Μήνυμα της Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής για την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Print Friendly, PDF & Email

«Η έμφυλη βία έχει πολλές αποχρώσεις»

 

Η 25η Νοεμβρίου δεν είναι μια ημέρα γιορτής, αλλά μνήμης για όσες γυναίκες λείπουν, και μια ημέρα υπενθύμισης ότι ο αγώνας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι συνεχής.

Η έμφυλη βία είναι η πλέον ακραία έκφραση της ανισότητας στις σχέσεις κοινωνικής ισχύος/εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλες και όλους˙ δεν έχει ένα μόνο πρόσωπο και δεν αφορά μόνο το άτομο που την υφίσταται. Δεν πρόκειται για ατομική υπόθεση αλλά για κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί την συνεργασία και την κινητοποίηση όλων μας, για την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμησή του.

Γυναίκες κάθε ηλικίας, εθνικότητας, ανεξαρτήτως επαγγελματικής και οικονομικής κατάστασης, γυναίκες έγγαμες, άγαμες, διαζευγμένες, σε συμβίωση, γυναίκες με παιδιά, γυναίκες μετανάστριες, γυναίκες πρόσφυγες, γυναίκες ΑμεΑ, κακοποιούνται.

Καθημερινά, γυναίκες, κινδυνεύουν και υπόκεινται σε ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική βία. Η έμφυλη βία έχει πολλές αποχρώσεις. Προχθές στη Μάνη, μια ακόμη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της.

Το φαινόμενο αυτό δεν έχει σύνορα και άβατα. Εντοπίζεται σε σχολεία, πανεπιστήμια, στο δρόμο και στις γειτονιές, σε χώρους εργασίας, στο διπλανό διαμέρισμα, στο διπλανό τραπέζι, μέσα στην οικογενειακή εστία.

Στην Ελλάδα, την περίοδο του lockdown, τα περιστατικά έμφυλης βίας, και δη ενδοοικογενειακής, αυξήθηκαν δραματικά μιας και οι γυναίκες θύματα αναγκάζονται να παραμένουν στο ίδιο τοξικό περιβάλλον με τον δράστη. Αποκομμένες από το εργασιακό περιβάλλον αλλά και αποκλεισμένες από το συγγενικό και φιλικό τους κύκλο, που θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά.

Σήμερα, το αίτημα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών παραμένει ακόμη ενεργό. Η ημέρα αυτή μας θυμίζει τον διαρκή αγώνα ενάντια στην έμφυλη βία.

Η ημέρα αυτή καλεί την κάθεμία γυναίκα να σπάσει τη σιωπή της. Καλεί την κοινωνία να μην κλείνει πια τα μάτια, να μην δείχνει ανοχή.

Χτίζουμε μαζί την κοινωνία της ισότητας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σπάμε το φόβο. Σπάμε τη σιωπή.