προσέγγισή σας από κείνη της δημοτικής αρχής όσον αφορά το πράσινο;

Οι συνέπειες των δύο αυτών καιρικών φαινομένων και η περίπτωση του πρασίνου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμά όσων σας προανέφερα. Και στις δύο αυτές κακοκαιρίες η δημοτική αρχή πιάστηκε απροετοίμαστη για τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα και ενήργησε με καθυστέρηση. Ο όποιος σχεδιασμός δεν τηρήθηκε ή απεδείχθη ανεπαρκής και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις τραγικές ευθύνες του κρατικού μηχανισμού οδήγησε σε μία πρωτοφανή ταλαιπωρία των πολιτών. Η δική μας διαφορά και σ` ό,τι αφορά το πράσινο είναι ότι δεν θεωρούμε επαρκή την περιστασιακή αντικατάσταση δενδροστοιχιών και την δενδροφύτευση εκτός αστικού ιστού σημείων. Επιμένουμε στην ανάγκη εκπόνησης και εφαρμογής ενός συγκροτημένου και επιστημονικά τεκμηριωμένου σχεδίου ενίσχυσης του πρασίνου που θα περιλαμβάνει ενδεικτικά ένα συνεχές δίκτυο σημαντικών χώρων πρασίνου και αξιοποίηση χώρων για την ανάπτυξη της αστικής φύτευσης, πεζοδρομήσεις, διαμόρφωση ποδηλατοδρόμων, υποχρεωτική φύτευση των ακάλυπτων χώρων, τηλεματική διαχείριση της άρδευσης των χώρων πρασίνου κλπ. Μόνο στα πλαίσια ενός τέτοιου σχεδίου μπορεί να υπάρξει πραγματική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας.

Υπάρχει έλλειψη κοινόχρηστων χώρων στην πόλη. Γιατί εκκρεμεί 16 χρόνια η απαλλοτρίωση του οικοπέδου της Νεράιδας; Είναι αναπόφευκτο να μένει αναξιοποίητη η απαλλοτριωμένη έκταση από το Δήμο μεταξύ Βουτζά –Μικρά Ασίας και Επτανήσου; Τέλος, τί χρειάζεται για να πάρει ο Δήμος μας την κυριότητα της τεράστιας σχολάζουσας κληρονομιάς του χώρου μεταξύ των οδών Ν. Νικηφορίδη-Αρώνη-Τιμοθέου;

Πράγματι, υπάρχει τεράστια έλλειψη σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι υπάρχοντες ελεύθεροι και χώροι πρασίνου είναι μόλις 1,34 τ.μ. ανά κάτοικο, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 8 τ.μ. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η πόλη διαθέτει 85,2 στρέμματα ελεύθερων χώρων πρασίνου και υπάρχει έλλειμμα 401,52 στρεμμάτων, δηλαδή έχουμε μόνο το 17,5% των αναγκαίων χώρων. Η λύση φυσικά είναι η αγορά ή απαλλοτρίωση χώρων. Αλλά και εδώ η δημοτική αρχή αποδείχθηκε ανεπαρκής και αναποτελεσματική. Η απόφαση του ΣτΕ για την Νεράιδα έχει εκδοθεί από το 2012;;;; και 10 χρόνια μετά η δημοτική αρχή δεν κατάφερε να φέρει σε πέρας μία διαπραγμάτευση για την αγορά ενός οικοπέδου που δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά μόνο χώρος πρασίνου σε μία περιοχή που στερείται εντελώς τέτοιους χώρους. Οδηγούμαστε έτσι στη λύση της απαλλοτρίωσης, όπου το τίμημα θα επιμερισθεί σ` αυτούς του δύσκολους καιρούς στους περίοικους, κάτι που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και ως διαδικασία εγείρει νομικά ζητήματα. Στο ακίνητο στην Βουτζά η πράξη απαλλοτρίωσης είναι του 2008 και επί χρόνια έχει βαλτώσει η απόκτηση ενός απολύτως απαραίτητου για τον Δήμο ακινήτου. Πρέπει να προσκομισθούν κάποια έγγραφα στο Κτηματολόγιο για να προχωρήσουμε. Τέλος, σχετικά με την σχολάζουσα κληρονομία της οδού Νικηφορίδη τέλος στις 23-7-2021 δημοσιεύθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου που έκλεισε αμετάκλητα το θέμα διεκδικήσεων από δήθεν κληρονόμους. Αυτό που απαιτείται πλέον η δημοτική αρχή να διεκδικήσει από το Δημόσιο, έχοντας συγκεκριμένο σχέδιο, την μεταβίβαση των ακινήτων αυτών.

