ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΛΑΔΕΥΤΗΡΑ – ΣΚΛΗΡΗ ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΙΝΑΣ ΚΑΦΑΤΣΑΚΗ

0Shares

Κρίση στο δημοτικό συμβούλιο ελέω Πρεσπών – Μαζί αποχή των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης ματαιώνει συνεδρίαση του ΔΣ –
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ζωγράφου Χρήστος Κλαδευτήρας – Σκληρή δήλωση της δημάρχου με την οποία τον θέτει εκτός παράταξης

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ζωγράφου Χρήστος Κλαδευτήρας κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της διοικούσας παράταξης στο προηγούμενο ΔΣ. Να θυμίσουμε ότι η συνεδρίαση του ΔΣ της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της αποχής των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης.
Προκειμένου να μην διακοπεί και αυτή η συνεδρίαση ο κ. Κλαδευτήρας είπε πως το κείμενο της παραίτησής του θα πρωτοκολληθεί την επομένη ώστε να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες.
Το κλίμα ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο και την δημοτική ομάδα του Μαζί ήταν, ψυχρό αν όχι εχθρικό με τις αιχμές να εκτοξεύονται εκατέρωθεν. Ο αντιδήμαρχος Χάρης Σταματάκης αναφερόμενος στο συμβάν της περασμένης Πέμπτης τόνισε πως ο λόγος της αποχής ήταν το γεγονός ότι θεώρησαν το ύφος και τη γλώσσα της ανακοίνωσης που έφερνε το προεδρείο ακραία και θα δηλητηρίαζε το κλίμα στο ΔΣ.

 

Πρόκειται για ένα διαζύγιο το οποίο οι “παροικούντες την Ιερουσαλήμ” το περίμεναν από καιρό καθώς είχε γίνει γνωστό πως ο κ. Κλαδευτήρας βολιδοσκοπούσε άλλους πολιτικούς χώρους προκειμένου να στηριχθεί μία παράταξη με τον ίδιο επικεφαλής. Ας δούμε όμως την ακολουθία των γεγονότων των τελευταίων ημερών που οδήγησαν στην κρίση και το “διαζύγιο”.
Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου όταν το προεδρείο του ΔΣ αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Μετικαρίδης έφεραν σχέδια ψηφίσματος ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών. Η εν λόγω συνεδρίαση ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ καθότι δεν παρέστη κανένας δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απαρτία.

Η δήμαρχος Τίνα Καφατσάκη δέχτηκε σφοδρή κριτική για τη στάση της παράταξής της με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτη Αγγελόπουλο να μιλάει για ευτελισμό του θεσμού του δημοτικού συμβουλίου.

“Αντεπίθεση” Κλαδευτήρα και διαζύγιο
Την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου ο κ. Κλαδευτήρας εξαρχής καυτηρίασε τη στάση των συναδέλφων του και μέχρι τότε συναγωνιστών του, απέναντι στο ψήφισμα του προεδρείου αλλά και το Σώμα συνολικά και δήλωσε πως παραιτείται. Προκειμένου να μην διακοπεί και αυτή η συνεδρίαση ο κ. Κλαδευτήρας είπε πώς το κείμενο της παραίτησης θα κατατεθεί και θα πρωτοκολληθεί την επομένη προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες αντικατάστασής του. Εν συνεχεία ο κ. Κλαδευτήρας δέχτηκε φραστικές επιθέσεις από δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του. Αναφορικά με την μαζική απουσία των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης στο προηγούμενο ΔΣ ο αντιδήμαρχος Χάρης Σταματάκης τόνισε πως εκτιμούσαν ως παράταξη πως η γλώσσα ήταν υπερβολικά ακραία και θα δηλητηρίαζε τη συνεδρίαση.

Μένει τώρα να φανούν οι συνέπειες της εξέλιξης αυτής, πώς αυτή θα επηρεάσει τη Διοίκηση Καφατσάκη που βλέπει ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της να αποχωρεί αλλά και πού θα οδηγήσει αυτή του η απόφαση τον απερχόμενο πρόεδρο. Θα αναζητήσει πολιτική στέγη κάπου αλλού ή θα δοκιμάσει να ηγηθεί μίας παράταξης, ενδεχόμενο το οποίο διερευνά εδώ και μήνες.

Δήλωση Δημάρχου

Δεν άργησε να έρθει, ωστόσο, η αντίδραση της δημάρχου Τίνας Καφατσάκη στην πράξη αυτή του κ. Κλαδευτήρα η οποία, σε δήλωσή της θέτει τον παραιτηθέντα πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου εκτός παράταξης και κατ’ επέκταση δημοτικής ομάδας. Σύμφωνα με όσα λέει στη δήλωσή της για την παραίτηση του κ. Κλαδευτήρα δεν είχε υπάρξει καμία πρότερη ενημέρωση προς την ίδια και τη δημοτική ομάδα, γεγονός το οποίο στηλιτεύει. Αναλυτικά η δήλωση της δημάρχου έχει ως εξής:

Αποτελεί δικαίωμα του κ. Χρ. Κλαδευτήρα να παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αποτελεί όμως και υποχρέωση του- τουλάχιστον- να ενημερώσει για την απόφαση του αυτή τη Δήμαρχο και την ομάδα της πλειοψηφίας που τον πρότεινε και ανέδειξε ως Πρόεδρο, πριν ανακοινώσει την παραίτηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αυτό επιβάλλει η στοιχειώδης δημοκρατική συμπεριφορά, ο σεβασμός των συναδέλφων και η ειλικρίνεια που πρέπει να χαρακτηρίζει τις σχέσεις μας.
Δυστυχώς από ότι φαίνεται η αυτονόητη αυτή συμπεριφορά στις μέρες μας και εν όψει προεκλογικής περιόδου, δεν είναι δεδομένη.
Θεωρώ ότι το πρόγραμμά μας με το οποίο ζητήσαμε την ψήφο των δημοτών, είναι το κοινό μας συμβόλαιο και όχι οι γενικότερες πολιτικές ή κομματικές προτιμήσεις μας.
Από ότι φαίνεται ο κ. Κλαδευτήρας δεν επέλεξε αυτό το δρόμο.
Προφανώς δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι μέλος της παράταξής μας.

Παρατίθεται το ψήφισμα του προεδρείου του ΔΣ:
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου, μετά την κύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» από τη Βουλή των Σκοπίων, με απόφασή του εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην επικίνδυνη και εθνικά επιζήμια «Συμφωνία των Πρεσπών».
Καλεί τα πολιτικά κόμματα και κάθε Βουλευτή ξεχωριστά να καταψηφίσει τη «συμφωνία» αυτή, όταν έρθει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Η κυβέρνηση έχει οριακή στήριξη στο κοινοβούλιο 151 βουλευτών, που όλος ο Ελληνικός Λαός είδε με ποιο τρόπο πρόεκυψε.
Γι αυτό:
Είναι αδιανόητο και πληγώνει τη δημοκρατία να λάβει απόφαση για ένα τόσο σοβαρό Εθνικό Θέμα μια τέτοια κοινοβουλευτική πλειοψηφία!
Είναι αδιανόητο και πληγώνει τη δημοκρατία να εισάγεται το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ως ένα νομοσχέδιο Υπουργείου για να παρθεί απόφαση με απόλυτη πλειοψηφία. Η Κυβέρνηση δε σέβεται το ιστορικό βάρος του θέματος, αλλά ούτε και το Σύνταγμα, που για υψίστης σπουδαιότητας θέματα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 180 Βουλευτών!
Οι εγχώριες εθνομηδενιστικές πολιτικές, επί δεκαετίες έχουν διακηρυγμένο στόχο και παλεύουν λυσσαλέα, να αποσυνδέσουν τους Έλληνες από την ιστορία, τη γλώσσα και την πολιτισμική τους κληρονομιά, χαρακτηρίζοντας την υπεράσπισή τους αναχρονιστική και εθνικιστική. Γι αυτό τώρα, που οι εθνομηδενιστές πολιτικές λειτουργούν σε επίπεδο εξουσίας, ανέλαβαν αυτοί, από τις ξένες πρεσβείες και ιδρύματα -τύπου Σόρος- το έργο της εκχώρησης της ιστορίας της Μακεδονίας.
Στόχος τους είναι οι Έλληνες να χάσουν οριστικά κάθε στοιχείο που τους συνδέει με τη μεγάλη τους παράδοση και να αποδεχτούν τη θέση τους, ως ένα θλιβερό βαλκανικό προτεκτοράτο της Δύσης και της νέο-οθωμανικής Τουρκίας, στο ίδιο επίπεδο με τα Σκόπια και την Αλβανία. Οι Έλληνες πρέπει να χάσουν αυτό που οι εθνομηδενιστές αποκαλούν «μεγαλοϊδεατισμό» τους και να γίνουν οριστικά «ρεαλιστές», δηλαδή πειθήνια όργανα των γεωπολιτικών σχεδιασμών των Μεγάλων Δυνάμεων.
Για ένα τόσο μεγάλο Εθνικό Θέμα, την απόφαση δεν πρέπει να πάρει μια ετερόκλητη, τυχαία και οριακή, κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο ΛΑΟΣ!
Η δημοκρατία απαιτεί ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!

