ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – Ένας Βυρωνιώτης στη μάχη κατά του κορωνοϊού

0Shares

Οι Βυρωνιώτες γνώριζαν από παλιά τον Νίκο Χαρδαλιά καθώς τον εξέλεξαν δήμαρχο για τρεις συνεχόμενες θητείες (2003-2014). Τον Μάρτιο του 2020, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον αναβάθμισε σε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων μετά από μια σύντομη θητεία ως γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, τον έμαθε και η υπόλοιπη Ελλάδα.

Μετά τις φωτιές και τις πλημμύρες, βρέθηκε απέναντι σε έναν νέο εχθρό: τον κορωνοϊό.

Μαζί με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας λοιμοξιωλόγο Σωτήρη Τσιόδρα ανέλαβε έργο καθημερινής ενημέρωσης των πολιτών δια τηλεοράσεως για την πανδημία. Έτσι έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της μάχης κατά του ιού.

Μιλώντας για το δίδυμο Τσιόδρα – Χαρδαλιά, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης το περιγράφει ως εξής: «Μιλώντας δασκαλίστικα, θα έλεγα ότι ο μεν Τσιόδρας απευθύνεται στο νου όντας συνάμα αγχολυτικός. Ο δε Χαρδαλιάς τονώνει το φρόνημα αφηγούμενος την πάλη με την πανδημία σαν μια εθνική περιπέτεια, μια περιπετειώδη αποστολή, την οποία συλλογικά αναλάβαμε. Σε πιο απλά ελληνικά, ο Τσιόδρας είναι και φαίνεται σοφός καθηγητής, μειλίχιος και συμπονετικός, κράμα Αλβέρτου Σβάιτσερ και Μαχάτμα Γκάντι. Ο Χαρδαλιάς θυμίζει ομαδάρχη κατασκήνωσης, αρχηγό προσκόπων, μονιμά στις ειδικές δυνάμεις. Κάποιοι κρίνουν τον Χαρδαλιά ως υπέρ το δέον τσαμπουκαλή, τον κατηγορούν για ύφος οριακά άξεστο. Τους διαφεύγει ότι πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία. Άμα ο Χαρδαλιάς ενεδύετο μια αστικού τύπου ευγένεια, ο Τσιόδρας θα έπρεπε να σηκώσει τους τόνους, να μάς κουνήσει το δάχτυλο, να χάσει το φωτοστέφανο που τον περιβάλλει. Θα ανατρεπόταν η ισορροπία που τους κάνει τόσο αποτελεσματικούς».

Η ανάληψη μεγαλύτερων ευθυνών από τον Νίκο Χαρδαλιά τον ανέδειξε περαιτέρω όμως είχε ως αναπόφευκτο τίμημα και την αύξηση της κριτικής προς τον ίδιο. Βέβαια, είναι μαθημένος σ’αυτή από την εποχή που ήταν δήμαρχος. Τώρα όμως μαζί με τους επαίνους δέχεται πανελλαδικά και «πυρά», από μερίδα του τύπου καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ανθρώπους (μια μειοψηφία είναι αλήθεια) που είναι δυσαρεστημένοι με μέτρα όπως η απαγόρευση της κολύμβησης.

Όταν ο Νίκος Χαρδαλιάς ζητούσε από τους πολίτες να δείξουν προσωπική υπευθυνότητα και να μείνουν σπίτι για να μην συμβάλουν στην εξάπλωση του ιού, μέρος της Αριστεράς τόνιζε ότι το κόμμα και η κυβέρνησή του ευθύνονται για τις αδυναμίες του ΕΣΥ. Ωστόσο, ακριβώς αυτή η αδυναμία του συστήματος (ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, αναπνευστήρες και σε προσωπικό) να διαχειριστεί μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, εξηγεί γιατί η κυβέρνηση έδωσε από νωρίς έμφαση σε αυστηρά προληπτικά μέτρα όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας. Μάλιστα, μέχρι στιγμής, η σύγκριση με πιο προηγμένες χώρες όπως η Ελβετία και το Βέλγιο που έχουν αντίστοιχο πληθυσμό αλλά υπερδεκαπλάσιο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών, δικαιώνει τα προληπτικά μέτρα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δέχτηκε κριτική τόσο από την αριστερή «Αυγή» όσο και από τις υπερδεξιές εφημερίδες «Δημοκρατία» και «Εστία» τόσο για τις πολιτικές της κυβέρνησης όσο και για το προσωπικό του ύφος. Για παράδειγμα, η «Αυγή» του καταλόγισε αδιαφορία για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων που εξακολουθούν να εργάζονται σε εργοστάσια (7/4/20) Ο Βασίλης Κανέλλης των «Νέων», μιας φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, τον κατηγόρησε ότι «κάνει τον χωροφύλακα στα τρομαγμένα γεροντάκια γιατί τόλμησαν να πάνε στην τράπεζα» (1/4/20) Η δε «Δημοκρατία» τον επέκρινε για «χτύπημα κατά του θρησκευτικού αισθήματος» των πιστών όταν ανακοίνωσε την απαγόρευση της μεταφοράς του Άγιου Φωτός από τους Δήμους σε κάθε σπίτι το βράδυ της Ανάστασης (9/4/20).

Με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση δυσαρέστησε έναν πολιτικό φίλο, τον δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο, τον όποιο είχε ενθαρρύνει να είναι υποψήφιος για την προεδρία του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ). Όμως αν είχε επιτραπεί η πρωτοβουλία θα έβρισκε μιμητές από Δήμους σε όλη την Ελλάδα με κίνδυνο να υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού.

Μεταξύ των υπερασπιστών του υφυπουργού ξεχωρίζει ο Ευθύμης Ασημακόπουλος από την προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ –ναι καλά διαβάσατε- «Εφημερίδα των Συντακτών» που τον χαρακτήρισε «κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση» και «μία από τις ελάχιστες καλές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη» (27/3/20): «Όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά λένε πως είναι ωραίος τύπος, καλό παιδί, αλλά πάνω απ’ όλα αφοσιωμένος και μεθοδικός με ό,τι καταπιάνεται. Από τη διαχείριση της μεγαλύτερης κρίσης του σύγχρονου ελληνικού κράτους μέχρι τη δημαρχία μιας περιοχής όπως ο Βύρωνας ή την προεδρία μιας γυναικείας ομάδας μπάσκετ, όπως ο Αθηναϊκός. Που επί των ημερών του πήρε ευρωπαϊκό τρόπαιο» σημειώνει ο αρθρογράφος.

Η έκθεση του Νίκου Χαρδαλιά στη δημοσιότητα, είχε ως αποτέλεσμα να δεχτεί ακόμα και αηθείς επιθέσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση το πρωτοσέλιδο του «Μακελείου» (13/3/20) για δήθεν παραβίαση των προληπτικών μέτρων της κυβέρνησης από την επιχείρηση της συζύγου του με τον συκοφαντικό τίτλο «Χρήμα πάνω από τα φέρετρα». Βέβαια, η επίθεση από μια εφημερίδα που είχε στηρίξει τη Χρυσή Αυγή και δημοσιεύει συχνά fake news δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί και παράσημο…

Φλοράν Σελάϋ

 

Χιουμοριστικό meme (διαδικτυακό μιμίδιο) που κυκλοφόρησε στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) με αφορμή την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Αναδημοσίευση από την έντυπη έκδοση Απριλίου της «Επικοινωνίας» Βύρωνα- Καισαριανής, φύλλο 64.