<<Σαν σήμερα το 1960 δολοφονήθηκαν οι τρείς αδερφές Μιραμπάλ>>

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

Σήμερα η παγκόσμια ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Σαν σήμερα το 1960 δολοφονήθηκαν οι τρείς αδερφές Μιραμπάλ, πολιτικές αγωνίστριες της Δομινικανής Δημοκρατίας με εντολή του δικτάτορα Τρουχίλο. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων επομένως διώκεται ποινικά.
Συγκεκριμένα, με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA,2014), περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας, ήτοι ποσοστό 7 % των γυναικών ηλικίας 18–74 ετών, 3,7 περίπου εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία ήτοι ποσοστό 2 % των γυναικών ηλικίας 18–74 ετών. Μία στις 20 γυναίκες (5 %) έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών και άνω και 18 % των γυναικών έχουν πέσει θύματα εξακολουθητικής παρενόχλησης από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Επίσης, περίπου το 12 % των γυναικών έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης ή κάποιο συναφές περιστατικό από κάποιον ενήλικα πριν από την ηλικία των 15 ετών. Και τέλος, το ήμισυ όλων των γυναικών στην ΕΕ (53 %) περιορίζουν τις μετακινήσεις τους στον δημόσιο χώρο από φόβο μήπως υποστούν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.
Η εποχή που διανύουμε με την πανδημία του Covid-19 έφερε στο φως αρκετές περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών εφόσον ο αναγκαστικός εγκλωβισμός στο σπίτι δεν αποτελεί ασφαλή διέξοδο για όλους.