Η κατάσταση είναι στα όρια της απώλειας του ελέγχου

Print Friendly, PDF & Email

17.9.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV (στoυς δημοσιογράφους Ά. Παυλόπουλο και Ντ. Κουτρoκόη):Για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ζόραν Ζάεφ και τη συμφωνία των Πρεσπών

Χαιρετίζουμε την αλλαγή θέση κατά 180° της κυβέρνησης σε σχέση με την Βόρεια Μακεδονία και το γεγονός ότι δίνει μάχες στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ για την ένταξή της και, θυμίζω ότι όταν εμείς προχωρήσαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών την χαρακτήριζαν προδοτική.
Είναι εντυπωσιακό που ορισμένοι ενοχλήθηκαν όταν ο Α. Τσίπρας μίλησε περί πολιτικής απατεωνιάς του κ. Μητσοτάκη, όταν μέχρι πριν ένα χρόνο στελέχη της ΝΔ, αλλά και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προκαλούσαν και ενθάρρυναν την αντίδραση Ελλήνων πολιτών με δηλώσεις όπως “Η συμφωνία είναι προδοτική… Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να προσφωνήσουμε τη γείτονα χώρα με τον όρο Μακεδονία” κ.λπ.

Για την εξέλιξη της πανδημίας και το φιάσκο με τις σχολικές μάσκες
Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώνονται αλλά και τις δηλώσεις από το χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση είναι στα όρια της απώλειας του ελέγχου.
Δεν διακυβεύεται, μόνο, η αξιοπιστία της κυβέρνησης. Διακυβεύονται ζωές. Και αυτό απαιτεί πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα από ό,τι έχει επιδείξει η κυβέρνηση. Υπήρξε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβρη να γίνει ένας σχεδιασμός και να καθοριστούν οι προδιαγραφές για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.
Αντιθέτως, είδαμε μία κυβέρνηση η οποία δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και διαχειρίζεται την πανδημίας σε όλα τα επίπεδα με ανευθυνότητα. Χαρακτηριστικό, ο κ. Μητσοτάκη δήλωσε στις 19 Αυγούστου στο CNN “όντως περιμέναμε αυτήν την αύξηση καθώς ανοίξαμε οικονομία και τουρισμό”. Έτσι φτάσαμε στην διεθνή γελοιοποίηση της χώρας μας με τις μάσκες για ελέφαντες. Ευθύνες για αυτό το φιάσκο έχει η κυβέρνηση και αν υπήρχε ευθιξία θα έπρεπε να υπάρχουν παραιτήσεις. Η ευθιξία, όμως, είναι είδος εν ανεπαρκεία για την κυβέρνηση.