Λεωνίδας Κουφός, Αντιδήμαρχος Εμπορικής Ανάπτυξης και Αποτελεσματικότητας

Print Friendly, PDF & Email

“Αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των εμπόρων και επαγγελματιών,
καταγράφουμε τα αιτήματά τους και τα επιλύουμε”

 

Κ. Αντιδήμαρχε τι έχετε να μας πείτε για την εμπορικότητα της πόλης μας την εποχή του κορωνοϊου;

Η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊου δημιούργησε εκτός από υγειονομική, και οικονομική κρίση η οποία δεν μπορούσε παρά να είναι εμφανής και στην επιχειρηματικότητα της πόλεώς μας. Συγκεκριμένα, τόσο κατά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού τον Μάρτιο του 2020 όσο και στις μέρες μας, επεβλήθη μερική αναστολή της λειτουργίας της επιχειρηματικότητας (lock down) με αναλόγως καταστροφικές συνέπειες για τους εμπόρους και επαγγελματίες του Δήμου μας.Εξάλλου, η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων και ο εγκλεισμός των δημοτών μας στην οικία τους έχει δημιουργήσει άσχημο ψυχολογικό κλίμα στους καταναλωτές, των οποίων η αγοραστική διάθεση έχει σχεδόν εκλείψει.
Παρόλαυτά όμως θα ήθελα ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος να καλωσορίσω το (έστω δειλό και με διστακτικά βήματα) μερικό άνοιγμα της αγοράς και στην πόλη μας.
Ελπίζω ο καινοφανής τρόπος ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας και παραδόσεως των προϊόντων εκτός του καταστήματος σε προσυμφωνημένο χρόνο (click away) να λειτουργήσει επ’ αγαθώ τόσο των εμπόρων όσο και των καταναλωτών,
Οσες δυσκολίες και να εμφανίζει αυτός ο τρόπος αγοράς (έλλειψη δυνατότητας δοκιμής και μεταποιήσεως των αγαθών καθώς και δυσκολία στην αλλαγή αυτών) πρέπει όλοι μας λόγω των εξαιρετικών συνθηκών της πανδημίας να αναδιπλωθούμε και να αποδεχθούμε τις νεοεμφανιζόμενες εμπορικές πρακτικές και στην πόλη μας.

Ποιά είναι τα μέτρα που ελήφθησαν για την στήριξη της αγοράς στην πόλη μας;

Τα μέτρα που λάβαμε στον Δήμο μας κινούνται σε δύο ‘άξονες : : αφενός στην οικονομική ενίσχυση των επιχειρηματιών κυρίως μέσω της απαμβλύνσεως των οικονομικών τους υποχρεώσεων και αφετέρου στην ενθάρρυνση των καταναλωτών να προτιμούν την τοπική αγορά.
Συγκεκριμένα ο Δήμος ως εκμισθωτής διαφόρων ακινήτων προέβη στην μείωση των μισθωμάτων μέχρι σήμερα κατά 40%, Για τους επόμενους δύο πρώτους μήνες του 2021 αυτή η μείωση θα ανέλθει στο 80%.
Εφαρμόσαμε την απαλλαγή των δημοτικών τελών για την χρήση των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων της εστίασης. Αν τυχόν έχουν ήδη καταβληθεί τα δημοτικά τέλη μέσω ΔΕΗ αυτά θα επιστραφούν, εκτός αν υπάρχουν παλιότερες οφειλές οπότε και θα συμψηφισθούν.Λογω της μειώσεως των τραπεζοκαθισμάτων στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, παραχωρούμε κατά 50% επιπλέον τετραγωνικά στους εξωτερικούς χώρους αυτών. Αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα μειώνουμε τα τέλη για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου κατά 50%.Αυτά τα μέτρα αφορούν στην υλοποίηση και εφαρμογή νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης. Πλέον αυτών, εμείς ως Δήμος, αποφασίσαμε να μην προβούμε για το έτος 2021 σε αύξηση όλων των τελών (δημοτικών, ανταποδοτικών, και τραπεζοκαθισμάτων). Ταυτόχρονα, με αφίσες αλλά και με έντυπες και ηλεκτρονικές καταχωρήσεις παροτρύνουμε συνεχώς τους κατοίκους της πόλεως μας να προτιμούν και να στηρίζουν την τοπική μας αγορά.

