ΣΤΕΡΝΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΗΝ ΒΥΡΩΝΙΩΤΙΣΣΑ ΗΘΟΠΟΙΟ ΔΑΦΝΗ ΣΚΟΥΡΑ

Print Friendly, PDF & Email

Γράφει ο Πάνος Τριγάζης, δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα

 

Η σπουδαία αντιστασιακή γενιά του Βύρωνα γίνεται όλο και φτωχότερη. Την Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020, έφυγε από την ζωή η ηθοποιός Δάφνη Σκούρα, που έδρασε στην περιοχή ως ΕΠΟΝίτισα, διαμένοντας επί χρόνια στην οδό Κοραή.

Το 2000, ο Δήμος Βύρωνα την είχε τιμήσει για τους κοινωνικούς αγώνες της και την προσφορά της στην τέχνη, οργανώνοντας λαμπρή καλλιτεχνική εκδήλωση στον δημοτικό κινηματογράφο (πρώην Λουΐζα).

Με αξιόλογη πορεία στο θέατρο και τον κινηματογράφο, η Δάφνη Σκούρα διετέλεσε ενεργό στέλεχος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, συμμετέχοντας παράλληλα στους δημοκρατικούς αγώνες και στο κίνημα ειρήνης, στο πλευρό του συζύγου της Ευάγγελου Μαχαίρα, που υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

Υπήρξε μέλος και η ίδια του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, όπως και της Επιτροπής Ειρήνης Διανοουμένων και καλλιτεχνών, έχοντας λάβει μέρος σε όλες τις μαραθώνιες πορείες ειρήνης, από το 1963.  Στην συγκλονιστική κηδεία του Γρηγόρη Λαμπράκη, 28 Μαΐου 1963, στάθηκε τιμητική φρουρά δίπλα στον μεγάλο Μάνο Κατράκη, ενώ ανταποκρίθηκε αμέσως και στην πρόσκληση του Μίκη Θεοδωράκη, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, για την ίδρυση της   Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, συμμετέχοντας στο πρώτο Κεντρικό της Συμβούλιο.  

Με την Δάφνη Σκούρα και τον Ευάγγελο Μαχαίρα  είχαμε κάνει και ταξίδια ειρήνης, ένα εκ των οποίων ήταν τον Αύγουστο 1991 στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, αληθινά αξέχαστη εμπειρία.

Θα την θυμόμαστε πάντα ως μία σεμνή και αφοσιωμένη αγωνίστρια από πολλά μετερίζια.