Κορωνοϊός : Σε «καραντίνα» η χώρα – Δείτε τι κλείνει και τι μένει ανοικτό [όλη η λίστα]

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

Photo: Alexandros Grymanis/ in.gr

Πλέον η χώρα βρίσκεται και επίσημα σε… καραντίνα καθώς αναστέλλονται βασικές λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης και της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.

Κι ενδεχομένως όσα ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 13ης Μαρτίου, να μην είναι και τα τελευταία καθώς υπάρχει και συνέχεια στο σχέδιο αποτροπής μιας πανδημίας.

Τα αυστηρά μέτρα έχουν σκοπό να περιορίσουν την έκταση του κορωνοϊού, μέσω της συγκέντρωσης πολλών ατόμων σε χώρους μαζικής συνάθροισης.

Αν θα θέλαμε να κάνουμε έναν απολογισμό για το τι έχει κλείσει και τι μένει ανοικτό θα λέγαμε τα εξής:

Καταστήματα:

Κλείνουν εμπορικά κέντρα, καφέ, μπαρ και καφετέριες, μαγαζιά εστίασης εκτός ντελίβερι και take away, βιβλιοθήκες μουσεία, αθλητικοί χώροι, κέντρα αισθητικής και οι Εκκλησίες.

Κλείνουν επίσης: Πρακτορεία τυχερών παιγνίων και θα επιτρέπονται τα παιχνίδια μόνο διαδικτυακά.

Θα κλείσουν τα πάρκα αναψυχής εκτός από τους ζωολογικούς και βοτανικούς κήπους.

Κουρεία, κομμωτήρια και καταστήματα για νύχια επίσης κλείνουν, ενώ θα κλείσουν μόνο τα σαλέ των χιονοδρομικών.

Δεν κλείνουν, προς το παρόν, τα εμπορικά καταστήματα και το λιανεμπόριο (περίπτερα, ψιλικατζίδικα κ.λπ).

Δεν κλείνουν σούπερ μάρκετ, φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία (αν δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα) και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας

Εχουν ήδη βάλει λουκέτο κέντρα διασκέδασης, θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία. Επίσης, παιδότοποι, παιδικές χαρές, γυμναστήρια..

Στην υγεία:

Πάγωμα προγραμματισμένων χειρουργείων, απογευματινών ιατρείων.

Δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού και πάσης φύσεως προσωπικού, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υγείας.

Στην παιδεία:

Κλείσιμο σχολείων και ΑΕΙ μέχρι τις 24 Μαρτίου.
Ματαίωση των στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 1821, καθώς και των παρελάσεων για τις τοπικές επετείους απελευθέρωσης έως και τις 12 Απριλίου.

Στον πολιτισμό:

Κλείσιμο για τις επόμενες 15 ημέρες θεάτρων, κινηματογράφων και χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν κανονικά.

Στις μεταφορές:

Πρόσθετες απολυμάνσεις σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και παροχή αντισηπτικών στους εργαζομένους.
Αναμένεται να αραιώσουν σημαντικά τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, λόγω των αδειών εργαζομένων που είναι γονείς μικρών παιδιών
Περιορισμός στο πρόγραμμα δρομολογίων της Aegean έως και τις 8 Απριλίου.

Στην οικονομία/εργασιακά:

Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς παιδιών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, καθώς και σε γονείς ατόμων με αναπηρία που είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών φροντίδας.
Αντί της χρήσης της ειδικής άδειας οι υπάλληλοι δύνανται να εργαστούν και με μειωμένο ωράριο, μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς μείωση των αποδοχών τους.
Κατά έναν μήνα παρατείνεται η ισχύς των επιδομάτων (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το επίδομα στέγασης) στις περιπτώσεις που απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης.
Διακόπτεται μέχρι τις 31 Μαρτίου η συνεδρίαση των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Αναστολή καταβολής ΦΠΑ.
Αναστολή καταβολής δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων.
Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων.

Στη Δικαιοσύνη:

Αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων και των Εισαγγελιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών δικαστηρίων.
Τα αυτόφωρα, οι υποθέσεις με κατηγορουμένους που συμπληρώνουν το 18μηνο προφυλάκισης, οι υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει κίνδυνος παραγραφής θα εκδικάζονται κανονικά.

Στον αθλητισμό:

Αναστολή λειτουργίας ελληνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου (Σούπερ Λίγκα 1, 2, 3) και μπάσκετ (Basket League). Aναστολή Europa και Champions League.

Στις Ενοπλες Δυνάμεις:

Αναστολή λειτουργίας παραγωγικών σχολών έως τις 10 Απριλίου.

Στην Εκκλησία:

Αναστολή κατηχητικών σχολείων, σχολών αγιογραφίας. Πιο λιτές οι τοπικές εορτές. Κλείσιμο και Εκκλησιών

Τέλος, θα ληφθούν ειδικά μέτρα για τους τους δημοσίους υπαλλήλους και ειδικά για εκείνους που πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, πχ καρκινοπαθείς και μεταμοσχευμένους.

Οι υπάλληλοι αυτοί, αν εργάζονται σε θέσεις που έχουν επαφή με τους πολίτες, θα μεταφερθούν σε άλλη υπηρεσία, που δεν θα έχει επαφή με το κοινό. Ή όποιοι μπορούν θα πάρουν άδεια ειδικού σκοπού, ή θα εργάζονται από το σπίτι.

Πηγή: in.gr