Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Ζωγράφου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

Οι Ζωγραφιώτες έστειλαν το μήνυμα τους στο τριήμερο εκδηλώσεων (25, 26 και 27 Ιουνίου 2021) αφιερωμένων στην επέτειο 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. Και ήταν σαφές σε όποιον βρέθηκε στην εμβληματική βίλα Ζωγράφου, το μνημείο-τοπόσημο του Δήμου μας.

Οι θέσεις που ήταν παραταγμένες σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας ήταν «πιασμένες» από θεατές κάθε ηλικίας που με προσήλωση άκουγαν γνωστές και άγνωστες πτυχές του ελληνικού ηρωικού έπους από κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα τους.

Επίσης, κυρίως την Παρασκευή, όσο και τις υπόλοιπες δύο μέρες, συμμετείχαν σε ένα ταξίδι στο χρόνο με όχημα την τρισδιάστατη ψηφιακή τεχνολογία. Ο λόγος για το εντυπωσιακό πεντάλεπτο βίντεο εικονικής πραγματικότητας που ξεναγούσε τους θεατές στις μεγάλες στιγμές της ελληνικούιστορικού αφηγήματος.

«Ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας είναι το καταλυτικό ιστορικό ορόσημο που σηματοδότησε την πολιτική και πολιτειακή ανάσταση του Ελληνικού Έθνους και την επαναφορά του στο ιστορικό προσκήνιο με δική του κρατική υπόσταση μετά από αιώνες έκλειψης» τόνισε στον χαιρετισμό του  ο δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας ανοίγοντας τις εκδηλώσεις αφιερωμένες στην εθνεγερσία με τίτλο  «1821: Η Ιστορία – Τα γεγονότα – Τα πρόσωπα».

Ειδικότερα για το  πρόγραμμα υπογράμμισε ο Βασίλης Θώδας πως «αποτίει ελάχιστο φόρο τιμής στις τεράστιες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης και στο σύνολο των Ελλήνων της εποχής που έκαναν το αδιανόητο πραγματικότητα και ταυτόχρονα επιχειρεί να συμβάλλει με την εκδήλωση αυτή στη διεύρυνση των γνώσεων για την περίοδο». Επεσήμανε επίσης σχετικά με την επανάσταση πως «υπάρχει τεράστιο ιστορικό βάθος και όσο πιο πολλά γνωρίζει κάποιος τόσο περισσότερο εκπλήσσεται και τόσο πιο πολύ αντιλαμβάνεται το μέγεθος του ιστορικού γεγονότος και την εμβέλεια του άθλου που επετεύχθη».

Τους  σημαντικούς ιστορικούς και ερευνητές που παρουσίασαν στοιχεία  του Αγώνα των Ελλήνων και της πορείας δύο αιώνων ελεύθερου εθνικού βίου συντόνισε το Σάββατο και την Κυριακή ο Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης Πολιτών, Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων Λάμπρος Καλλαρύτης.

Αναλυτικά από το πάνελ των ομιλητών παρήλασαν: το  Σάββατο ο Φιλόλογος – Ιστορικός Αντώνης Αντωνάκος ο οποίος μίλησε για τις αρχές και τις αξίες των αρχαίων Ελλήνων στα λόγια και τις πράξεις των Αγωνιστών του 21. Ο  Γιώργος Καραμπελιάς, (Συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής) πήρε στη συνέχεια το λόγο και ανεπτυξε τη θεματική «Η προετοιμασία της Επανάστασης Κοσμάς Αιτωλός, Σουλιώτες, Φιλική Εταιρεία». Ο  Δρ. του Παντείου Πανεπιστημίου-Οθωμανολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος αναφέρθηκε στις «Οθωμανικές πηγές και φιρμάνια για το 1821».  Τέλος ο Στρατηγικός Αναλυτής Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος μίλησε με θέμα «Στρατηγικές και επιχειρησιακές πτυχές της Επανάστασης σε ξηρά και θάλασσα».

Την Κυριακή ο Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ παρουσίασε την Γεωπολιτική Μελέτη    «1821 και 1940». «Το ζωτικό ψεύδος του Ναυαρίνου» ήταν ο τίτλος της ομιλίας του Μελέτη Μελετόπουλου, (Διδάκτωρα Οικονομικών και Κοινωνικών  Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης και Διδάκτωρα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών). Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια  ο Χαράλαμπος Μηνάογλου, Διδάκτωρ Νεότερης ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Τίτλος της ομιλίας του ήταν «1821-1922: Ο Αγώνας των Ορθοδόξων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Η βραδιά όπως και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την ομιλία του Θεοφάνη Μαλκίδη, (Δρ. Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών) με τίτλο  «Η “άγνωστη” επανάσταση του 1821: Η Εθνεγερσία στην καθ’ ημάς Ανατολή».

Σημαντική ήταν η παρουσία προσωπικοτήτων από την πολιτική που έδωσαν το παρών στις εκδηλώσεις. Ανάμεσα τους η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και πρώην Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Βουλευτής της ΝΔ στον Νότιο Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Το Υπουργείο Τουρισμού εκπροσώπησε ο συνεργάτης του Υπουργού Χάρη Θεοχάρη, Φώτης Βασιλάρας, ενώ την Περιφέρεια Αττικής η Περιφερειακή Σύμβουλος Σοφία Αλυμάρα.

Παρόντες, επίσης, ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών, Αναστασία Μπότου και ο Αναπληρωτής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Θεόδωρος Μετικαρίδης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Πρασίνου Γιάννης Βρούτσης, Εμπορικής Ανάπτυξης και Αποτελεσματικότητας Λεωνίδας Κουφός, Καθαριότητας και Μηχανολογικού Εξοπλισμού Δήμος Μπουλούκος και ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής και Νέας Γενιάς Δημήτρης Κολομπάτσος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ. – Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και Δημοτικός Σύμβουλος Λάμπρος Γούμενος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Καππής, Χαράλαμπος Κρανιώτης, Κωνσταντίνος Αλεξανδρής κ.α.