Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ- Φωνή της Ελλάδας – webradio (στo δημοσιογράφο . Ψαλιδόπουλο)
Το προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την αντιμετώπιση της έντονα προκλητικής στάσης της Τουρκίας.
Βλέπουμε αυτές τις μέρες, για άλλη μια φορά, την επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία. Νομίζω η Τουρκία εκμεταλλεύεται την έλλειψη αποφασιστικότητας από πλευράς κυβέρνησης στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Εκμεταλλεύεται ότι στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής δεν αποφασίστηκαν συγκεκριμένες κυρώσεις για την τουρκική στάση.
Η Τουρκία δείχνει να επιμένει στις προκλήσεις, παρά την πρόσφατη επίσημη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών, στην οποία συμφωνήθηκε, ουσιαστικά, ένα χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των διερευνητικών συζητήσεων μεταξύ των δύο χωρών. “Πριν αλέκτορα λαλήσαι τρις” έχουμε το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντός των 12 μιλίων, συγκεκριμένα στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο, προκαλώντας για άλλη μια φορά.
Οπότε, προκύπτει το εύλογο ερώτημα σχετικά με την αισιόδοξη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ότι “Τελειώνουν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις”, τι αντίκρισμα έχει επί της ουσίας. Σε ποια εκτίμηση βασιζόταν η δήλωσή του; Έκανε μήπως την επιθυμία του πραγματικότητα; Δυστυχώς, εμφανιζόμαστε ως μια χώρα που πελαγοδρομεί. Ο κ. Μητσοτάκης έχει κόκκινες γραμμές; Έχει την αποφασιστικότητα να πει “ως εδώ και μη παρέκει” ή απλά ανέχεται τη μια μετά την άλλη πρόκληση;
Χαρακτηριστικό της αναποφασιστικότητας της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι η επίσημη ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ ήταν ότι το Oruc Reis βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ πριν δύο βδομάδες ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στο διεθνή τύπο μίλησε για διεκδικούμενες περιοχές από Ελλάδα και Τουρκία. Μόλις χθες, μάλιστα, διόρισε ως σύμβουλο εθνικής ασφαλείας τον κ. Ντόκο, ο οποίος είναι “χρεωμένος” με την άποψη για “συνεκμετάλλευση” στο Αιγαίο με την Τουρκία. Άρα, τι ακριβώς ισχύει για τη ΝΔ; Όλα αυτά, δυστυχώς, βαραίνουν στην αξιοπιστία της χώρας μας και προκαλούν, πολλά ερωτηματικά, στο εσωτερικό.
Απέναντι σε όλα αυτά ο Τσίπρας επανέφερε την πρότασή μας για επέκταση στα 12 μίλια ανατολικά και νότια της Κρήτης αρχικά, και στη συνέχεια στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας όπως προκύπτει από τις Διεθνείς Συνθήκες. Και επίσης, στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής να επιμείνουμε στο ζήτημα των κυρώσεων, επί της ουσίας. Είναι το βασικό όπλο που διαθέτουμε, αν λάβουμε υπόψη μας όλα τα δεδομένα της περιοχής. Μόνο έτσι γίνεσαι αξιόπιστος και ενισχύεις τη θέση σου.
Έχουμε διατυπώσει πολλές φορές τη θέση ότι η αποφασιστική υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων πρέπει να συνδυάζεται με την αναζήτηση ειρηνικών λύσεων μέσα από τον διάλογο και, σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης, την προσφυγή στη Χάγη. Η άμεση σύγκληση σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον Τσίπρα και στην οποία συμμετείχαν και πρώην αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δείγματα της σοβαρότητα και του πατριωτισμού με τα οποία αντιμετωπίζουμε την κατάσταση.
Για το ζήτημα που έχει προκύψει από την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα σχετικά με τις ποινές ως προς την Χρυσή Αυγή
Έχουν ακουστεί πολλά από πολλούς σε μια προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Πέραν των τοποθετήσεων των συνηγόρων στη δίκη για την “Χρυσή Αυγή” και του πρώην υπουργού επί κυβέρνησης Σαμαρά, κ. Ρουπακιώτη, έχουμε την χθεσινή δήλωση της κας. Καλαντζάκου. Να θυμίσουμε ότι η κα. Καλαντζάκου ανήκει στο χώρο της δεξιάς, υπήρξε υποψήφια της ΝΔ και είναι αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου. Δήλωσε, λοιπόν, ότι “Mε τον παρόντα Ποινικό Κώδικα οι εκτιμώμενες ποινές είναι υψηλότερες σε σχέση με τον προηγούμενο ΠΚ”. Τα συμπεράσματα δικά σας.