Η Κυβέρνηση προχωρά σε απαγόρευση συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων

Print Friendly, PDF & Email

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σήμερα 18 Μαρτίου, σε απαγόρευση συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων, που θα αφορούν αποκλειστικά λόγους ψυχαγωγίας. 

Αυτό μεταφέρουν οι πληροφορίες, από αρμόδιες πηγές ενώ νωρίτερα ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα περιστείλει την δυνατότητα συναθροίσεων από έναν αριθμό και πάνω.

Τη σχετική σκέψη επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μέσω βιντεοκλήσης, στην πρωινή εκπομπή του Alpha την Τετάρτη, προανήγγειλε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. 

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” έκανε λόγο για αυστηρά μέτρα για όσους παραβιάζουν τους κανόνες που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο προστασίας από τον κορονοϊό και για εκείνους που κερδοσκοπούν.

“Όπως είπε ο πρωθυπουργός χθες, είμαστε σε έναν πόλεμο. Και ένας πόλεμος έχει θύματα. Ελπίζουμε στα θύματα αυτά να μην είναι η ανθρωπιά μας. Γι’ αυτό η έκκληση του πρωθυπουργού θα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα απέναντι σε αυτούς, οι οποίοι θα θέλουν να παραβιάσουν τους κανόνες που έχουν τεθεί και να προσπαθήσουν με πλάγιους τρόπους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Επομένως, θα είναι πολύ αυστηρά τα μέτρα και για αυτούς που παραβαίνουν τους κανόνες και για αυτούς που κερδοσκοπούν. Αλλά το βασικό στοιχείο για να περιοριστούν τα ανθρώπινα θύματα είναι να μείνουμε στο σπίτι για να δώσουμε τη δυνατότητα στο σύστημα Υγείας να περιθάλψει αυτούς που πραγματικά θα έχουν ανάγκη νοσηλείας”, τόνισε ο κ. Πέτσας.

Επεσήμανε επίσης πως ο πρώτος βασικός στόχος είναι ο περιορισμός της διασποράς και εξήγησε για το νέο πακέτο μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθεί: “Υπάρχει ένα πλέγμα παρεμβάσεων και για τη στήριξη των φυσικών προσώπων. Υπάρχουν θέματα που έχουν να κάνουν και με τις ασφαλιστικές και τις φορολογικές υποχρεώσεις. Υπάρχουν και θέματα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα. Αφορούν το σύνολο της οικονομίας. Είναι μέτρα πρωτοφανή, που θα ληφθούν και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό, αλλά, και σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι μια παροδική κρίση δημόσιας υγείας δεν πρέπει να γίνει μια μόνιμη οικονομική κρίση.

Πάμε σε ένα σταδιακό κλείσιμο τομέων της οικονομίας και στο τέλος θα μείνουν μόνο τα απαραίτητα. Επομένως, όλοι αυτοί, οι οποίοι με διοικητικά μέτρα παραμένουν στο σπίτι τους δεν έχουν κανέναν λόγο ανησυχίας γιατί το βασικότερο πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η αβεβαιότητα. Και για να εξαλείψουμε την αβεβαιότητα θα στηρίξουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, όχι μόνο στις περιπτώσεις που κλείνουν με διοικητικά μέτρα, στις περιπτώσεις που τους δόθηκε εντολή να κλείσουν, αλλά και στις περιπτώσεις που θα υποστούν μια πολύ μεγάλη μείωση του τζίρου. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στο χθεσινό μήνυμά του, δεν θέλουμε λουκέτα και απολύσεις. Γιατί αυτά έχουν μονιμότερα χαρακτηριστικά στην οικονομία. Θέλουμε να μας εμπιστευτούν όλοι. Να μη γίνουν καταστρατηγήσεις, να μην υπάρξουν λουκέτα και απολύσεις και εμείς θα καλύψουμε το κόστος που θα χρειαστεί”.

Ανέφερε μάλιστα πως “το τρίμηνο που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, έχει ένα ΑΕΠ περίπου 40-45 δισεκατομμύρια. Αν έχουμε μια διαταραχή, όπως αυτή που εκτιμούν τώρα οι υπηρεσίες της Κομισιόν, τότε θα μιλάμε για μια απώλεια στο ΑΕΠ περίπου δύο, τριών, τεσσάρων δισεκατομμυρίων. Τα δύο δισ., λοιπόν, τα οποία εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός είναι το πρώτο απαραίτητο κύμα στήριξης. Και αν χρειαστεί, θα ρίξουμε κι άλλα χρήματα στην οικονομία”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης πως υπάρχει δυναμική αξιολόγηση της κατάστασης. Είπε: “Αξιολογούμε κάθε μέρα τη διασπορά. Σκοπός μας είναι με τα μέτρα που λαμβάνουμε να υπάρξει μια επέκταση της διασποράς σε βάθος χρόνου για να αποφευχθεί μια απότομη κορύφωση των περιστατικών. Αυτός είναι ο αγώνας που δίνουμε. Και ό,τι χρειαστεί θα το κάνουμε. Αν χρειαστεί να μείνουμε μακριά από άλλες εκδηλώσεις μέχρι και το Πάσχα θα το κάνουμε”.

Σχολίασε όμως και τη στάση της αντιπολίτευσης επισημαίνοντας τα εξής: “Και οι προτάσεις που έκανε ο κ. Τσίπρας είναι στην κατεύθυνση πολλών πραγμάτων που θα ξεδιπλωθούν ή έχουν ήδη ξεδιπλωθεί από την κυβερνητική πολιτική. Είναι πολύ εποικοδομητική η στάση και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και οι συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς -που έγιναν μέσω τηλεδιάσκεψης- ήταν πολύ σοβαρές και εποικοδομητικές. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση”.

Πηγή: capital.gr