”Ο Σύλλογος Εργαζομένων μετατρέπεται σε όργανο αντιπολίτευσης”- Η απάντηση του Αντιδημάρχου Εμμανουήλ Κιτσέλλη

Print Friendly, PDF & Email

Προς:
1.Το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής
2. Τον Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής

Η επιστολή αυτή αφορά στα γεγονότα του Νοεμβρίου όταν και όπως όλοι γνωρίζετε, έπειτα από κρούσματα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, έκλεισε το τμήμα αυτό, τρεις συνάδελφοι νοσηλεύτηκαν ενώ 5 νόσησαν συνολικά. Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε όλοι οι συνάδελφοι είναι καλά και έχουν επιστρέψει στην υπηρεσία τους. Όλο αυτό το διάστημα εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης, εξαιτίας του ότι προείχε η καλή ανάρρωση όλων αλλά και εφόσον όλες οι υπηρεσίες του Δήμου έπρεπε να βρουν τον ρυθμό τους έπειτα από την αναστάτωση που προκλήθηκε, θεώρησα πως δεν έπρεπε να ανακινήσω το θέμα από σεβασμό. Οφείλω παρόλα αυτά, τόσο προσωπικά όσο και ως Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, να σχολιάσω και να απαντήσω στην συκοφαντική επίθεση που δέχτηκα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων, Κυπραίο Φάνη και από την Λαϊκή Συσπείρωση. Μια συκοφαντική επίθεση που θα μπορούσε να είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις καθώς σχετίζεται με γεγονότα που αφορούν την δημόσια υγεία.
Θα αναφερθώ σε όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον κ, Κυπραίο Φάνη κατά τη συνεδρίαση της 16ης Νοεμβρίου 2020, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου και σε ανακοινώσεις που δημοσιεύτηκαν από τον Σύλλογο και το προεδρείο του στις 9 Νοεμβρίου 2020 και από την Λαϊκή Συσπείρωση στις 23 Νοεμβρίου 2020 και οι οποίες εμφανώς στήριζαν όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου.
Θα μιλήσω χωρίς περιστροφές, υπεκφυγές και αοριστίες. Τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη συνεδρίαση της 16ης Νοεμβρίου 2020, όπως επίσης και τα όσα γράφτηκαν στις ανακοινώσεις του Συλλόγου των Εργαζομένων και αναγκαία και της Λαϊκής Συσπείρωσής είναι απολύτως αβάσιμα και ψευδή και, δυστυχώς, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου μάλιστα, που έσπευσε να μας συκοφαντήσει, εκμεταλλευόμενος την ευαίσθητη αυτή συγκυρία το γνωρίζει πολύ καλά αφού υπήρξε πρωταγωνιστής των γεγονότων από την πρώτη στιγμή.
Δεν είναι δε η πρώτη φορά βέβαια που ο Σύλλογος Εργαζομένων μετατρέπεται σε όργανο αντιπολίτευσης. Έχει προηγηθεί ανακοίνωση στις 9ης Νοεμβρίου 2020, όπου δημοσιεύτηκε σχετική, προδήλως αβάσιμη και στερούμενη ερείσματος, ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής», όπου αναγράφονταν προφανείς ανακρίβειες περί του ότι, δήθεν «στον χειρότερο εφιάλτη μετατρέπεται η κατάσταση στις υπηρεσίες του Δήμου Καισαριανής, με τα κρούσματα COVID-19 να διαδέχονται το ένα το άλλο και τη Δημοτική Αρχή να σφυρίζει αδιάφορα….», δηλαδή για πράγματα που δεν στέκουν καν στην κοινή λογική, όταν από το τέλος του καλοκαιριού μέχρι και την ημερομηνία του δημοσιεύματος, ήτοι μέσα σε χρονικό διάστημα δυόμισι περίπου μηνών είχαμε μόλις δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα σε δομές του Δήμου (!!!) κι αυτά διάσπαρτα και μη σχετιζόμενα μεταξύ τους. Ερχόμαστε λοιπόν στο προκείμενο:

Πρώτο ψέμα του κ. Κυπραίου:
Το Σάββατο 14.11.2020 τηλεφωνεί ο κ. Κυπραίος, Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στη Γενική Γραμματέα του Δήμου και σε εμένα και μας ενημερώνει ότι εργαζόμενη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου εργαζομένων έχει βρεθεί θετική στον νέο κορωνοϊό, ενώ άλλη εργαζόμενη, επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου εμφανίζει πυρετό. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη που ήταν θετική, έχει οριστεί αρμόδια συντονίστρια COVID 19 της Τεχνικής Υπηρεσίας μόλις δύο μέρες πριν σε σχετική συνάντηση μαζί με άλλους συναδέλφους. Στην συνάντηση αυτή είχε ενημερωθεί από μένα τον ίδιο και είχε παραλάβει και τις σχετικές οδηγίες γραπτώς. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η ανωτέρω είχε οριστεί σε υπεύθυνη θέση διαχείρισης κρουσμάτων στην οργανική της μονάδα, δεν ενημερώνει η ίδια για το πολύ σοβαρό αυτό γεγονός που την αφορούσε μάλιστα και προσωπικά, αλλά ο κ. Κυπραίος. Η καθ’ ύλην δηλαδή αρμόδια συντονίστρια COVID 19 δεν ενημερώνει την Υπηρεσία και την Διευθύντρια της όπως όφειλε, για προσωπικό της μάλιστα θέμα, καθώς και για ύποπτο κρούσμα συναδέλφου της. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η υπεύθυνη διαχείρισης κρουσμάτων γνώριζε από τις προηγούμενες μέρες πως στο τμήμα της υπήρχε συνάδελφος με συμπτώματα, ο οποίος στην συνέχεια βρέθηκε θετικός στον ιό και πως επίσης είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με άλλους συναδέλφους για πάνω από μια ώρα, ενόσω και η ίδια είχε εμφανίσει συμπτώματα, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα(χρήση μάσκας, αποστάσεις), εκ των οποίων η μια συνάδελφος που συμμετείχε στην συνάντηση τις επόμενες μέρες βρέθηκε και αυτή θετική.
Άμεσα, αυθημερόν, εν μέρα Σαββάτου, επαναλαμβάνουμε, ενημερώνεται, εκτός της Γεν. Γραμματέως, ο Δήμαρχος, εγώ και η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας και επίσης αυθημερόν αποφασίζουν να τεθεί σε προληπτική καραντίνα όλο το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας για τουλάχιστον 14 ημέρες και να ειδοποιηθεί ο Ε.Ο.Δ.Υ. Την επόμενη μέρα, Κυριακή, εξευρίσκεται συνεργείο και πραγματοποιεί απολύμανση σε όλο το κτίριο του Δημαρχείου. Δευτέρα, 16.11.2020 δεν ήταν κανείς εργαζόμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας στον Δήμο. Δεν λέτε την αλήθεια, λοιπόν, κύριε Κυπραίε όταν λέτε ότι όταν βγήκαν στη συνέχεια κι άλλα κρούσματα εσείς ζητήσατε από τον κ. Κιτσέλλη να κλείσει το τμήμα και να γίνει ιχνηλάτιση, διότι ήδη τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι ήταν σε καραντίνα και κανείς, βεβαίως αδικαιολογήτως απών. Όποιος δε επιθυμεί υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα σχετικά στοιχεία.
Δεύτερο ψέμα του κ. Κυπραίου:
Αναφέρει ο ίδιος ότι «Η συναδέλφισσα ένιωσε αδιαθεσία την Πέμπτη. Πήρε τη διευθύντριά της και δεν ήρθε για δουλειά. Πήγε, έκανε το test με δικά της έξοδα, όχι του δήμου και το αποτέλεσμα βγήκε Σάββατο πρωί». Καταρχάς, απ’ όσο γνωρίζουμε η αδιαθεσία δεν αποτελεί σύμπτωμα COVID 19. Πιθανότατα το ίδιο θα θεώρησε και η Προϊσταμένη της, η οποία δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ούτε τη Δημοτική Αρχή. Προφανώς κύριε Κυπραίε μας θεωρείτε «προφήτες», καθώς εγκαλείτε τη Δημοτική Αρχή ότι έπρεπε,, χωρίς να την έχει ενημερώσει κανείς, ποτέ, να εικάσει ότι μία «αδιαθεσία», όπως εσείς ο ίδιος την αναφέρετε, για την οποία μάλιστα δεν είχε καν ενημερωθεί, αποτελεί ύποπτο σύμπτωμα COVID 19 και να στείλει την εργαζόμενη για τεστ. Αυτά που λέτε δεν στέκουν καν στην κοινή λογική.
Συνεχίζετε, βεβαίως, να ξεστομίζετε απροκάλυπτες ανακρίβειες, λέγοντας ότι «Όταν πήρα τον Αντιδήμαρχο κ. Κιτσέλλη μού απάντησε καλώς, να πάμε να κάνουμε τα tests μόνοι μας, οι υπόλοιποι που έχουμε έρθει σε στενή επαφή. Χωρίς να μας στείλει ο Δήμος να πάμε να κάνουμε test. Να πληρώσουμε από μόνοι μας να πάμε να κάνουμε test», όταν, είναι γεγονός ότι ήδη από το Σαββατοκύριακο είχε ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ και την αμέσως επόμενη Πέμπτη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, διενήργησε έλεγχο σε όλους όσους εργάζονται εντός του κτιρίου του Δημαρχείου και πιθανώς είχαν έρθει σε επαφή με κάποιο από τα κρούσματα .Η αναίτια δε επίθεση στη Δημοτική Αρχή και στο πρόσωπο μου συνεχίζεται με εξόφθαλμες αναλήθειες περί του ότι, δήθεν ο ΕΟΔΥ ήρθε επειδή διαμαρτυρήθηκε ο κ. Κυπραίος, ενώ ο ίδιος γνωρίζει ότι το περιστατικό ύπαρξης κρούσματος το κατήγγειλε αυτός στις 14.11.2020 και στις 16.11.2020, πριν δηλαδή συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ο ίδιος παραστάθηκε, είχε ειδοποιηθεί ο ΕΟΔΥ. Μάλιστα τη Δευτέρα είχαμε μόλις ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τα υπόλοιπα τρία κρούσματα εκδηλώθηκαν αφού είχε ειδοποιηθεί ο ΕΟΔΥ και είχε τεθεί σε καραντίνα όλη η τεχνική Υπηρεσία. Κι όλα αυτά, δηλαδή, απολύμανση, θέση σε καραντίνα και κλήση του ΕΟΔΥ, επαναλαμβάνουμε μόλις μέσα στο Σαββατοκύριακο 14-15 Νοεμβρίου. Πραγματικά δηλαδή είναι απίστευτο το εύρος των αναληθειών, που καταρρίπτονται από την κοινή λογική.
Όσο για τα θερμόμετρα, κι εκεί ο κ Κυπραίος δεν λέει την αλήθεια. Από τέλη Οκτωβρίου, πριν το lockdown, η Δημοτική Αρχή έχει κλείσει την είσοδο του Δημαρχείο από την οδό Κλαζομενών και η μόνη είσοδος γίνεται από την οδό Βρυούλων, όπου υπάρχουν θυρωροί και έχει τοποθετηθεί ειδικό εξελιγμένο θερμόμετρο για λήψη θερμοκρασίας εξ αποστάσεως. Ωστόσο υπάρχουν καταγγελίες ότι εργαζόμενοι, επικαλούμενοι δήθεν προσωπικά δεδομένα, αρνούνταν να θερμομετρηθούν. Τα ανωτέρω είναι πραγματικότητα και ο κ. Κυπραίος τα γνωρίζει πολύ καλά, αλλά δεν τα καταγγέλλει γιατί αφορούν εργαζομένους, τους οποίους δεν θα έπρεπε να στηρίζει, αλλά να στηλιτεύει τη συμπεριφορά τους.
Έφτασε στο σημείο ο κ. Κυπραίος να κατηγορεί εμάς που δεν μπορούσε να μεταβεί ο ΕΟΔΥ στο Δημαρχείο για τεστ, στην περίπτωση εργαζομένων στο ΚΕΠ, όταν ο ΕΟΔΥ πρέπει να βρίσκεται παντού, καθώς υπάρχουν συμπολίτες μας που νοσούν σοβαρά και πεθαίνουν και μας κατηγορεί που παρείχαμε τη δυνατότητα σε εργαζομένους, εν ώρα μάλιστα εργασίας τους, να μεταβούν για τεστ COVID 19, ΔΩΡΕΑΝ. Μας συγχωρείτε κύριε Κυπραίε που δεν έχουμε “alacarte” ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έξω από το Δημαρχείο να διενεργεί τεστ, δωρεάν σε όλους, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, ίσως εμείς μόνο είχαμε τη λανθασμένη εντύπωση ότι πεθαίνουν άνθρωποι εκεί έξω!!!Πραγματικά μας εκπλήσσει η στάση του Συλλόγου Εργαζομένων, ο οποίος αποτελεί ισότιμο θεσμικό παράγοντα, καλείται από τη Δημοτική Αρχή σε κάθε τι έχει να κάνει με τους εργαζομένους του Δήμου, έχει πλήρη ενημέρωση για όλα, διατυπώνει και υποστηρίζει τις απόψεις του σε ανώτατο επίπεδο, η δε πόρτα του Δημάρχου προσωπικά ήταν και είναι πάντα ανοιχτή άμεσα για οποιοδήποτε θέμα του συλλόγου και σε πολλές δε περιπτώσεις, που τις γνωρίζει και ο κ. Κυπραίος, η δική μας δημοτική Αρχή έχει δώσει τέλος σε εξόφθαλμες αδικίες σε βάρος εργαζομένων, οι οποίες διαιωνίζονταν στο παρελθόν, να επιδεικνύει δημοσίως αυτή τη συμπεριφορά και να κατασυκοφαντεί τη Δημοτική Αρχή, τον Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, για ψέματα και ανευθυνότητα,, την οποία, όχι μόνο δεν μπορεί να αποδείξει, αλλά την καταρρίπτει η ίδια η κοινή λογική, οι ίδιες οι ημερομηνίες, οι οποίος είναι αμείλικτες κύριε Κυπραίε και σας εκθέτουν. Διότι μόνο έκθετος μπορεί να είστε όταν εσείς ο ίδιος, εν γνώσει σας, ενημερώνετε το Σάββατο 14.11 τη Δημοτική Αρχή για κρούσμα και τη Δευτέρα, ενώ ήδη έχει γίνει ήδη απολύμανση και η Τεχνική Υπηρεσία έχει τεθεί σε καραντίνα, έρχεστε και διαμαρτύρεστε για ανευθυνότητα.
Εμείς λοιπόν σας απαντάμε ότι χάρις τη δική μας συμβολή και μόνο, δεν υπήρξε καμία διασπορά του ιού ο οποίος περιορίστηκε πλήρως. Ωστόσο, πρέπει να ξέρει ο κ. Κυπραίος ότι, όπως σωστά είπε (το μόνο ορθό μάλιστα που είπε), ότι «το ψέμα έχει πολλά ποδάρια». Σε κάθε περίπτωση αν συνεχίσουν αυτού του είδους οι επιθέσεις γεμάτες ψεύδη που βλάπτουν και στηλιτεύουν τόσο το πρόσωπο μου όσο και τον Δήμο συνολικά, επιφυλάσσομαι τόσο εγώ όσο και εμείς ως Δημοτική αρχή, πως θα θέσουμε όλους τους «ψεύτες» προ των πραγματικών νομικών ευθυνών τους.
Κατηγορήθηκα στην πραγματικότητα για εγκληματική αμέλεια σε βάρος της υγείας των εργαζομένων, με την ανοχή του Δημοτικού Συμβουλίου . Από την αρχή της πανδημίας , εγώ, ο Δήμαρχος, ολόκληρη η διοίκηση ,οι Διευθυντέςτων Υπηρεσιών κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, με την στήριξη και την συνεργασία όλων των συναδέλφων στον δήμο, για να διασφαλίσομε την ασφαλή λειτουργεία του συνόλου των Υπηρεσιών του Δήμου και των εργαζομένων. Τα όσα σήμερα καταθέτω ως γεγονότα επιβεβαιώνονται και από τους αρμόδιους Διευθυντές.
Το να χρησιμοποιεί κανείς την πρακτική της κατασυκοφάντησης ως πολιτικό επιχείρημα, το να μπορεί να διατυπώνει ο καθένας κατάφορα ψέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ψέματα που καταγράφονται στα πρακτικά και γίνονται τελικά η ιστορία της πόλης , είναι δυστυχώς από χρόνια εμπεδωμένη συνήθεια από όλους σχεδόν σε αυτό το σώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί, ακόμη κι αν είναι μια πρακτική που όλοι συμφωνούμε επί της αρχής ότι είναι ανήθικη και με μόνο σκοπό να βλάψει, την ίδια στιγμή πολλοί, αλλά όχι όλοι, την μεταχειρίζονται γιατί παρά του ότι είναι αναξιοπρεπής κα βλαβερή, είναι ικανή να τραβήξει την προσοχή και μέσω αυτής να κερδίσουν κάτι. Κάτι μικρό, κάτι μεγάλο δεν έχει σημασία αφού ο σκοπός είναι για αυτούς αυτός που αγιάζει τα μέσα. Είναι κάτι που χρόνια συμβαίνει σε αυτή την πόλη και αναρωτιέμαι μήπως παρέχουμε συνηθίσει, μήπως ή κριτική σκέψη που όλοι ισχυριζόμαστε πως διαθέτουμε για κάποιους λόγους είναι επιλεκτική. Να μην συνηθίσουμε άλλο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά όταν αυτό εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες ή τυχόν άσπονδες συμμαχίες που υπηρετούμε. Και αυτός που κάνει αυτές τις επιλογές δεν μπορεί παρά τελικά να χαρακτηρίζεται από αυτές.
Θέλησα να καταγράψω την θέση μου σχετικά με όσα ψευδώς καταλογίστηκαν σε όλους μας, καθώς πιστεύω πως το οφείλω στους δημότες της πόλης μας, στους εργαζόμενους στις Υπηρεσίες του Δήμου και στην τεράστια προσπάθειαπου κάνουμε ως Δημοτική Αρχή να ανταπεξέλθουμε στις τόσες απαιτήσεις της περιόδου.

Παρακαλώ να κατατεθεί αυτή η επιστολή στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ευχαριστώ πολύ.
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΚΙΤΣΕΛΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