Η Μαρία Μοντεσσόρι και το εκπαιδευτικό της έργο που άλλαξε τα στερεότυπα της εποχής

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

Η Μαρία Μοντεσσόρι γεννήθηκε το 1870 κοντά στην Αγκόνα της Ιταλίας. Ήταν από τις λίγες γυναίκες που κατάφεραν να φοιτήσουν στις τάξεις του λυκείου όπου στην συνέχεια επέλεξε την σχολή των μηχανολόγων. Η γνώμη της άλλαξε γρήγορα, ενώ ο οικογενειακός κύκλος της πίστευε ότι θα ασχοληθεί με τα οικιακά και ότι θα γίνει μία καλή σύζυγος και μητέρα, εκείνη αποφάσισε να σπουδάσει Ιατρική πράγμα πρωτάκουστο για μία γυναίκα εκείνη την εποχή. Για να μπορέσει να γραφτεί στο τμήμα κλινικής ιατρικής έπρεπε πρώτα να πάρει άδεια από τον Πάπα (έτος 1890). Αντιμετώπισε ωστόσο δυσκολίες όπως ο έντονος ρατσισμός από τους συμφοιτητές της εφόσον ήταν η μοναδική γυναίκα μέσα στον ανδροκρατούμενο φοιτητικό χώρο. Τελειώνοντας τις σπουδές της δεν ήταν απλά μία γιατρός αλλά ένας επιστήμονας με ειδικότητα την παιδιατρική
( ΦΑΦΑΛΙΟΥ , 2006 : 14 ) . Ακόμη, ξεκίνησε να δουλεύει στο άσυλο παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου της Ρώμης με διανοητικά καθυστερημένα παιδιά και παρατήρησε ότι οι υπεύθυνοι του συμπεριφέρονταν στα παιδιά αυτά άσχημα, με μίσος και περιφρόνηση.

Η Μαρία Μοντεσσόρι τότε αποφάσισε να μελετήσει σε βάθος τα παιδιά αυτά και συμπέρανε ότι η πνευματική ανεπάρκεια χρειαζόταν την βοήθεια της παιδαγωγικής και όχι της ιατρικής μεθόδου.

Αφοσιώθηκε στην μελέτη της ανθρωπολογίας και σε πηγές που αισθητοποιούσαν πληροφορίες για τα παιδιά με νοητική στέρηση. Εμπνευστές της ήταν οι Γάλλοι γιατροί Jean Itard και Edouard Sequin οι οποίοι ασχολήθηκαν διεξοδικά με την εκπαίδευση κωφάλαλων και οι Pereira, Rousseau, Froebel και Pestalozzi από τους οποίους διδάχθηκε την εκπαίδευση και ανάπτυξη των αισθήσεων, έτσι εδραίωσε σιγά σιγά την δική της προσέγγιση. Από το 1899 μέχρι το 1901 αφοσιώθηκε στην αγωγή καθυστερημένων παιδιών και χάριν αυτής ιδρύθηκε η Κρατική Ορθοφρενική Σχολή στην Ρώμη όπου εργαζόταν, δίδασκε, παρατηρούσε και πειραματίζονταν με διάφορα υλικά. Η Μαρία Μοντεσσόρι κατέληξε στην άποψη πως

‘’πρέπει να βρούμε τον τρόπο να διδάξουμε στο παιδί πως να κάνει κάτι πριν του το ζητήσουμε ‘’ ΦΑΦΑΛΙΟΥ , 2006 : 17 ) .


Τις μεθόδους της εφάρμοσε και σε φυσιολογικά παιδιά, στήνοντας το πρώτο της σχολείο στην Ρώμη το 1907. Το ονόμασε ‘’Το σπίτι των παιδιών ‘’ (Casa dei Bambini). Οι μαθητές της ήταν πάμφτωχα και εγκαταλελειμμένα παιδιά χωρίς τρόπους και μόρφωση. Εφαρμόζοντας ωστόσο την μέθοδο της τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε ευγενικά, τακτικά, καθαρά πλάσματα που εργάζονταν με ησυχία, μάθαιναν μόνα τους να γράφουν, να διαβάζουν και να φροντίζουν τον χώρο τους. Ήταν μία μέθοδος που οι επιχειρηματίες πίστευαν ότι θα ανακούφιζε τις κοινότητες της Αμερικής από τους βανδαλισμούς και τις ληστείες, εφόσον πολλά παιδιά με γονείς που εργάζονταν όλη μέρα έμεναν χωρίς επίβλεψη. Τέλος, το σχολείο της Montessori είχε την δυνατότητα της χρηματοδότησης από την ιταλική κυβέρνηση κατά την διάρκεια των πρώτων χρόνων λειτουργίας, η Μοντεσσόρι γράφει πως ο βασιλιάς και η βασίλισσα και άλλοι αξιωματούχοι είχαν επισκεφθεί το πρόγραμμα της. ( jaipaul L. Roopnarine – James E. Johnson , 2006 : 64 – 66 ) .

Βιβλιογραφηκές πηγές:
Η ζωή και το έργο της Μαρίας Μοντεσσόρι , ΕΙΡΗΝΗ ΦΑΦΑΛΙΟΥ , Εκδώσεις Π. ΧΙΩΤΕΛΛΗ

Ποιοτικά Προγράμματα Προσχολικής Εκπαίδευσης Παραδείγματα από Διεθνή Πρακτική Jaipaul L. Roopnarine – James E. Johnson ( 2006 )