Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΥΡΩΝΑ ΑΛΕΞΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ «Ε»: «Δίνουμε μάχη για τον Δήμο μας σε συνθήκες υποχρηματοδότησης»

0Shares

«Παραδώσαμε στην ΚΤΥΠ το οικόπεδο και το κτίριο του 4ου Δημοτικού Σχολείου («Χαραλαμπόπουλου»), ώστε να κατεδαφιστεί το παλιό κτίριο και να ανεγερθεί ένα νέο, σύγχρονο και ασφαλές σχολικό συγκρότημα, με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ».

Συνέντευξη στον αρχισυντάκτη της «Ε» Φλοράν Σελάϋ

Κύριε Δήμαρχε, το ποσό των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτείται για την αποπληρωμή δανείων και οι αυξημένες δαπάνες του 2024 δημιουργούν μεγάλη πίεση. Πώς σκοπεύετε να διαχειριστείτε αυτά τα οικονομικά βάρη χωρίς να μειώσετε τις υπηρεσίες προς τους δημότες;

Κατ’ αρχάς, να διευκρινίσουμε ότι το ποσό των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ είναι το εκτιμώμενο που απαιτείται για την αποπληρωμή των δανείων του Δήμου, τα οποία είχαν ληφθεί πριν από τουλάχιστον 15 χρόνια. Από αυτά, 4.000.000 ευρώ απομένουν στην Eurobank και 5.500.000 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Συγχρόνως, παραλάβαμε οφειλές ύψους 1.445.604,43 ευρώ από το 2023, καθώς και χρέη προς συνεργεία και προμηθευτές ανταλλακτικών για βλάβες οχημάτων της Διεύθυνσης Καθαριότητας. Το έτος ξεκίνησε με αυξημένα έξοδα, κατά 4.000.000 ευρώ περισσότερα από πέρυσι, χωρίς καμία αύξηση στα έσοδα.

Για το 2024, ο Δήμος κλήθηκε να καλύψει: 750.000 ευρώ για αυξήσεις μισθών, που δόθηκαν ορθά στους εργαζομένους αλλά χωρίς αύξηση των ΚΑΠ, με αποτέλεσμα να καλυφθούν από ίδιους πόρους, αφαιρώντας χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν για σχολεία, παιδικούς σταθμούς, παιδικές χαρές και άλλες υποδομές. Επιπλέον, 650.000 ευρώ δόθηκαν για εργαζομένους με ασφαλιστικά μέτρα, που πριν καλύπτονταν από τον ΟΑΕΔ. Προστέθηκαν επίσης 600.000 ευρώ για το τέλος ταφής, το οποίο νομοθετήθηκε αιφνιδιαστικά με αναδρομική ισχύ δύο ετών (νόμος 5069/2023), μεταφέροντας στους Δήμους το κόστος της κεντρικής αδυναμίας για υποδομές φιλικής προς το περιβάλλον διαχείρισης απορριμμάτων. Τέλος, 650.000 ευρώ καταβλήθηκαν για αποπληρωμή δανείων που είχαν παγώσει από το 2020 έως το 2024 λόγω covid.

Όσον αφορά τους ΚΑΠ, οι περικοπές των μνημονιακών χρόνων τους άφησαν δραματικά ανεπαρκείς. Με βάση τον Καλλικράτη (ν. 3852/2010) θα έπρεπε οι ΟΤΑ να λάβουν φέτος 8,3 δισ. ευρώ. Η Κυβέρνηση έχει ορίσει πλαφόν 3,841 δισ. ευρώ και ο προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει 2.551 εκατ. ευρώ, μόλις 140 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2024. Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση επαίρεται για υπερπλεόνασμα 10 δισ. ευρώ, ενώ οι Δήμοι αντιμετωπίζονται ως «φτωχοί συγγενείς» και καλούνται να ανταποκριθούν σε πολλαπλούς ρόλους με πενιχρή χρηματοδότηση.

Οι Δήμοι επωμίζονται αυξημένο ενεργειακό κόστος, αυξήσεις στους μισθούς και γενικότερα στα κόστη προμηθειών, όπως στα τρόφιμα. Ειδικά για τον Δήμο μας, κάθε προσπάθεια επικεντρώνεται στην εξεύρεση πόρων, χωρίς να μειώνονται οι υπηρεσίες προς τους πολίτες, όπως η συντήρηση σχολείων, παιδικών σταθμών και κοινοχρήστων χώρων. Η ανάγκη διεκδίκησης αυξημένων χρηματοδοτήσεων είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως αποφασίστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, αποτελούν βασικό εργαλείο για τη διεκδίκηση μιας ουσιαστικής αλλαγής.

O δήμαρχος Βύρωνα Αλέξης Σωτηρόπουλος δίδει συνέντευξη στον αρχισυντάκτη της «Ε» Φλοράν Σελάϋ.

Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που υλοποιήθηκαν κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας σας;

Παρά τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας, το έργο που έχει υλοποιηθεί μέσα στους πρώτους 11 μήνες της θητείας μας είναι πολυδιάστατο και καλύπτει κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας. Στον τομέα της ψηφιακής αναβάθμισης, εντάξαμε τον Δήμο μας στο opengov από τον πρώτο μήνα της θητείας μας, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαφάνεια στη λειτουργία της διοίκησης. Παράλληλα, προχωρούμε στη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας διαχείρισης παραπόνων των πολιτών, που θα επιτρέπει την άμεση καταγραφή και επίλυση προβλημάτων. Επίσης, προετοιμάζουμε μια πλήρως ανανεωμένη ιστοσελίδα φιλική προς ΑΜΕΑ, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήματα, εξυπηρετώντας αποτελεσματικά τις ανάγκες τους.

Στον τομέα της παιδείας, προχωρήσαμε με εντατικούς ρυθμούς στη βελτίωση των σχολικών υποδομών. Παραδώσαμε στην ΚΤΥΠ το οικόπεδο και το κτίριο του 4ου Δημοτικού Σχολείου («Χαραλαμπόπουλου»), ώστε να κατεδαφιστεί το παλιό κτίριο και να ανεγερθεί ένα νέο, σύγχρονο και ασφαλές σχολικό συγκρότημα, με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Επίσης, εκπονούμε μελέτες για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων στο 10ο και 11ο Νηπιαγωγείο, τα οποία θα αντικαταστήσουν το υφιστάμενο κτίριο και τα προκάτ, καθώς και στο σχολικό συγκρότημα της Αγίας Τριάδας, όπου θα ανεγερθούν νέα κτίρια για το δημοτικό και το νηπιαγωγείο. Στο 3ο Νηπιαγωγείο Καρέα, σχεδιάζεται η προσθήκη νέας αίθουσας για να πάψει η διχοτόμηση που προέκυψε με την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, σχεδιάζουμε την ανέγερση νέου παιδικού σταθμού στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, ενώ στη συμβολή Βουτζά-Κωνσταντιλιέρη και Μικράς Ασίας, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης, θα ξεκινήσει η ανέγερση νέου νηπιαγωγείου και παιδικού σταθμού.

Για τη διασφάλιση της ασφάλειας των μαθητών, ολοκληρώσαμε δευτεροβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους και πλήρεις ηλεκτρολογικούς ελέγχους σε όλα τα σχολεία του Δήμου. Οι εργασίες που κρίθηκαν απαραίτητες, όπως η αντικατάσταση ηλεκτρολογικών πινάκων και πριζών, εκτελούνται σταδιακά. Τοποθετήσαμε κλιματιστικά σε όλες τις αίθουσες νηπιαγωγείων, ενώ προχωρούμε σταδιακά στην τοποθέτηση και σε αίθουσες που χρησιμοποιούνται για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Παράλληλα, ξεκινήσαμε έργα αναβάθμισης στις σχολικές υποδομές: τοποθετήθηκε νέο στέγαστρο και παγκάκια στο 1ο Λύκειο, ανακατασκευάστηκαν οι τουαλέτες στους τρεις ορόφους του 3ου Δημοτικού Σχολείου, εγκαταστάθηκαν πυράντοχες πόρτες και νέες καλωδιώσεις για ίντερνετ στο Γυμνάσιο Καρέα, ενώ πραγματοποιήθηκαν ελαιοχρωματισμοί προσόψεων σε νηπιαγωγεία. Υποβάλαμε αίτηση στο Πράσινο Ταμείο για την υλοποίηση παρεμβάσεων στις αυλές των 1ου, 6ου, 7ου Δημοτικών Σχολείων, του 3ου Νηπιαγωγείου και του 3ου Γυμνασίου. Ήδη αντικαταστάθηκε ο τάπητας στις αυλές του 6ου Νηπιαγωγείου και του 5ου Παιδικού Σταθμού, ενώ έχουμε ζητήσει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια για την ανακαίνιση του 7ου Παιδικού Σταθμού και την αντικατάσταση τάπητα στους 1ο, 3ο και 7ο Παιδικούς Σταθμούς.

Στο δημόσιο χώρο, προχωράμε στην ανάπλαση πέντε «πάρκων τσέπης», στις περιοχές Αγίου Δημητρίου, Νέας Ελβετίας, Καρύστου, Αναπηρικών και στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου. Ανακατασκευάσαμε πεζοδρόμια στη Φορμίωνος στο πλαίσιο του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, ενώ οι μελέτες για την ανάπλαση των πλατειών Μαρτάκη, Σμύρνης και Αγίου Λαζάρου βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Παράλληλα, εκπονούμε κυκλοφοριακή μελέτη που θα περιλαμβάνει μονοδρομήσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Στις αθλητικές εγκαταστάσεις, εκπονήσαμε μελέτη 2,6 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του κλειστού γυμναστηρίου «Δημήτρης Καλτσάς», του κολυμβητηρίου «Χρήστος Ταμπαξής», του «Στέφανος Καραλής», του Αθλητικού Κέντρου Αγίας Τριάδας, του 2ου Αθλητικού Κέντρου (Λ. Αρχ. Αθηνών Χρυσοστόμου), των εγκαταστάσεων της Εργάνης και του Αθλητικού Κέντρου Καρέα. Οι εργασίες αντικατάστασης χλοοτάπητα και ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Στον τομέα της καθαριότητας, αποκτήσαμε νέο απορριμματοφόρο και σύντομα θα παραλάβουμε δύο μικρότερα απορριμματοφόρα για τη διαχείριση βιοαποβλήτων μέσω ΕΣΔΝΑ. Επίσης, δημιουργήσαμε ένα νέο περιβαλλοντικό πάρκο στον Καρέα, μετατρέποντας έναν εγκαταλελειμμένο χώρο σε σημείο αναψυχής.

Στις παιδικές χαρές, ανακατασκευάστηκε η παιδική χαρά Ραιδεστού, ενώ προγραμματίζονται παρεμβάσεις στις παιδικές χαρές Νέας Ελβετίας, Πλατείας Νικολαΐδη, Πλατείας Γράμμου και Αθανασίου Διάκου. Το δημοτικό συμβούλιο της 26/11 θα συζητήσει την επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η οποία παραμένει κλειστή από το 2016, με στόχο να λειτουργήσει έως το καλοκαίρι του 2024.

Με δεδομένη την υποστελέχωση στην καθαριότητα, πώς σχεδιάζετε να διατηρήσετε την πόλη καθαρή έως ότου ολοκληρωθούν οι προσλήψεις νέου προσωπικού;

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας, καθώς διαθέτουμε μόλις 19 οδοκαθαριστές: 14 μόνιμους και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου εργαζόμενους, και 5 συμβασιούχους άνω των 55 ετών. Για την κάλυψη των κενών, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός 7Κ/2024 του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 20 εργαζομένων καθαριότητας, ενώ εγκρίθηκαν άλλες 10 θέσεις για το 2025. Παρόλα αυτά, οι προσλήψεις αυτές δεν αναμένονται πριν περάσουν 1-2 χρόνια. Στο μεταξύ, περιμένουμε την επανενεργοποίηση του προγράμματος της ΔΥΠΑ για άνεργους άνω των 55 ετών, το οποίο παραμένει κλειστό.

Ενισχύουμε, όμως, τον εξοπλισμό μας. Ήδη παραλάβαμε ένα νέο απορριμματοφόρο, μία νταλίκα-τράκτορα και σύντομα θα αποκτήσουμε δύο νέα απορριμματοφόρα για βιοαπόβλητα. Δίνουμε, επίσης, έμφαση στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην ανακύκλωση. Η συμμετοχή αυξήθηκε από το 6,2% το 2023 στο 9%, με στόχο το 10% φέτος. Με την ενίσχυση του προσωπικού και τη συνεργασία των πολιτών, η πόλη μας μπορεί να γίνει πιο καθαρή και ευπρεπής, στόχο που υπηρετούμε με συνέπεια.

Πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να εξασφαλίσετε οριστική λύση εντός της θητείας σας για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου της Νεράιδας (Αγ. Αρτέμιος), του οικοδομικού τετραγώνου 407 (Βουτζά-Κωνσταντιλιέρη-Μικράς Ασίας) και την μεταβίβαση της σχολάζουσας κληρονομιάς της οδού Νικηφορίδου στον Δήμο;

Η απόκτηση των χώρων εξαρτάται από τρίτους φορείς, όπως το Ελληνικό Δημόσιο, και απαιτεί δικαστικές αποφάσεις. Λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων της ελληνικής δικαιοσύνης, δεν μπορώ να δώσω ακριβή χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος ότι για τη Νεράιδα και τη σχολάζουσα κληρονομιά Νικηφορίδου θα υπάρξει οριστική λύση εντός της θητείας μας, ενώ για τον χώρο στη Βουτζά θα έχει διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό και θα έχει ξεκινήσει η ανέγερση ενός σύγχρονου Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου.

Ποιες ενέργειες προγραμματίζονται για την απαλλοτρίωση του λόφου Κοπανά και την εξαγορά του κινηματοθέατρου «Νέα Ελβετία»;

Η Περιφέρεια Αττικής έχει δεσμευτεί για την απαλλοτρίωση του λόφου Κοπανά εντός του 2025, με σκοπό να αποδοθεί κατά χρήση στους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού. Μέχρι τότε, οι Δήμοι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον χώρο για πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, όπως το Φεστιβάλ Βράχων, τα Κούλουμα και άλλες εκδηλώσεις.

Παράλληλα, η Περιφέρεια δεσμεύτηκε να αγοράσει τον Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία», που μισθώνεται εδώ και δεκαετίες, για να μας τον παραχωρήσει. Έναν χώρο όπου τις προσεχείς ημέρες προχωρούμε στην τοποθέτηση κλιματιστικών μονάδων ώστε να είναι λειτουργικός χειμώνα και καλοκαίρι. Η ιδιοκτησία του όμως θα επιτρέψει την ανακατασκευή του, καθώς σήμερα, λόγω της έλλειψης κυριότητας, δεν μπορούν να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις ούτε καν για μια ανακαίνισή του.

Με δεδομένη την προγραμματισμένη αναβάθμιση του κολυμβητηρίου μέσω της Περιφέρειας, πώς αξιολογείτε το ζήτημα της καθαριότητας του χώρου, και λαμβάνοντας υπόψη το ετήσιο έλλειμμα των 300.000 ευρώ (με 400.000 έσοδα από τους χρήστες), θεωρείτε ότι τα κοινωνικά οφέλη από τη λειτουργία του αντισταθμίζουν το κόστος;

Η αναβάθμιση του δημοτικού κολυμβητηρίου, που θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια, περιλαμβάνει συντήρηση αποδυτηρίων, γραφείων και αντικατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού. Οι παρεμβάσεις αυτές θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητα του χώρου και θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση ενέργειας, συμβάλλοντας στη μείωση του ετήσιου ελλείμματος των 300.000 ευρώ.

Η καθαριότητα του κολυμβητηρίου, επηρεάζεται από την υποστελέχωση του Δήμου. Αναμένοντας την επανενεργοποίηση του προγράμματος της ΔΥΠΑ για την ενίσχυση του προσωπικού, καλύπτουμε το κενό με την πρόσληψη 4 διμηνιτών συμβασιούχων.

Παρά το οικονομικό κόστος, η λειτουργία του κολυμβητηρίου παραμένει αδιαπραγμάτευτη, καθώς αποτελεί κοινωνικό αγαθό για τους πολίτες και την τοπική κοινωνία.

Πώς ισορροπείτε τις διοικητικές σας υποχρεώσεις με την επαφή σας με τους πολίτες σε μια τυπική ημέρα;

Η μέρα μου ξεκινά στις 7:30 με επισκέψεις σε γειτονιές ή έργα, πάντα με τα πόδια. Κατά τις 9:00 φτάνω στο Δημαρχείο για συναντήσεις και συσκέψεις. Το απόγευμα και βράδυ αφιερώνω χρόνο σε πολίτες και εκδηλώσεις, ολοκληρώνοντας τη μέρα στις 10:00-11:00. Στους πρώτους μήνες της θητείας, επικεντρώθηκα στην εξοικείωση με προβλήματα και υπηρεσίες, ενώ πλέον επιδιώκω μία καλύτερη ισορροπία μεταξύ της διοίκησης και της αναγκαίας επαφής με τους πολίτες.