Η κριτική και η καταγγελία είναι απαραίτητες, όμως δεν αρκούν.

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

 

Η κριτική και η καταγγελία είναι απαραίτητες, όμως δεν αρκούν.

Φαίνεται ότι περάσαμε σε μια νέα εποχή.
-Η κοινωνία στέκεται όλο και πιο αρνητικά απέναντι στην κυβέρνηση λόγω της ανικανότητάς της να αντιμετωπίσει τον covid-19.

-Στα εθνικά οι «ιστορικές» προσπάθειες να εμφανίσουν τον πρωθυπουργό νικητή και τροπαιοφόρο δεν αποδίδουν. Ούτε κυρώσεις επιβλήθηκαν στην Τουρκία, ούτε εισηγητή βρίσκει για να υπερασπιστεί στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Περιμένουμε τις 158 συγγνώμες (άντε, κάπως λιγότερες ίσως)…

-Στην Καρδίτσα δεν χειροκρότησαν τον πρωθυπουργό, μάλιστα τον αποδοκίμασαν έντονα, όχι «εγκάθετοι του ΣΥΡΙΖΑ» αλλά απλοί πολίτες.

 

-Οι υγειονομικοί από το χειροκρότημα πέρασαν στα χημικά των ΜΑΤ…

-Οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζονται σαν φοροφυγάδες, αφού «πληρώνονται με μαύρα», σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού.

-Πολλά ΜΜΕ άρχισαν να ασκούν κάποιου είδους κριτική στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα σε ορισμένους υπουργούς. Δεν είναι ότι τελείωσαν τα χρήματα από τη λίστα-Πέτσα, ούτε ότι «είδαν το φως το αληθινό». Είναι απλά η διαπίστωση ότι βρίσκονται σε απόλυτη αναντιστοιχία με τη ζώσα πραγματικότητα, με αυτό που βιώνουν οι αναγνώστες, τηλεθεατές, ακροατές τους.

Η κυβέρνηση έχει πλέον απέναντί της τη δυσαρέσκεια, ακόμα και την οργή των πολιτών.
Αυτό αποτυπώνεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις (με την αξιοπιστία που αυτές δικαιούνται). Όμως φαίνεται ότι αυτοί που είναι δυσαρεστημένοι από τη ΝΔ, δεν είναι ευχαριστημένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Καταλαβαίνω ότι οι κοινωνικές διεργασίες δεν είναι αυτόματες. Χρειάζεται χρόνος, χρειάζονται προσωπικές εμπειρίες, πρέπει να υπάρχει και η κοινωνική διαμαρτυρία η οποία να εδράζεται στην πραγματικότητα και όχι σε ωραίες εκφράσεις και καλή επικοινωνία…

Και εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Η κριτική και η καταγγελία είναι απαραίτητες, όμως δεν αρκούν.
Πιστεύω ότι πρέπει με σαφήνεια, με αξιοπιστία, με συνέχεια να αποκαλύπτουμε την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, αλλά κυρίως να προβάλλουμε την δική μας ρεαλιστική πρόταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι κόμμα εξουσίας, πρέπει να ζυγίζει καλά το τι λέει!Τα μέτρα που διατύπωσε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ συνιστούν μια ριζοσπαστική, ρεαλιστική και κοστολογημένη απάντηση. Δεν είναι «τσάμπα»-προτάσεις. Πολύ περισσότερο που σήμερα η κυβέρνηση έχει τα ταμεία γεμάτα από τα 37 δις που εμείς της αφήσαμε, χρέος ρυθμισμένο από τη συμφωνία που εμείς πετύχαμε το καλοκαίρι του 2018, ανοιχτή πρόσβαση στις αγορές και φθηνό δανεισμό, κανέναν δημοσιονομικό περιορισμό, αφού είναι σε αναστολή το Σύμφωνο Σταθερότητας και περίπου 70 δις από ευρωπαϊκούς πόρους …

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ «η χώρα χρειάζεται πλέον μια νέα Κοινωνική Συμφωνία, ανάμεσα σε αυτούς που αποτελούν την κοινωνική της πλειοψηφία: Τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τη νέα γενιά».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία περιλαμβάνει σχέδιο 11 συγκεκριμένων μέτρων έκτακτης ανάγκης. Ένα σχέδιο που είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί άμεσα. Τα μέτρα προβλέπουν:
Ενίσχυση του ΕΣΥ. Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων. Επιδότηση της εργασίας. Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία. Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση. Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων. Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Μόνιμη κατάργηση ή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Αυτό είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για μία νέα κοινωνική συμφωνία, για ζωή με ασφάλεια και κοινωνία με δικαιοσύνη, στον αντίποδα της «μεγάλης πολιτικής απάτης» της ΝΔ.
Αυτό το σχέδιο πρέπει να παρουσιασθεί με επάρκεια στον ελληνικό λαό και να τον πείσουμε ότι δεν πρόκειται για σχέδιο «από τα λεφτόδενδρα της ΝΔ», αλλά ένα σχέδιο που αποτελεί απάντηση στην κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία.