ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΥΡΩΝΑ: Ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας. Πρόληψη, δύναμη και αλληλεγγύη!

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

 

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στο προσκήνιο με τον πιο δραματικό τρόπο τα αδιέξοδα των πολιτικών της λιτότητας και της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Έδειξε ότι  όταν  ο περίφημος ιδιωτικός τομέας έρχεται αντιμέτωπος με τα δύσκολα αδυνατεί να ανταπεξέλθει. Οι θιασώτες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της εισβολής των επιχειρηματιών και του κέρδους μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, όπως οι κυβερνώντες της ΝΔ αλλά και οι περήφανοι προηγούμενοι εφαρμοστές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όλοι αυτοί που αντιμετωπίζουν την υγεία ως εμπόρευμα τρέχουν τώρα να καλύψουν τις τρύπες που δημιούργησαν.Τώρα μόνο δημόσιες κεντρικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις ενημέρωσης, πρόνοιας, προφύλαξης και θεραπείας μπορούν να σώσουν την κατάσταση. Μόνο ένα ενισχυμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει την επιδημία. Οι μάσκες έπεσαν. Τώρα που υπάρχει υγειονομική κρίση το «ελεύθερο χέρι της αγοράς» είναι κουλό!

Γι αυτό και πρέπει:

 • Να υλοποιηθεί άμεσα η απόφαση για επίταξη ιδιωτικών κλινικών για κλίνες, κρεβάτια ΜΕΘ, εξοπλισμό.
 • Να επιταχθούν από το κράτος είδη πρώτης ανάγκης, απολύμανσης και προφύλαξης για να κοπεί η κερδοσκοπία. Να διατίθενται δωρεάν                          και οργανωμένα από το κράτος.
 • Να προσληφθεί άμεσα όλο το αναγκαίο προσωπικό για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και να ενισχυθούν τα νοσοκομεία.
 • Να τηρηθούν τα μέτρα για τους ναούς και τους λατρευτικούς χώρους.
 • Με ευθύνη του κράτους να διασφαλιστούν οι μισθοί!Καμία απόλυση!
 • Να χορηγηθεί επίδομα σε όσους δεν έχουν σταθερή σχέση εργασίας! Να επεκταθεί το Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.                              Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
 • Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό λόγω χρεών στα λαϊκά νοικοκυριά. Να παγώσουν οι δανειακές υποχρεώσεις και τα πάγια έξοδα των εργαζομένων!
 • Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό! Άμεση επανασύνδεση στα νοικοκυριά που έχουν κοπεί.
 • Να ανασταλεί η πληρωμή του χρέους – να δοθούν τα χρήματα και τις ανάγκες αντιμετώπισης της κρίσης

 

Από την δημοτική αρχή ζητάμε:

 • Να στηριχθούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και να τους δοθούν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας ώστε να εκτελέσουν με ασφάλεια τα καθήκοντα τους.
 • Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας με πρόσχημα την επιδημία. Να γίνουν επιτέλους οι απαραίτητες προσλήψεις και να σταματήσει η υποστελέχωση της.
 • Να μην ζητηθούν τροφεία και τέλη για όλο το διάστημα που οι βρεφικοί σταθμοί και οι δημοτικές υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές.
 • Να καθαρίζονται επιτέλους οι πλατείες και τα άλση και να απολυμαίνονται οι κρίσιμοι για την λειτουργία της πόλης χώροι, από τους οποίους διέρχεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων.
 • Να δημιουργηθούν συνεργεία που θα εφοδιάζουν με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης τους συμπολίτες μας που για λόγους υγείας δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους.

Όταν περάσει αυτή η κρίση θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το τι σύστημα υγείας θέλουμε. Να διεκδικήσουμε καθολική υγειονομική κάλυψη και ασφάλιση του πληθυσμού, μαζικούς διορισμούς γιατρών και νοσηλευτών, επαρκή κρεβάτια, χτίσιμο νέων νοσοκομείων. Την δημιουργία κρατικού ινστιτούτου έρευνας για νέα φάρμακα και κρατικής βιομηχανίας φαρμάκων και υγειονομικού υλικού που θα εξασφαλίζει την επάρκεια τους, ειδικά σε περιόδους τέτοιων κρίσεων.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες καλούμαστε όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα, περιορίζοντας όσο γίνεται τις μετακινήσεις μας, ώστε να μειώσουμε την εξάπλωση του ιού και να σώσουμε ζωές! Να στηρίξουμε τους εργαζομένους σε όλες εκείνες τις υπηρεσίες που παλεύουν για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η ευθύνη του καθενός μας όμως δεν απαλλάσσει το κράτος από τις ευθύνες του να παρέχει στον κάθε πολίτη την μέγιστη δυνατή φροντίδα και υποστήριξη!

Από την πλευρά μας ως Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες των γιατρών και να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας, είναι να αναστείλουμε μέχρι νεοτέρας τις διαδικασίες και τις προγραμματισμένες μας δράσεις.