Ο Δήμος Βύρωνα στην πρώτη γραμμή απέναντι στον κορωνοϊό – Άρθρο του δημάρχου Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

Όταν την Κυριακή στις 22 Μαρτίου ακολουθήσαμε το συνεργείο που πραγματοποίησε την πρώτη φάση των απολυμάνσεων δημοσίων χώρων του Βύρωνα, ένας διερχόμενος δημότης που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον τη διαδικασία, ανέφερε το γνωμικό «κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν».

Η ρήση του Ιπποκράτη, δηλαδή πως η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας, παρότι φαίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ για το μεγάλο θέμα της πανδημίας του COVID-19 στο κομμάτι της υγείας μας, εντούτοις δεν θα μπορούσε να περιγράφει με ακριβέστερο τρόπο την στάση και την αντίδραση της Δημοτικής Αρχής του Βύρωνα στην εξελισσόμενη υγειονομική κρίση.

Από την πρώτη στιγμή πήραμε αποφάσεις πρωτοφανείς, με την σύσταση ειδικού Συντονιστικού Οργάνου για την διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, πάρθηκαν όμως έγκαιρα και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Οι ίδιες οι απολυμάνσεις που ανέφερα προηγουμένως, παρά τις επικρίσεις που ορισμένοι εύκολα «εκτόξευσαν» επιδεικνύοντας μία αδικαιολόγητη άγνοια ως προς τη διαδικασία που ακολουθείται, πραγματοποιήθηκαν με απόφασή μου άμεσα και με στόχο να προστατευθούν άνθρωποι πριν καν αναγγελθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από την Κυβέρνηση.

Υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας σε αυτή την κρίση. Οι Δήμοι είμαστε στην πρώτη γραμμή της πρόληψης και της αντιμετώπισης, αλλά και της ελάφρυνσης των συνεπειών για τους δημότες μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η απαλλαγή των γονέων από τα τροφεία των Παιδικών Σταθμών για ολόκληρο τον μήνα Μάρτιο και όχι μόνο για το διάστημα που αυτοί έκλεισαν υποχρεωτικά, μέτρο που έτυχε ευρείας αποδοχής στην τοπική μας κοινωνία και που αποτέλεσε κίνηση που ακολούθησαν οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας.

Προχωρήσαμε στην αναστολή λειτουργίας και την σφράγιση των πάρκων, αλσών και παιδικών χαρών της πόλης μας για λόγους ασφαλείας και πραγματοποιούμε αυτοψίες σε εβδομαδιαία βάση ώστε να διασφαλίσουμε την τήρηση των κανόνων στις Λαϊκές Αγορές.

Ταυτόχρονα, εργαστήκαμε εντατικά προκειμένου να προστατεύσουμε τους εργαζομένους μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αφενός εφαρμόζοντας τις άδειες ειδικού σκοπού και αναδιατάσσοντας το προσωπικό ώστε να αντιμετωπιστούν τα κενά, αφετέρου προμηθεύοντάς τους με μέσα ατομικής προστασίας ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Ακόμα περισσότερο όμως, το δόγμα του «μένουμε σπίτι», το κάνουμε ακόμα πιο εύκολο να το ενστερνιστούν οι δημότες μας, ενισχύοντας άμεσα την υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι», η οποία μάλιστα στον Βύρωνα χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου. Το προσωπικό της υπηρεσίας ενισχύθηκε, το ωράριο του τηλεφωνικού μας κέντρου διευρύνθηκε, προστέθηκε ένα νέο αυτοκίνητο και όλα με στόχο να προσφέρουμε βασικά αγαθά στους δημότες που έχουν ανάγκη, ανέπαφα και χωρίς οι ίδιοι να εγκαταλείψουν την ασφάλεια του σπιτιού τους.

Παράλληλα, εργαζόμαστε και με τις ίσως πιο κρίσιμες (και χρήσιμες) δομές της πόλης μας απέναντι στο νέο ιό, το Κέντρο Υγείας της πόλης μας, τη Μονάδα Υγείας στη Ρούμελης και την ΤΟΜΥ Καρέα. Οι συναντήσεις μας με τις Διοικήσεις είναι συνεχείς, οι απολυμάνσεις που πραγματοποιούνται για την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων γίνονται σε εβδομαδιαία πλέον βάση ενώ, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και στήριξης στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλο το προσωπικό, δωρίσαμε μία σειρά μέσων ατομικής προστασίας ώστε να μείνουν όρθια αυτά το «οχυρά» της πόλης μας.

Μολονότι όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά το αυτονόητο καθήκον της Δημοτικής Αρχής, δεν έχουμε σταματήσει σε καμία περίπτωση να εργαζόμαστε εντατικά προκειμένου τα ανοικτά ζητήματα της πόλης να συνεχίσουν να επιλύονται. Η αποκατάσταση των βλαβών στον οδοφωτισμό μας συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, ώστε να εμπεδωθεί και το αίσθημα της ασφάλειας των δημοτών που επιλέγουν να αθλούνται τις βραδινές ώρες στους δρόμους της πόλης, ενώ θέσαμε σε λειτουργία και τη νέα πλατφόρμα του Δήμου για τα ζώα συντροφιάς σε συνεργασία με την οργάνωση Dogs’ Voice, επιπρόσθετα από τις διευκολύνσεις που ήδη προσφέρουμε στους εθελοντές που φροντίζουν τους μικρούς μας φίλους.

Η υποχρέωσή μας δεν τελειώνει εδώ, γι’αυτό και εισηγούμαστε άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο μία σειρά μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης για τους επαγγελματίες και τους δημότες της πόλης μας, ως μία έμπρακτη κίνηση στήριξης στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης για την επόμενη ημέρα μετά τον κορωνοϊό.

Όλοι μαζί, ο καθένας από τη σκοπιά του, κάνουμε το καθήκον μας για να μείνουμε ασφαλείς και για να μείνει η πατρίδα μας όρθια και δυνατή.