Υπάρχουν σκέψεις για λήψη μελλοντικών μέτρων από την διοίκηση του Δήμου;

Σε μια πρώτη φάση στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών αναφορικά με τις προτάσεις που καταθέτει προς την κυβέρνηση για την οικονομική ανακούφιση των πληττομένων επιχειρήσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε το πρόγραμμα ενισχύσεως των επιχειρήσεων για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και την δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων (e- shop), καθώς και την δημοσιονομική τους ανακούφιση αναφορικά με τις οφειλές τους.
Εξάλλου σε τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Αντιδημάρχους Εμπορικής Αναπτύξεως άλλων Δήμων, μας προτάθηκε να ζητήσουμε από το Ε.Ε.Α. πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις των Δήμων μας προκειμένου αυτές να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια και το ΕΣΠΑ. Ας μην ξεχνούμε δε ότι αναμένουμε να αρχίσει άμεσα η χρηματοδότηση και προς την χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενώσεως .
Στα μεσοπρόθεσμα σχέδιά μας με την επιστροφή της κανονικότητας και το άνοιγμα της αγοράς, έχουμε συμπεριλάβει την εκπόνηση ψηφιακού χάρτη της επιχειρηματικότητας του Δήμου μας με ταυτόχρονη δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής (application – app) όπου θα εμφανίζονται όλες οι επιχειρήσεις με τις ανάλογες πληροφορίες για αυτές και τις εκάστοτε προσφορές τους.
Βρισκόμαστε σε συνεργασία με την νεοιδρυθείσα πρωτοβάθμια εμπορική και επαγγελματική οργάνωση της πόλης μας “ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ” προκειμένου να ακούσουμε τις προτάσεις τους για την τόνωση της τοπικής μας αγοράς.

Ποιες είναι οι προσωπικές σας ενέργειες ως Αντιδήμαρχος εμπορικής αναπτύξεως.

Αυτό που απαιτούν οι έμποροι και οι επαγγελματίες της πόλης μας από την Διοίκηση του Δήμου είναι την αμεσότητα της διαπροσωπικής επαφής. Οι δημότες θέλουν τον Πρωθυπουργό και τους Βουλευτές στα έδρανα της Βουλής και σε διασκέψεις με τους ομολόγους τους, τον Δήμαρχο όμως και τους Δημοτικούς Συμβούλους του, τους θέλουν δίπλα τους, ανάμεσά τους. Η καθημερινότητα έχει προβλήματα που χρήζουν άμεσης επιλύσεως. Αυτό κάνουμε λοιπον ως διοίκηση του Δήμου και εγώ προσωπικά ως Αντιδήμαρχος. Αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες τους, καταγράφουμε τα αιτήματά τους και τα επιλύουμε αρμοδίως. Ταυτόχρονα, όπως στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, έτσι και τώρα, σπεύσαμε και δεν αφήσαμε ανεκμετάλλευτο τον παραγωγικά νεκρό χρόνο της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων.
Εξειδικευμένο συνεργείο της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου μας, προβαίνει, υπό την προσωπική μου επίβλεψη καθημερινώς (όταν ο καιρός το επιτρέπει), σε αντι – covid απολυμάνσεις των χώρων που αποτελούν είτε είσοδο είτε χώρο εκμεταλλεύσεως των καταστημάτων της πόλης μας, όπως πεζοδρόμια, πεζόδρομοι – πάρκα – πλατείες – στοές – πρασιές και λοιποί παρεμφερείς χώροι.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην απολύμανση χώρων επιχειρήσεων που λειτουργούν και όπου συγκεντρώνονται καταναλωτές για να εξυπηρετηθούν όπως σούπερ μάρκετ/ μίνι μάρκετ/ καταστήματα ειδών διατροφής και υγιειονομικού ενδιαφέροντος/ τράπεζες/ φαρμακεία κ.ο.κ

Τέλος Θα ήθελα από αυτή τη θέση να επιστήσω την προσοχή των κατοίκων του Δήμου μας. Οι κινήσεις όλων μας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, αφού η κατακλείδα φαίνεται να είναι ο συγκερασμός αφενός της ανάγκης να μειωθούν η νοσηρότητα και η θνησιμότητα του κορωνοϊού και κατ’ επέκταση της πιέσεως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και αφετέρου να λειτουργήσει έστω και στοιχειωδώς η επιχειρηματικότητα και να επανεκκινήσει η εμπορική ζωή.
Οσο εξαιρετικά δύσκολη και αν είναι αυτή η εξίσωση, εναπόκειται στην δική μας ασφαλή συμπεριφορά το να μην καταστεί αδύνατη στην επίλυσή της.
Προσδοκώντας τέλος με αισιοδοξία το μέλλον θα ήθελα να εκφράσω τις προσωπικές μου ευχαριστίες προς τους εργαζόμενους του Δήμου μας οι οποίοι σε αντίξοες συνθήκες και μεσούσης της υγειονομικής κρίσεως υπερβαίνουν εαυτόν και να κλείσω με την ευχή το 2021 η πανδημία που σήμερα βιώνουμε να αποτελέσει μια ανάμνηση του παρελθόντος. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ !!