Η Σημασία Του Μητρικού Θηλασμού
O μητρικός θηλασμός είναι ο μοναδικός φυσικός και φυσιολογικός τρόπος σίτισης των βρεφών. Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη και το πολυτιμότερο δώρο ζωής με ευεργετικές προεκτάσεις στην οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία.
Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται συμπεριλαμβανομένων των ορμονών και των αντισωμάτων. Η φύση έχει επιλέξει το μητρικό γάλα ως τροφή για το νεογέννητο βρέφος και αυτό είναι η επισφράγιση ότι είναι η καλύτερη τροφή για την αρχή της ζωής του. Είναι συνέχεια της διατροφής και προστασίας που λάμβανε το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου.
Κατά την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, που διαρκεί 40.000 χρόνια, μέχρι τις αρχές του 20 αιώνα, και την εκβιομηχάνιση των κοινωνιών, για να επιζήσει ένα βρέφος έπρεπε να σιτισθεί με ανθρώπινο γάλα είτε αυτό προέρχονταν από την μητέρα του (μητρικός θηλασμός), είτε από άλλη γυναίκα (θετός θηλασμός). Με άλλα λόγια 100.000 γενιές του ανθρώπου (homo sapiens) γαλουχήθηκαν με το Μητρικό Γάλα. (Σολωμού, 2014).
Ο μητρικός θηλασμός είναι δικαίωμα. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΣΔΠ) διακηρύττει το δικαίωμα του παιδιού να έχει την καλύτερη δυνατή υγεία, για την οποία ο μητρικός θηλασμός αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση.
Η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992. (Σ.Δ.Π,1989).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) προτείνει τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες ζωής του βρέφους, ως τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο σίτισης για τα βρέφη της ηλικίας αυτής, ενώ στη συνέχεια συστήνει το μακροχρόνιο θηλασμό ως την ηλικία των 2 ετών που περιλαμβάνει τη λήψη μητρικού γάλακτος, ύδατος και συνδυασμού υγρών και τροφών. (WHO, 2003)
Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο το 40% των βρεφών ηλικίας κάτω των έξι μηνών θηλάζουν αποκλειστικά. (W.H.O, 10 facts on breastfeeding, 2017)
Η κλιμάκωση του θηλασμού σε σχεδόν καθολικό επίπεδο θα μπορούσε να αποτρέψει 823.000 ετήσιους θανάτους σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και 20.000 ετήσιους θανάτους από καρκίνο του μαστού.
Πρόσφατα επιδημιολογικά και βιολογικά ευρήματα από την τελευταία δεκαετία επεκτείνουν τα γνωστά οφέλη του θηλασμού για τις γυναίκες και τα παιδιά, είτε είναι πλούσιοι είτε φτωχοί.
(C. Victora, 2016)
Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020
Ανθούλα- Τουρλίδα
Πτυχιούχος μαία, ΑΤΕΙ Μαιευτικής Αθηνών.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Σολωμού Μάρω (2014), Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, Άρθρο: Η ιστορία του μητρικού θηλασμού και κατ’ επέκταση της Βρεφικής Διατροφής
Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Άρθρο 24, 20 Νοεμβρίου 1989
World Health Organization. Global strategy for infant and young child feeding. Geneva, 2003
World Health Organization, (2017) 10 facts on breastfeeding.
Cesar G Victora, Rajiv Bahl, Aluísio J D Barros, et all. Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect