Μια κατανυχτική καλοκαιρινή βραδιά, ανάσα στις δυσκολίες μας. Ζωντάνεψαν μνήμες και η συγκίνηση περίσσεψε…Μία όμορφη μαγική βραδιά χτες στην παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος του Σπύρου Τζόκα “Η Κραυγή της Σιωπής” με τη μορφή θεατρικού/μουσικό-χορευτικού αναλογίου… Πλημμύρισε από κόσμο η αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Νέας Κίου, χαρά, λύπη, συγκίνηση κι αγάπη… Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα όταν με αφορμή τη θεατρική πράξη οι άνθρωποι γίνονται ένα και συναντιούνται, επιβεβαιώνοντας κοινούς δεσμούς και αντλώντας δύναμη ο ένας από τον άλλο… Τα Συγχαρητήρια που δεχτήκαμε όλοι μας ζεστά, ειλικρινή, χαρούμενα, μέσα από την καρδιά….
Ζωντάνεψαν θεατρικά, μουσικά και χορευτικά σελίδες μνήμης, ζωής και προσφοράς της οικογένειας Μιχάλη και Όλγας Κοντούλη από τα Βουρλά και του γιού τους Σπύρου Κοντούλη, ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδος που μεσουράνησε στην Ελλάδα στην εποχή του Μεσοπολέμου.
Αυτό που πονά περισσότερο από τον κατατρεγμό και την απώλεια είναι η λησμοσύνη. Τα πάθη μας, οι νεκροί μας, οι εκτελεσμένοι, οι ήρωες μας και, πιθανώς, τα πρότυπα μας λησμονούνται είτε από αδιαφορία, είτε από σκοπιμότητα. Το εκπτωτικό ήθος συμβαδίζει με την αναξιοπρέπεια και τον ευτελισμό των αγώνων του λαού και απομειώνει επικίνδυνα τους συμβολισμούς τους. Έτσι και εκείνοι που δεν δίστασαν να δώσουν τη ζωή τους για τους αγώνες του λαού και της πατρίδας λησμονούνται συνειδητά και αυτό είναι χειρότερο και από την απώλεια της ζωής τους.
Το ιστορικό μυθιστόρημα που παρουσιάσθηκε σήμερα: «Η Kραυγή της Σιωπής» φιλοδοξεί να θέσει ένα λιθαράκι στη θεμελίωση της ατομικής και συλλογικής μνήμης. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα μνήμης. Παρακολουθεί τη συγκλονιστική ιστορία του έθνους μας μέσα από τη ζωή, τις ελπίδες, τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις ματαιώσεις μιας τραγικής οικογένειας· της οικογένειας του Μιχάλη και της Όλγας Κοντούλη.
Η οικογένεια Κοντούλη βίωσε τις δραματικές περιόδους της πατρίδας μας με επώδυνο τρόπο: η μεγάλη ιδέα που τους είχε κυριεύσει όλους, η ανασφάλεια του μικρασιατικού ελληνισμού αλλά και των άλλων αλλόθρησκων, η εξαθλίωση στα Αμελέ Ταμπούρια, ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος και οι εκτοπισμοί των Χριστιανών. Και μετά οι ελπίδες, οι προσδοκίες: «Η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» με τη Συνθήκη των Σεβρών! Ύστερα η τραγωδία στην προκυμαία της Σμύρνης και μετά το σκοτάδι και η απώλεια. Και η πορεία στο λασπωμένο δρόμο που δεν είχε τελειωμό.
Δύσκολες μέρες. Στη Σμύρνη τα πλοία των «συμμάχων» τους έριχναν καυτό νερό για να τραβήξουν τα απλωμένα χέρια τους. Τους έκαιγαν τα χέρια για να μην πιαστούν από την ελπίδα. Στην Ελλάδα τους έκαιγαν τις καρδιές, για να μην ορθοποδήσουν. Γκιαούρηδες ή Ρωμιοί στη Μικρασία, Τούρκοι ή Τουρκόσποροι στην Ελλάδα. Και μετά οι αγώνες των προσφύγων να στεριώσουν στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου.
Συγχαρητήρια πολλά στους συντελεστές για την βραδιά συλλογικής μνήμης που μας διδάσκει να βαδίζουμε ζωντανοί προς το αύριο μέσα από τη ζώσα μνήμη και την τιμή προς τους νεκρούς μας…
Αγγελική Κασόλα, σκηνοθέτης
Διαβασαν, χόρεψαν και τραγουδησαν οι:
Δώρα Βογιατζή, Πένυ Γαβρίλη, Ελένη Δριβάκου, Ντίνα Καλογεροπούλου, Χάρης Καραποστόλης, Στέλιος Καρατάσος, Μαίρη Κόκκινου, Νατάσα Κολωνιώτου, Γιώργος Κοντός, Γιάννης Ρούσος, Σμαρώ Μανινή,Τζαβάρας Νάσος
Μουσικοί: Βασίλης Καλαγκιάς, Μιχάλης Τετώρος, Μάριος Καραχάλιος
Χορεψαν μέλη της χορευτικής ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Κίου.