epikoinonia[@]epikoinonia.info

Μαργκώ Ενεπεκίδη: «Νιώθω τη μουσική ως ένα απαραίτητο κομμάτι της ζωής μου, ηρεμώ και εκφράζομαι μέσα από αυτή»

«Ο Βύρωνας είναι μια από τις πιο όμορφες και ζωντανές γειτονιές της Αθήνας»

Μαργκώ θα μπορούσες να μας πεις λίγα μερικά πράγματα για σένα, την οικογένειά σου, τη ζωή σου και τη σχέση σου με το Βύρωνα;

Γεννήθηκα στην Αθήνα, στο Χαϊδάρι. Είμαι παιδί της πόλης. Πρόλαβα και έζησα την εποχή που υπήρχε ακόμα γειτονιά και ξενοιασιά. Μεγάλωσα σε μια αγαπημένη οικογένεια και έχω άλλες δύο αδελφές. Από μικρή είχα κλίση προς τη μουσική και τον αθλητισμό, αξίες που βλέπω να έχει κληρονομήσει και η κόρη μου την οποία υπεραγαπώ. Τον Βύρωνα τον γνώρισα αρχικά στις βόλτες μου ως μικρότερη και στην πορεία επέλεξα να ζήσω εκεί. Είναι μια από τις πιο ζωντανές και όμορφες γειτονιές της Αθήνας.

Ποιες είναι οι μουσικές σου επιρροές και πόσο επηρέασαν οι σπουδές τη σχέση σου με τη μουσική;

Οι μουσικές μου επιρροές ξεκινούν από πολύ μικρή, τότε που θυμάμαι τον πατέρα μου να βάζει στο σπίτι ακούσματα λαϊκά: Διονυσίου, Νταλάρα, Πάριο, Καζαντζίδη αλλά και  Ξυλούρη, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη. Μεγαλώνοντας λοιπόν και τραγουδώντας από 17 χρονών σε συγκροτήματα, οι μουσικές επιρροές πολλές! Hard rock στην αρχή, rock, soul funk  αλλά και λόγω μουσικών σπουδών, η αγάπη μου για την κλασσική μουσική (Bach, Mozart, Beethoven) μεγάλη! Πιστεύω πως κάθε παιδί, είτε ασχοληθεί επαγγελματικά με την μουσική, είτε όχι, θα πρέπει να λάβει κλασσική μουσική παιδεία, για κάποιο χρονικό διάστημα, διότι καλλιεργεί και ωριμάζει την ψυχή στην υπόλοιπη πορεία του!

Ποιες στιγμές θεωρείς μέχρι τώρα ως τις πιο σημαντικές της σταδιοδρομίας σου; Ποιες ήταν οι πιο καθοριστικές συνεργασίες σου με μουσικούς;

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές, αν και σε δύσκολη περίοδο, θεωρώ πως είναι τώρα που βρίσκομαι μουσικά, στο πλευρό του σπουδαίου Γιάννη Κούτρα, όπου μου έδωσε την ευκαιρία να ακουστώ σε τόσο δύσκολους καιρούς. Μου έκανε την τιμή να ερμηνεύσω τραγούδια από τον «Σταυρό του Νότου» (Νίκος Καββαδίας/Θάνος Μικρούτσικος), όπως προχθές στην τελευταία καλοκαιρινή συναυλία του κυρίου Κούτρα, με καλεσμένους τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ζουγανέλη, Μάκη Σεβίλογλου που πραγματοποιήθηκε στην Καισαριανή, καλεσμένοι του δημάρχου κυρίου Χρήστου Βοσκόπουλου, όπου ήταν μια πραγματικά εξαιρετική βραδιά.

Όλες οι συνεργασίες μου έως τώρα ήταν άκρως καθοριστικές για εμένα, διότι μου έδειχναν κάθε φορά τον δρόμο για την εξέλιξη και χαίρομαι τόσο, που τον έχω διαβεί παρόλες τις δυσκολίες, κατά καιρούς!

Ποιες θυσίες απαιτεί η μουσική από έναν καλλιτέχνη;

Νιώθω τη μουσική ως ένα απαραίτητο κομμάτι της ζωής μου, ηρεμώ και εκφράζομαι μέσα από αυτή. Οπότε δεν είναι υπερβολή να πω πως ποτέ δεν ένιωσα ότι θυσιάζω κάτι για αυτή. Ίσως μόνο τώρα που έχω γίνει μητέρα, τα ωράρια των βραδινών μου εμφανίσεων να μην είναι τόσο συμβατά με τις οικογενειακές μου υποχρεώσεις, όμως όταν αγαπάς αυτό που κάνεις παίρνεις δύναμη για να συνδυάσεις τα πάντα χωρίς να κάνεις εκπτώσεις.

Η δωρεάν μουσική στο Ίντερνετ έχει αντικαταστήσει τη βιομηχανία των CD και πλέον τα έσοδα ενός μουσικού εξαρτούνται σχεδόν αποκλειστικά από τις ζωντανές εμφανίσεις. Ωστόσο, ο κορωνοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω. Πως βιώνεις αυτή τη κατάσταση;

Δύσκολα, δεν μπορώ να στην ωραιοποιήσω. Οι εμφανίσεις μας πια είναι περιορισμένες και ακόμα και αυτές που γίνονται δεν μοιάζουν με τις εμφανίσεις προ κορωνοϊού. Ο κόσμος είναι μουδιασμένος, κι ενώ έχει ανάγκη να παρασυρθεί από τη μαγεία της μουσικής και να ξεχαστεί για λίγες ώρες, δεν είναι πάντα εφικτό. Κι εμείς που εξαρτόμαστε οικονομικά από τις λίγες αυτές εμφανίσεις (οι οποίες δεν μπορούν να σου καλύψουν πλέον τις βιοποριστικές σου ανάγκες), προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και κυρίως με αξιοπρέπεια.

Αρκεί όλο αυτό να δώσει στον καθένα από εμάς ένα «μάθημα» ώστε να εκτιμήσουμε τον κάθε τομέα της ζωής μας όπως ήταν προ κορωνοϊού και να μην μας γίνει συνήθεια αυτή η περίεργη καθημερινότητα που ζούμε εδώ και μήνες, συμβιβαζόμενοι ότι είναι κάτι φυσιολογικό, διότι δεν είναι!

Το 2019 αποφάσισες να κατεβείς υποψήφια δημοτική σύμβουλος Βύρωνα στο πλευρό του Αλέξη Σωτηρόπουλου. Τι σε οδήγησε σε αυτή την απόφαση και τι αποκόμισες από τη συγκεκριμένη εμπειρία;

Γνωρίζοντας τον Αλέξη Σωτηρόπουλο διαπίστωσα ότι είναι ένας άνθρωπος με αξίες, που αγαπά την πόλη του και θέλει να την κάνει καλύτερη. Που αγαπά και σέβεται τους συμπολίτες του και θέλει να φτιάξει ένα καλύτερο τόπο για να ζουν.

Ο ίδιος σε συνδυασμό με την αγάπη μου για το Βύρωνα, με οδήγησαν στο να πάρω αυτή την απόφαση, αφού μου έκανε την πρόταση και την τιμή ο Αλέξης. Ήταν εμπειρία ζωής για μένα. Είχε προσπάθεια, τρέξιμο, κούραση, λαχτάρα για το αποτέλεσμα και έντονη φιλοδοξία για να συμβάλλω κι εγώ κατά το ελάχιστο στην καλυτέρευση της καθημερινότητας των συμπολιτών μου.

Πως αξιολογείς την πολιτική του Δήμου Βύρωνα όσον αφορά τον πολιτισμό;

O Δήμος Βύρωνα, έχοντας ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό των δράσεών του, δίνει ιδιαίτερη σημασία στον τομέα του πολιτισμού. Μιλώντας από την πλευρά μου, ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης και μέρος της ομάδας για τη στήριξη και προάσπιση του πολιτισμού, θεωρώ ότι, δεδομένων των συνθηκών, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε και αυτές που ετοιμάζουμε (όταν επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς) είναι αρκετά ικανοποιητικές.

Οι συναυλίες στο Θέατρο Βράχων, που είναι σήμα κατατεθέν του Δήμου τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς λόγω των περιορισμών δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν καθώς και πολλές ακόμα μουσικές βραδιές, όπως για παράδειγμα με τον εξαιρετικό Γιάννη Κούτρα με τον οποίο έχω την τιμή να συνεργάζομαι.

Όλα αναβάλλονται μέχρι νεοτέρας, το σίγουρο όμως είναι πως θα επανέλθουμε με μεγαλύτερη λαχτάρα & δημιουργικότητα για όλες τις δράσεις πολιτισμού που δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε.