Συμπληρωματική ανακοίνωση-απάντηση παράταξης «Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη» σε συνέντευξη Καζάκου στην «Ε»

Print Friendly, PDF & Email

H «Επικοινωνία Βύρωνα-Καισαριανής-Ζωγράφου» δημοσίευσε ήδη στο site της, την κοινή απάντηση Δημοτικών Παρατάξεων και Φορέων Δήμου Ζωγράφου στη συνέντευξη Καζάκου στην έντυπη «Ε», την οποία ανακοίνωση, συνυπογράφει μεταξύ άλλων, η παράταξη Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη (Χρίστος Τουλιάτος).  Η παράταξη Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη (Χρίστος Τουλιάτος), ωστόσο, μας έστειλε και δεύτερη συμπληρωματική ανακοίνωση.

Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη:

«Ο Καζάκος ξεπλένει τη χούντα άλλη μία φορά…Ντροπή!»

Με οργή διαβάσαμε την συνέντευξη του Γιάννη Καζάκου, πρώην δημάρχου και νυν άμισθου συμβούλου του σημερινού δημάρχου κ.Θώδα, στο τελευταίο τεύχος (Νο94, Δεκέμβριος 2022) της τοπικής εφημερίδας ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Σε αυτή ο κ.Καζάκος αναφέρεται αποκλειστικά στις…αναμνήσεις του από την πρώτη θητεία του ως δημάρχου που έγινε ύστερα από διορισμό από τη χούντα το 1970. Σε μία δισέλιδη συνέντευξη το μόνο που κάνει είναι μία προσπάθεια να ωραιοποιήσει αυτή τη θητεία του και να ξεπλύνει τη χούντα και το θλιβερό έργο της εις βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Αφού αρχικά μας παρουσιάζει τον εαυτό του προδικτατορικά περίπου ως… «κεντρώο» επαναλαμβάνει και προσαρμόζει τοπικά τη γνωστή αφήγηση ότι «η χούντα έκανε έργα» και μας λέει περίπου ότι χάρη στη θητεία του εκσυγχρονίστηκε η πόλη…Δεν παραλείπει δυστυχώς να αναφερθεί και στο γνωστό ακροδεξιό αφήγημα ότι «στο Πολυτεχνείο δεν υπήρχαν νεκροί», όταν έχει επιβεβαιωθεί το ανάποδο και επισήμως και υπάρχουν ακόμα περισσότερες μαρτυρίες και για άλλους νεκρούς. Και προκαλεί όταν ψευδώς λέει ότι οι 3 νεκροί των ημερών της εξέγερσης που είναι ενταφιασμένοι στο νεκροταφείο της πόλης μας και τους τιμούμε κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρη «δεν είναι Ζωγραφιώτες». Αλήθεια ο 5χρονος Δημήτρης Θεοδώρας που σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή στο ύψος της πλατείας Γαρδένια και είναι ένας εκ των 3 που έχουν ταφεί στο νεκροταφείο μας δεν ήταν Ζωγραφιώτης; Το μνημείο του στο σημείο της βάρβαρης δολοφονίας του επί της Γεωργίου Ζωγράφου, στο ύψος της συμβολής της με τις οδούς Μπισκίνη και 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας (δύο βήματα από το σημερινό δημαρχείο!), δεν το γνωρίζει ο κύριος Καζάκος ή κάνει πώς δεν το θυμάται; Ντρέπεται και η ντροπή με τέτοιες δηλώσεις. Αλλά δεν ντρέπεται ο πρώην δήμαρχος. Εδώ δεν ντράπηκε να αναφέρει ότι ήταν ο συνήγορος του οδηγού του τανκ που μπήκε στο Πολυτεχνείο και επαίρεται μάλιστα ότι κατάφερε και τον αθώωσε…

Η συνέντευξη του πρώην δημάρχου αντικειμενικά ξεπλένει τη δικτατορία και λειτουργεί στο πλαίσιο ενός εξωραϊσμού της περιόδου της χουντικής επταετίας που επιχειρείται από πολλές πλευρές τα τελευταία χρόνια. Εντάσσεται στο πλαίσιο του ιστορικού αναθεωρητισμού που προσπαθεί να ανασκευάσει την ιστορία αμβλύνοντας τις μνήμες των αντιδημοκρατικών και αντιλαϊκών εκτροπών και εξωραϊζοντας ή δικαιολογώντας «ως αντίβαρο στον κομμουνιστικό κίνδυνο» τις θηριωδίες στον Εμφύλιο, αλλά και στην περίοδο του μετεμφυλιακού κράτους και της χούντας. Η ανάγκη να ξαναθρέψουν το αντιδραστικό τέρας της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού ως χρήσιμης εφεδρείας ενάντια στον «εχθρό λαό» άλλωστε φάνηκε και μετά την κρίση του 2008 και επί μνημονίων. Όταν υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ (αλλά και του ΠΑΣΟΚ! ποιός δεν θυμάται τις απαράδεκτες σχετικές δηλώσεις του Λοβέρδου…) μίλαγαν περί μίας «σοβαρής Χρυσής Αυγής» που μπορεί να είναι χρήσιμη και ως κυβερνητικός εταίρος αν χρειαστεί. Όταν όλοι αυτοί έκαναν τα στραβά μάτια επί χρόνια στους τραμπουκισμούς και τις δολοφονίες της Χρυσής Αυγής και μόνο το μαζικό λαϊκό και αντιφασιστικό κίνημα επέβαλε τη δίωξη και καταδίκη της. Όταν και σήμερα με διάφορους τρόπους επιχειρείται να ξαναστηθεί ακροδεξιά αλλά και να μετασχηματιστεί συνολικά ο κυρίαρχος λόγος σε πιο συντηρητικό πλαίσιο.

Θα σταθούμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια ξεπλύματος των θηριωδιών της χούντας και γενικότερα ενάντια στον ιστορικό αναθεωρητισμό. Υπερασπιζόμαστε με το λόγο και τους αγώνες μας τη μνήμη όλων των αγωνιστών και αγωνιστριών που υπέστησαν διώξεις, εξορίες, φυλακίσεις και εκτελέσεις. Τίποτα δεν ξεχνιέται και δεν συγχωρείται από αυτά τα εγκλήματα και δεν πρόκειται να αφήσουμε να ξεχαστεί!

Η καταγγελία αυτής της συνέντευξης είναι στοιχειώδης για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Αλήθεια ο δήμαρχος κ.Θώδας θα πράξει τα δέοντα όταν εν ενεργεία σύμβουλος του δηλώνει όλα αυτά ή θα κάνει πώς δεν ακούει;