Ο Δήμος Ζωγράφου «πρασινίζει» τις γειτονιές μας

Print Friendly, PDF & Email

Όταν διαβάζεις ότι γίνονται δενδροφυτεύσεις για την ενίσχυση του αστικού πρασίνου σε έναν πυκνοκατοικημένο Δήμο, όπως είναι ο Δήμος Ζωγράφου, ενδεχομένως να σκέφτεσαι ότι πρόκειται για… σταγόνα στον ωκεανό.

Όμως, τα τελευταία χρόνια και έπειτα από μία συντονισμένη και στοχευμένη προσπάθεια, κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει. Η σταδιακή ενίσχυση του πρασίνου, η αναβάθμιση των παιδικών χαρών, η δημιουργία των «πάρκων τσέπης», οι καθαρισμοί και οι αποψιλώσεις στον Δήμο Ζωγράφου, είναι έργα που έχουν υλοποιηθεί ήδη και καταγράφουν την προσπάθεια της τοπικής αρχής για μία πιο «πράσινη» καθημερινότητα των κατοίκων.

 

Νέα δέντρα στα δημοτικά 8ο & 12ο στην οδό Ιοκάστης &  Γρ. Αυξεντίου. Αριστερά, διακρίνεται ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Δημήτρης Κολομπάτσος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Επικοινωνία», μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια, έχουν φυτευτεί σχεδόν 200 δέντρα -ποσότητα που για πρώτη φορά καταγράφεται στον Δήμο Ζωγράφου. Επίσης, τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι η δέσμευση του δημάρχου Ζωγράφου, Βασίλη Θώδα για φύτευση νέων δέντρων και ενίσχυση των πράσινων χώρων στην πόλη έγινε πράξη. Η ουσιαστική αναβάθμιση του πρασίνου στους ελεύθερους χώρους της πόλης, καθώς και η δεντροφύτευση των πλατειών, των πάρκων και των πεζοδρομίων σε όλες τις συνοικίες της πόλης και κυρίως τις πιο πυκνοκατοικημένες, αποτέλεσε πρωταρχική μέριμνα για τη δημοτική αρχή με κύριο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, αλλά και τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος.

Η προμήθεια των δέντρων έγινε το 2020 και παρά το μειωμένο προσωπικό, αλλά και την πανδημία που μεσολάβησε και επηρέασε τη λειτουργία των Υπηρεσιών, τα στελέχη της Υπηρεσίας Πρασίνου προχώρησαν στην φύτευση σταδιακά των 200 δέντρων. Μάλιστα, η Υπηρεσία τηρεί αρχείο για τις ημερομηνίες και τα σημεία (οδούς, πάρκα) που έχει φυτευτεί το κάθε δένδρο.

Επισημαίνεται δε, ότι οι δενδροφυτεύσεις που έγιναν στους ελάχιστους ελεύθερους χώρους που καταγράφηκαν στον Δήμο, έχουν ενταχθεί σε αναπλάσεις από χρηματοδοτήσεις που διεκδίκησαν και εξασφάλισαν οι υπηρεσίες του Δήμου, καταθέτοντας ώριμες μελέτες.

Η Υπηρεσία Πρασίνου επεμβαίνει και στις περιπτώσεις που παρατηρείται καταστροφή νέων δένδρων και τα αντικαθιστά άμεσα. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει γίνει και μεταφύτευση των δένδρων και των θάμνων που βρίσκονταν στις πλατείες, οι οποίες μετατράπηκαν σε εργοτάξια της Αττικό Μετρό.

Νέα δέντρα στα δημοτικά 8ο & 12ο  στην οδό Ιοκάστης &  Γρ. Αυξεντίου. Δεξιά, διακρίνεται ο δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρασίνου, Δημήτρης Κολομπάτσος που επιβλέπει τις δενδροφυτεύσεις επεσήμανε μιλώντας στην «Ε» πως «αποτελεί κύριο μέλημά μας η περαιτέρω ενίσχυση του αστικού πρασίνου και θα συνεχιστούν οι δενδροφυτεύσεις, αλλά και ενδεχομένως η αντικατάσταση των ξερών μουριών, που υπάρχουν αρκετές στον Δήμο μας, με νέα δέντρα στα σημεία που δεν επηρεάζεται η προσβασιμότητα, καθώς κάποια πεζοδρόμια είναι πολύ στενά. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες σκέψεις όπως να δώσουμε κίνητρο σε πολίτες να υιοθετούν νέα δέντρα ή και πάρκα με στόχο την περιποίησή τους και να αυξηθούν οι κήποι με οπωροφόρα δέντρα, αλλά και να τοποθετήσουμε περισσότερους θάμνους με χρώμα σε νησίδες και πάρκα».

Παράλληλα με τις νέες δενδροφυτεύσεις, τις αποψιλώσεις και τα κλαδέματα, η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ζωγράφου προχώρησε και στην εγκατάσταση καινούργιου αντλιοστασίου, γεώτρησης και αυτόματου ποτίσματος  στο Πάρκο Γουδή, όπου τα τελευταία 10 χρόνια, δεν είχαν γίνει παρεμβάσεις. Την ίδια ώρα, έγινε συντήρηση όλων των πηγαδιών, τοποθετήθηκε αυτόματο πότισμα σε νησίδες στις Λεωφόρους Παπάγου και Ούλοφ Πάλμε ενώ για τα πάρκα υπάρχει πρόβλεψη να ποτίζονται με υδροφόρα.

Ο δήμαρχος Ζωγράφου, Βασίλης Θώδας μιλώντας στην «Ε» για το έργο που γίνεται στον Δήμο, σχετικά με την ενίσχυση του πρασίνου, τόνισε πως «η βελτίωση τόσο της ποιότητας ζωής των δημοτών μας, όσο και η βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή πρωταρχικό μας μέλημα. Εξάλλου, το αστικό πράσινο έχει σημαντικά οφέλη με κυριότερο ότι επηρεάζει θετικά την ποιότητα ζωής μέσα στην πόλη. Οι αναπλάσεις στις οποίες έχουμε προχωρήσει, εκτός του ότι έχουν αναβαθμίσει αισθητικά τον Δήμο, μεταμορφώνουν τις περιοχές μας σε έναν σύγχρονο πόλο πρασίνου, που τόσο ανάγκη έχουμε όλοι στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές».