Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για τις Σχολές Γονέων

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

Σχολές γονέων

<< δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εκπαιδεύσεις τα παιδιά από το να ενισχύσεις τις ικανότητες των γονιών να τα εκπαιδεύουν οι ίδιοι >> ( Brito & Waller , 1994 )

Οι σχολές γονέων είναι ένας θεσμός που ιδρύθηκε το 1962 με πρωτοβουλία της ψυχολόγου Μαρίας Χουρδάκη, με βασικό σκοπό την πρόληψη της ψυχικής υγείας του παιδιού και την προετοιμασία του γονέα στο δύσκολο έργο του. Ο ρόλος του γονέα είναι μοναδικός, ίσως ο πιο σημαντικός ρόλος που αναλαμβάνει κάποιος. Ένας ρόλος ωστόσο με προκλήσεις και απαιτήσεις, καθώς η ανατροφή του παιδιού χρειάζεται εκτός από το ένστικτο και γνώσεις. Οι μελέτες της ψυχολογίας εδώ και πολλά χρόνια έχουν οδηγήσει στην διαπίστωση ότι η προσωπικότητα του παιδιού διαμορφώνεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Παλαιότερα υποστηριζόταν ότι τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του είναι τα πιο κρίσιμα. Σήμερα θεωρούμε ότι οι βάσεις διαμορφώνονται τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, επομένως τα χρόνια που το παιδί συνήθως μεγαλώνει στο σπίτι, με τους γονείς του ως μόνους υπεύθυνους για την ανατροφή και την διαπαιδαγώγηση του. (Panhellenic Parent Education Groups ΄ Assosiation Παράρτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Εκπαίδευση των Γονέων ( F . I . E . P ) από το 1962 )

Βασικές επιδιώξεις της Σχολής Γονέων είναι :

  •  Να ενημερώσει τους γονείς γύρω από τα αναπτυξιακά θέματα των παιδιών τους.
  •  Να ενθαρρύνει τους γονείς να υιοθετήσουν μεθόδους αποτελεσματικότερης επικοινωνίας με τα παιδιά τους.
  • Να βοηθήσει τους γονείς να αναζητήσουν πιο λειτουργικούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων.
  •  Να ενισχύσει τους γονείς στην αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους , ώστε να ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στο γονεϊκό τους ρόλο.
  •  Να βοηθήσει στη διαφοροποίηση και στον εκσυγχρονισμό του ρόλου των γονέων.
  • Να στηρίξει τον θεσμό της οικογένειας ως αναντικατάστατο φορέα αγωγής του παιδιού.
  • Να διαφυλάξει την ψυχική υγεία του παιδιού – του μελλοντικού ενήλικου ατόμου.

Πως λειτουργεί μια Σχολή Γονέων

Η Σχολή Γονέων λειτουργεί σε ομάδες γονέων που διαμορφώνονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους. Επομένως υπάρχουν οι εξής ομάδες:

  • Ομάδα βρεφικής – νηπιακής ηλικίας (για γονείς με παιδιά 0 – 6 ετών )
  • Ομάδα σχολικής ηλικίας ( για γονείς με παιδιά 6 – 12 ετών )
  • Ομάδα προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας ( για γονείς παιδιών και εφήβων 12 – 18 ετών ).

Οι ομάδες γονέων συντονίζονται από ειδικευμένο ψυχολόγο και συναντιούνται δυο φορές το μήνα σε σταθερή ημέρα και ώρα. Κάθε συνάντηση διαρκεί μιάμιση ώρα και έχει συγκεκριμένο θέμα προς συζήτηση. Η θεματολογία διαμορφώνεται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των γονέων, τις ερωτήσεις και τις ανάγκες τους και σε συνάρτηση με την ηλικιακή ομάδα των παιδιών της.
Με τη βοήθεια του συντονιστή υλοποιείται διάλογος μεταξύ των γονέων , συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Ο συντονιστής παρέχει τις επιστημονικές γνώσεις γύρω από το θέμα της συζήτησης, σύμφωνα με τις σύγχρονες απόψεις της αναπτυξιακής και οικογενειακής ψυχολογίας. Γίνεται αναφορά στα δεδομένα της εξελικτικής ψυχολογίας σχετικά με τις ανάγκες κάθε φάσης της ζωής , από την βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση . Τέλος η ομάδα προσφέρει στους γονείς την αίσθηση ότι ‘’ανήκουν’’ και ότι μπορούν να λάβουν και προσφέρουν στήριξη, εμπειρία και γνώση. Δημιουργείται μία ζεστή ατμόσφαιρα που υλοποιείται η σταδιακή διαφοροποίηση της συμπεριφοράς του γονέα, του ψυχισμού του και της σχέσης του με τα παιδιά του.