ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ – Συνάντηση με τον δήμαρχο Καισαριανής για το συσσίτιο

Print Friendly, PDF & Email

Συνάντηση στο γραφείο δημάρχου για το κοινωνικό συσσίτιο στις 23/3. Διακρίνονται από αριστερά ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φασκιώτης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚ Γιώργος Λειβαδίτης, ο δήμαρχος Χρήστος Βοσκόπουλος και εκπρόσωπος της Συνέλευσης Αδιαμεσολάβητης Δράσης.

Στις 23 Μαρτίου, ο δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Γιώργος Φασκιώτης και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καισαριανής (ΚΕΔΗΚ) Γιώργος Λειβαδίτης,  συνομίλησαν με εκπροσώπους της Συνέλευσης Αδιαμεσολάβητης Δράσης Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου, Ζωγράφου για το θέμα του κοινωνικού συσσιτίου, που διανέμει ο Δήμος.

Οι εκπρόσωποι της συλλογικότητας κατέθεσαν τα παρακάτω αιτήματα:

1 Διάθεση μεγαλύτερου κονδυλίου για τη δομή του συσσιτίου ώστε να υπάρχει καλύτερη ποιότητα, βάσει διαιτολογίου, και μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Επίσης να καλύπτεται και το βραδινό γεύμα.  2 Να εξασφαλιστεί το πρόγραμμα της κατ’οίκον παράδοσης στα ανήμπορα άτομα σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων με ενημέρωση των σιτιζόμενων από τον Δήμο. Είναι απαράδεκτο να περιμένει ο Δήμος να μετακινηθούν άνθρωποι σε επικίνδυνες συνθήκες για ένα πιάτο φαΐ.  3 Ειδικά σε αυτό το κοινωνικό κομμάτι να μην υπάρχει νοικοκυριό χωρίς ρεύμα και νερό και ο Δήμος να αναλάβει την επανασύνδεσή τους.  4 Δικαίωμα σίτισης σε όσες και όσους εξυπηρετούνται από τη συγκεκριμένη περιοχή ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς προαπαιτούμενα.

Ο δήμαρχος απάντησε ότι το διήμερο της χιονόπτωσης δεν εμφανίστηκαν πολλοί εργαζόμενοι που υποστήριζαν τις δομές γιατί έμεναν αλλού και κάλεσε τη συλλογικότητα να ορίσει μια ομάδα εθελοντών για την υποστήριξη των δομών για την περίπτωση που ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Τόνισε ότι το κονδύλι 8.000 ευρώ που δίνει το ΕΣΠΑ για κοινωνικό συσσίτιο καλύπτει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών, με τον Δήμο να καλύπτει τη διαφορά.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚ Γιώργος Λειβαδίτης ανέφερε ότι όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση, ο Δήμος μοίραζε 60 μερίδες φαγητού την ημέρα, παρέχοντας κρέας μόνο μια φορά την εβδομάδα ενώ τώρα παρέχεται τουλάχιστον 4 φορές σε συνολικά 156 ωφελούμενους τη μέρα.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι δεν διατίθεται φρέσκο ψωμί σε όλους τους ωφελούμενους κάθε μέρα. «Δίνουμε μισή φραντζόλα σε κάθε ωφελούμενο, δηλαδή μέχρι 80 φραντζόλες τη μέρα. Εάν αγοράζαμε φρέσκο ψωμί με 50 λεπτά τη φραντζόλα δηλαδή 40 ευρώ τη μέρα, το κόστος θα υπερέβαινε τον προϋπολογισμό του προγράμματος μέσω του οποίου καλούμαστε να καλύψουμε τη σίτιση. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να καταγράψεις ποιος πήρε φρέσκο ψωμί σήμερα ώστε να μην αδικήσεις τον άλλον; Δεν υπάρχει σκόπιμη υποβάθμιση του συσσιτίου από την πλευρά του Δήμου». Εξάλλου, ο κ. Λειβαδίτης αναγνώρισε ότι πρέπει να αυξηθεί το προσωπικό που υποστηρίζει το συσσίτιο.

Κλείνοντας, ο δήμαρχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι  «Σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε κονδύλια που διεκδικούμε για να καλυτερεύσουμε το συσσίτιο».