epikoinonia[@]epikoinonia.info

«Πραξικόπημα» της δημοτικής Αρχής Βοσκόπουλου: επίδειξη αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής πολιτικής

«Πραξικόπημα» της δημοτικής Αρχής Βοσκόπουλου: επίδειξη αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής πολιτικής

Παρουσίασε ως ομόφωνη απόφαση( ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΙΘΜ. 61 Πρακτικό της με αριθμό 7ης/14.05.2020, τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ) πρόταση που συμφωνήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο από όλες τις δημοτικές παρατάξεις: συγκεκριμένα να παρουσιαστεί εκ νέου σε νέο δημοτικό συμβούλιο η πρόταση της δημοτικής αρχής «για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης του covid-19 και του πλαισίου στήριξης της αγοράς και των επαγγελματιών της πόλης μας» που να περιλαμβάνει τις προτάσεις των παρατάξεων (όπως παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο) και των φορέων της πόλης μας (ΣΑΕΒΕΚ και άλλων ).

Συνεχίζεται η αντιδημοκρατική πρακτική της δημοτικής αρχής Βοσκόπουλου η οποία για μια ακόμη φορά εγκαινιάζει πρακτικές που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική ηθική και την τήρηση έστω των τυπικών διαδικασιών.
Βιάζεται ο κος Βοσκόπουλος να δώσει διαπιστευτήρια στην κυβέρνηση και την κυβερνητική πολιτική και να μας εμφανίσει ως συμμέτοχους στην νέα «εθνική» προσπάθεια λεηλασίας των λαϊκώνεργατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και ως δήθεν συναινούντες στην αστική ακραία νεοφιλελεύθερη στρατηγική που εκπροσωπεί και επιχειρεί να εφαρμόσει στο σύνολο του Δήμου.

Τα παραπάνω αποτελούν συστατικά στοιχεία της αυταρχικής μορφής διακυβέρνησης στην οποία μέρα τη μέρα διολισθαίνει κεντρικά το πολιτικό σύστημα και που επιβάλλουν οι πολιτικές εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, της ΕΕ , των πολιτικών λιτότητας και των μνημονίων.
Προφανώς ο κος Βοσκόπουλος και η παράταξή του θεωρούν ότι το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από «χρήσιμους ηλίθιους» που δεν
έχουν γνώση για το τι ψηφίζουν. Τολμά μάλιστα να εμφανίζει μια πρόταση της παράταξής του ως ομόφωνη και ως απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ το δημοτικό συμβούλιο δεν αποφάσισε παρά μόνο για την εκ νέου τοποθέτησή του σε επόμενη συνεδρίαση.

Η δήθεν απόφαση είναι η εισήγηση του αντιδημάρχου οικονομικών κου Χατζησάββα και κινείται στην κυρίαρχη κυβερνητική αντίληψη για την υγειονομική κρίση και τους ισοσκελισμένους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς: η συνολική πρόταση του κου Χατζησάββα ήταν σύμφωνα με τα λεγόμενά του (και του δημάρχου) κοστολογημένη και χωρίς «μαξιμαλισμούς».

H Ανυπόταχτη Καισαριανή διαπίστωσε στην τοποθέτησή της ότι σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και τις ανάγκες των επαγγελματιών της πόλης. Έγινε κριτική για την απόλυτη υποταγή της δημοτικής αρχής στη κεντρική οικονομική πολιτική και ότι ένα τέτοιο «σχέδιο», όπως αυτό που παρουσίασε αποτελεί δήλωση συμμόρφωσης στην κυβέρνηση και άρνηση διεκδίκησης της αναγκαίας χρηματοδότησης του δήμου από το κράτος.
Πέρα όμως από την οικονομική πλευρά, δεν υπήρξε σύμπτωση απόψεων ούτε για τα αίτια, ούτε για τις οικονομικές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης που επιταχύνθηκαν με τον κοροναϊό, ούτε με τις πρακτικές αντιμετώπισής του από τη δημοτική αρχή και την αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ.

Φυσικά και δε θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με τη δημοτική αρχή και με τις απόψεις της που παρουσιάστηκαν εισηγητικά όπως : «Ως αποτέλεσμα της έγκαιρης λήψης μέτρων και της σωστής εφαρμογής των από τους πολίτες, η χώρα μας υπέστη σημαντικά λιγότερα κρούσματα και θανάτους, σε σύγκριση με άλλες πιο προηγμένες, και κυρίως πιο εξωστρεφείς χώρες της Δύσης (Ιταλία, Ισπανία, Μεγ.Βρεττανία, ΗΠΑ)……. Το μόνο ‘’θετικό’’ σε αυτή την γενικευμένη ύφεση είναι το ότι δεν βγήκε αλώβητη καμιά επί μέρους οικονομία, ώστε να αποκτήσει πλεονεκτικότερη θέση έναντι των άλλων. Τουρισμός που χάθηκε για την Ελλάδα δεν κατευθύνθηκε προς την ανταγωνιστική μας Τουρκία…. Με μειωμένη την παγκόσμια Ζήτηση για αγαθά, πρώτες ύλες παραγωγής και υπηρεσίες, οι τιμές πώλησης αυτών έπεσαν δραστικά, μειώνοντας τα κέρδη των επιχειρήσεων….Σε αυτό το θλιβερό περιβάλλον εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες και κρατικές δομές θα κληθούν να πλεύσουν προς την
ασφαλή ξηρά. Θα δούμε τι θα γίνει… Είναι και θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα……. Οι Αντιδημαρχίες κυρίως της Πολιτικής Προστασίας, της Κοινωνικής Υπηρεσίας και της Καθαριότητας – Πρασίνου, σε συνεργασία με εθελοντές συνδημότες μας και με τους συνεργάτες της ΚΕΔΗΚ και των λοιπών συνεργατών – εργαζομένων, επιτέλεσαν επιτυχώς τα καθήκοντά τους και συνεχίζουν να τα επιτελούν με επιτυχία. Πολλές οι ευχαριστίες μας προς όλες τις εθελοντικές ομάδες δράσης …. Ο Δήμος μας είναι σταθερά προσανατολισμένος στην παροχή υπηρεσιών, συνεχώς ποιοτικότερων, διευκολύνοντας την καθημερινότητα . Έτσι και τώρα θα κινηθούμε προς την κατεύθυνσης της στήριξης των Δημοτών μας και στην διάρκεια της κρίσης και μετά το πέρας αυτής. Οι όποιες διευκολύνσεις στήριξης των πληττόμενων δημοτών μας και των τοπικών επιχειρήσεων θα πρέπει να μπορούν να υαλοποιηθούν με συνέπεια δίχως να αφήνουν τρύπα ελλείμματος (SIC!!)στον Προϋπολογισμό μας. Σε αντίθετη περίπτωση μη χρηματοδότησης του ανοίγματος των 360 χιλιάδων ή και κάποιου άλλου μεγαλύτερου ο Προϋπολογισμός θα παρουσιάσει αρνητικό Αποθεματικό και θα τεθούν κάποιες ανελαστικές δαπάνες εν αμφιβόλω…. Ύστερα από την ανωτέρω εισήγηση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης και της ανάπτυξης του γενικού πλαισίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων αυτών, με άξονες αφ΄ενός μεν την βιωσιμότητα του Δήμου αφ΄έτέρου την στήριξη της αγοράς, της πόλης, παρακαλούμε για την λήψη σχετικής απόφασης…..».
Και η νεοφιλελεύθερη έκθεση ιδεών της δημοτικής αρχής συνεχίζεται.

Η Ανυπόταχτη Καισαριανή υιοθέτησε τις προτάσεις των επαγγελματιών της πόλης μας (ΣΑΕΒΕΚ) και κατέθεσε τις δικές της οι οποίες απουσιάζουν από τη δήθεν απόφαση. Επίσης άσκησε δριμεία κριτική στο «κοστολογημένο» πρόγραμμα- ψίχουλα του Δήμου που περιλαμβάνει το… «ιλιγγιώδες» ποσό των 360.000 ευρώ «στήριξης» των συμπολιτών μας.

Τονίστηκε ότι η όποια στήριξη θα πρέπει να περιέχει ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, την αποτροπή της μετατροπής των συμβάσεων σε εκ περιτροπής και σε ελαστικές μορφές, της προστασίας από τις απολύσεις. Άμεσα να απαιτηθεί έκτακτη επιχορήγηση από το κράτος. Επίσης τα μέτρα στήριξης που θα λάβει ο δήμος και η κρίση στο χώρο του επισιτισμού να μην αποτελέσουν αφορμή για την καταπάτηση και μείωση των ελεύθερων δημόσιων χώρων.

Στην τοποθέτησή της η Ανυπόταχτη Καισαριανή αναφέρθηκε και στην υποχρέωση που έχει ο δήμος να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό, να πρωτοστατήσει για την ακύρωση των πλειστηριασμών που θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο-να μην περάσει κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, να ενισχυθούν άμεσα οικονομικά όσοι εργαζόμενοι- εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενοι-ες μείνουν άνεργοι ή μειωθούν δραματικά τα εισοδήματά τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην λειτουργία του Δήμου την περίοδο της «κρίσης» ο οποίος λειτούργησε ως ΜΚΟ με συνεχείς εκκλήσεις για συμμετοχή εθελοντών και ζητιανιά διαρκείας για υλικά σε ιδιώτες και χορηγούς.
Εικόνα απογοητευτική και προσβλητική ταυτόχρονα για τους πολίτες: Μια πόλη 40.000 κατοίκων ανίκανη να προσφέρει βοήθεια στους πολίτες χωρίς εθελοντές, ανίκανη να σιτίσει 150 συμπολίτες μας χωρίς να ζητιανεύει για τα υλικά των φαγητών. Πιστεύει κανείς ότι έχουμε δώσει θετική ψήφο στα ΜΚΟπεπραγμένα του Δήμου μας;
Στην ζητιανιά και στην τζάμπα εργασία; Στη συνέχιση των πολιτικών μηδενικών διορισμών και στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας; Στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό;

Στα δημοτικά συμβούλια δια περιφοράς; Στην απουσία οποιασδήποτε κριτικής στην κυβέρνηση, στα μέτρα κατάλυσης των ατομικών ελευθεριών και των εργασιακών δικαιωμάτων, στην απουσία συμπαράστασης στους αγώνες των εργαζόμενων; Στην υλοποίηση του αντιλαϊκού κυβερνητικού προγράμματος; Στην στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ; Στην παντελή έλλειψη στήριξης του ΕΣΥ και των εργαζόμενων του;
Η δημοτική αρχή πέρα από την πραξικοπηματική της λαθροχειρία «αναθέτει» με τη μαϊμού «απόφασή» της στην οικονομική επιτροπή να εξειδικεύσει τις προτάσεις που δεν περιλαμβάνονται στην δήθεν «απόφασή» της με τον παραμερισμό του δημοτικού συμβουλίου μακριά από τη δημοσιότητα και την αντιπαράθεση και έχοντας σίγουρη την απόφαση αφού στην συγκεκριμένη επιτροπή χωρίς να το δικαιούται (με νόμο της ΝΔ ) έχει την πλειοψηφία. Να ανακληθεί τώρα η απόφαση. Να γίνει τώρα δημοτικό συμβούλιο.