Ποιοτικές επιλογές για δημιουργική απασχόληση

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

Ποιοτικές επιλογές για δημιουργική απασχόληση

Δεν είναι λίγες οι φορές που πράγματι χρειαζόμαστε εναλλακτικές δραστηριότητες ώστε να απασχολούμε το παιδί μας δημιουργικά και να αναπτύσσει παράλληλα τις ικανότητές του σε δεξιότητες, να ενδυναμώνει την αυτοεκτίμησή του, να αξιοποιεί τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο του και να επενδύει στην προσωπική του πρόοδο. Κι όλα αυτά δίχως να το αντιλαμβάνεται… Μέσα από το παιχνίδι! Αντί να το αφήσουμε προσηλωμένο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια με τις ώρες, βλάπτοντας τον εγκέφαλό του και συρρικνώνοντας τις κοινωνικές επαφές, ας κάνουμε το πιο απλό και το πιο ουσιαστικό δώρο στο παιδί μας… τη δημιουργική απασχόληση.

Ας έχουμε στο δωμάτιό του έναν Χώρο Δημιουργίας όπου θα έχει τα κατάλληλα εργαλεία, επιλεγμένα πάντα με βάση το αναπτυξιακό του στάδιο, την προσωπικότητά του και την ηλικία του.

Ας έχουμε:

πλαστελίνη, πηλό, χρώματα, χαρτιά, χαρτόνια, πούλιες, κουμπιά, μαλλί, σχοινιά, βότσαλα, κοχύλια, κορδέλες, γκλίτερ, βιβλία λογοτεχνίας, κόμιξ, MP3, περιοδικά, lego, χάρτη ή ό,τι άλλο χρειάζεται και κατάλληλο φωτισμό. Τα ανωτέρω προϊόντα κοστίζουν ελάχιστα χρήματα και συνήθως υπάρχουν -τα περισσότερα- στο σπίτι. Το παιδί αντιλαμβάνεται έτσι ότι οι γονείς το αποδέχονται και το βοηθούν παρέχοντάς του επιλογές ώστε να αυτό-βελτιώνεται, σταδιακά νιώθει όλο και πιο ανεξάρτητο, αλλά και υπεύθυνο, αφού ευθύνεται και για το συμμάζεμα των υλικών αφού ολοκληρώσει τις δραστηριότητές του.

Παρακάτω παρουσιάζονται ενδεικτικές επιλογές:

δημιουργία καρτών, ζωγραφική, χορός, ψάξιμο περιοχών στον χάρτη, δημιουργία παραμυθιού, φωτογράφιση, σύνθεση τραγουδιού ή μετάφρασή του από ελληνικά σε αγγλικά κι αντιστρόφως, μαγειρική, νοικοκυριό, ρωτώ αν χρειάζεται βοήθεια η μαμά ή ο μπαμπάς, κοιτάζω άλμπουμ με φωτογραφίες, κάνω συλλογές από πχ φύλλα, τάπες, ξένα νομίσματα…, παίζω με τα αδέλφια μου, κάνω επανάληψη τα αγγλικά, ψάχνω με τους γονείς μου στο διαδίκτυο πληροφορίες για ζώα, χώρες, κ.α., τραγουδάω, φροντίζω το κατοικίδιό μας, γράφω ένα γράμμα εκτίμησης για τον αδελφό μου, συζητώ, κτλ.
Καλή επιτυχία!!

Αρθρογράφος: Κασπέρη Τριανταφυλλία, Παιδαγωγός