Ποια είναι η άποψή σας, για την πρόταση συμβιβασμού των ιδιωτών προς τους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης –Υμηττού (παραχώρηση γης από τους ιδιώτες έναντι πολεοδομικής νομιμοποίησης) όσον αφορά τον λόφο Κοπανά; Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι οι δύο Δήμοι αποφάσισαν να μην αιτηθούν από κοινού τον προσδιορισμό δικάσιμου όσον αφορά την προσφυγή τους στον Άρειο Πάγο υπέρ της αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου;

Η πρόταση αυτή είναι επιεικώς απαράδεκτη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν μπορείς να παραχωρήσεις κάτι που δεν σου ανήκει. Ο χώρος που προσφέρονται οι ιδιώτες αυτοί να μας μεταβιβάσουν υπό όρους είναι δημόσια έκταση, όπως είμαι βέβαιος ότι θα κρίνει και η Ελληνική Δικαιοσύνη αμετάκλητα. Και φυσικά ο όρος που συνοδεύει την πρότασή τους για συναίνεση του Δήμου στον αποχαρακτηρισμό και την οικοπεδοποίηση μίας δασικής έκτασης δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτός. Δεν γνωρίζω γιατί ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού επέλεξε να αφήσει σε εκκρεμότητα την υπόθεση καθυστερώντας την εκδίκαση της. Μόνο εικασίες μπορώ να κάνω. Αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι ο Δήμος Βύρωνα έχει κάθε συμφέρον να επιδιώξει την όσο το δυνατόν ταχύτερη περαίωση της δικαστικής διαμάχης και για να μπορέσει να διευθετήσει επιτέλους σε συνεργασία με το Δημόσιο το ιδιοκτησιακό καθεστώς και γιατί έχει σε εκκρεμότητα αγωγές αποζημίωσης από τους ιδιώτες για την χρήση της συγκεκριμένης δημόσιας δασικής έκτασης.

Ποια είναι η άποψή σας για την εξέλιξη της δημοτικής συγκοινωνίας στο Βύρωνα από την ίδρυσή της το 2004;

Η δημοτική συγκοινωνία στην πόλη μας είναι ανεπαρκής και απαξιωμένη. Για την ακρίβεια αφέθηκε και απαξιώθηκε τα 15 τελευταία χρόνια. Από το 2007 άρχισαν και παροπλίζονταν όλο και περισσότερα λεωφορεία που πάθαιναν κάποια βλάβη μέχρι που φθάσαμε να έχουμε διαρκώς παροπλισμένα (και αποψιλωμένα από εξαρτήματα) τα 8 από τα 12 λεωφορεία. Μοιραία έτσι επί χρόνια η δεύτερη γραμμή δεν λειτουργεί, ολόκληρες περιοχές δεν εξυπηρετούνται και τα δρομολόγια είναι αραιά. Η απάντηση της δημοτικής αρχής σε συζήτηση που προκαλέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο είναι ότι η ενασχόληση με τον παροπλισμένο στόλο της δημοτικής συγκοινωνίας δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητες της επί 7 έτη και προτείνει την απόσυρση τουλάχιστον των 6 λεωφορείων. Αφού προεκλογικά υποσχέθηκε το 2019 ότι θα αξιοποιήσει το συνολικό στόλο για την εξυπηρέτηση του κυνικά τώρα εισηγείται το αντίθετο. Για 7 χρόνια δεν έκανε δηλαδή τίποτα και εν συνεχεία – παρότι το κόστος επισκευής δεν είναι απαγορευτικό – προτείνει να εγκαταλείψουμε κάθε αναπτυξιακή προοπτική. Εμείς δεν δεχόμαστε να αποσύρουμε τα λεωφορεία πετώντας τα χρήματα που ξοδεύθηκαν για την αγορά τους και εγκαταλείποντας κάθε προοπτική ανάπτυξης της δημοτικής συγκοινωνίας. Δεν περισσεύουν. Τασσόμαστε υπέρ της άμεσης αναβάθμισής της με επιδιόρθωση των λεωφορείων και πρόσληψη οδηγών, ώστε να επαναλειτουργήσει η δεύτερη γραμμή με επαναχάραξη και πύκνωση δρομολογίων, να υπάρξει σύνδεση με την Πανεπιστημιούπολη και το Μετρό στη Ριζάρη κλπ Και γι` αυτά εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε.

Θα είστε ξανά υποψήφιος δήμαρχος Βύρωνα; Αν ναι γιατί πιστεύετε ότι αυτή τη φορά οι πιθανότητες να σας εμπιστευτούν οι πολίτες του Βύρωνα είναι πολύ μεγαλύτερες;

Στις εκλογές του 2023 η παράταξή μας μ`εμένα ως υποψήφιο δήμαρχο θα ζητήσει πάλι την εμπιστοσύνη και την ψήφο των συμπολιτών μας, πιστεύοντας ακράδαντα ότι ήλθε επιτέλους η ώρα για μία άλλη πολιτική στο Δήμο μας με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Και σ` αυτή μας την απόφαση μας ώθησε η καθημερινή διαπίστωση ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας ενστερνίζονται το όραμα και το πρόγραμμά μας και θεωρούν ότι ήλθε η ώρα να τελειώνουμε με τις διαχειριστικές λογικές, που οδηγούν σε στασιμότητα. Διαπιστώνουμε διαρκώς ότι ο αγώνας που δίνουμε τα τελευταία 8 χρόνια όχι μόνο στα έδρανα της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά καθημερινά στην κοινωνία, τυγχάνει αποδοχής από όλο και περισσότερους συμπολιτών μας και ότι το ποσοστό όσων θα ψηφίσουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια επιτέλους αυξάνεται. Έχουμε την θέληση και τις ικανότητες να κάνουμε όλα όσα χρειάζεται η πόλη μας σήμερα !!! Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την διοίκηση του Δήμου !!! Έχουμε το όραμα, τη γνώση, το πρόγραμμα και τα στελέχη για να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία σ` ένα τέτοιο εγχείρημα !!! Μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη μας !!! Και θα το κάνουμε !!!