Παρατίθεται το ψήφισμα που είχε φέρει ο κ. Μετικαρίδης:
Η Συμφωνία των Πρεσπών, ευνοεί τον αλυτρωτισμό εις βάρος της Ελλάδας, της Ιστορίας και της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Δεν αποτελεί προϊόν συναίνεσης των ελληνικών κομμάτων, αλλά προσπαθεί να επιβληθεί από μέρος του πολιτικού μας συστήματος υπό την πίεση διεθνών παραγόντων. Πολύ δε περισσότερο δεν έχει την έγκριση του ελληνικού λαού. Οι οποιεσδήποτε πολιτικές αιτιάσεις γι’ αυτή την παραχώρηση, είναι δυσανάλογες του ιστορικού και πολιτισμικού αρνητικού ειδικού βάρους της απόφασης αυτής.
Η διαχείριση αυτού του κρίσιμου εθνικού ζητήματος της ονομασίας του γειτονικού Κράτους, της γλώσσας του και της ιθαγένειας των πολιτών του, απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Την ιστορική ευθύνη για την απόφαση που θα ληφθεί, την έχει η Ελληνική Βουλή. Σε αυτή την απόφαση δεν χωρά ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλία αλλά ούτε και ο εφησυχασμός απέναντι στον αλυτρωτισμό που εκφράζουν οι γείτονές μας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να σεβαστεί τη βούληση του Ελληνικού λαού όπως αυτή θα αποτυπωθεί μέσα από τη διενέργεια Δημοψηφίσματος.
Εάν δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση τότε η ΜΗ ΛΥΣΗ είναι η καλύτερη σε μια περίοδο μέγιστης αδυναμίας τόσο οικονομικής όσο και ουσιαστικής παρέμβασης στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων.

Αντιδράσεις
Για την στάση αυτή της δημοτικής ομάδας της Διοικούσας παράταξης Μαζί για την πόλη μας εξέδωσαν ανακοινώσεις εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι και υποψήφιοι δήμαρχοι:

Άγης Παπακωνσταντίνου, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, υποψήφιος δήμαρχος Ζωγράφου:
Εικόνα διάλυσης της διοίκησης Καφατσάκη. 27 απόντες δημοτικοί σύμβουλοι από τους οποίους οι 22 από τη διοίκηση Καφατσάκη. Μόνο ΕΝΑΣ δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη που διοικεί το δήμο Ζωγράφου παρέστη στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο. Το οποίο φυσικά ανεβλήθη λόγω έλλειψης απαρτίας. Τα προβλήματα βέβαια της πόλης παραμένουν κι απαιτούν λύσεις.
Μικροπολιτικά και μικροαυτοδιοικητικά παιχνίδια στην πλάτη των κατοίκων της πόλης μας.

 

 

Βασίλης Θώδας, υποψήφιος δήμαρχος Ζωγράφου:
Το να στηρίζει κάποιος μια συμφωνία που, κατά τη γνώμη μου, είναι εθνικά επιζήμια, μπορώ, ως αντίπαλη πολιτική θέση, να το δεχθώ. Το να μποϊκοτάρει όμως τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζωγράφου, γιατί δεν έχει ούτε καν το σθένος να υποστηρίξει την άποψη του, τότε αποδεικνύει σε όλους τον απαξιωτικό και αντιδεοντολογικό τρόπο, με τον οποίο έχει αποφασίσει να πολιτεύεται. Όλοι γνωρίζαμε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επρόκειτο να κατατεθεί πρόταση ψηφίσματος απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε ένας, ούτε δύο. 22 Δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής απουσίαζαν, έτσι ώστε η συνεδρίαση να μην έχει απαρτία. Ντροπή και αίσχος….

 

 

Κωστής Παπαναστασόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Ζωγράφου:
Το 1ο Δημοτικό Συμβούλιο για το 2019 αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης δεν προσήλθε προκειμένου να μην συζητηθεί το ψήφισμα που αφορούσε την συμφωνία των Πρεσπών.
Πρόκειται για μείζον εθνικό θέμα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί το κυρίαρχο όργανο διοίκησης του Δήμου Ζωγράφου και δεν τιμά την πόλη μας το φαινόμενο απαξίωσής του.
Η λειτουργία του ΔΣ διέπεται από κανόνες που συνάδουν με το αίσθημα ηθικής ευθύνης, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για θέμα εθνικής εμβέλειας. Τα σημαντικά ζητήματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με συνενόηση και σύνθεση δυνάμεων.