Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι στα όρια της απώλειας του ελέγχου – Γιάννης Μπαλάφας

Print Friendly, PDF & Email

Ο Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (στο δημοσιογράφου Γ. Πίκουλα) τόνισε, μεταξύ άλλων: 

Η επιστροφή του COVID-19 προβληματίζει τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και τον κόσμο, ειδικά τώρα που ανοίγουν τα σχολεία. Θεωρείτε ότι είμαστε θωρακισμένοι;

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι στα όρια της απώλειας του ελέγχου. Η κυβέρνηση υποτίμησε τον κίνδυνο, μετά την ύφεση της πρώτης φάσης της πανδημίας, λόγω της συνολικής προσπάθειας και της υπεύθυνης στάσης του κόσμου.

Η κυβέρνηση “άνοιξε” άτσαλα και απρόσεκτα την οικονομία και τον τουρισμό και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε με την έκρηξη των κρουσμάτων. Προφανώς δεν χρειάζεται κινδυνολογία, αλλά δεν χρειάζεται και υποτίμηση του κινδύνου και εφησυχασμός. Βλέπουμε από την κυβέρνηση έλλειψη σχεδιασμού και προετοιμασίας σε όλα τα επίπεδα. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δήλωσε χθες ότι δεν μπορεί να κάνει άλλους ελέγχους γιατί δεν έχει αντιδραστήρια. Τι θα γίνει αν υπάρξει ανάγκη για μαζικότερους ελέγχους; Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία. Η κυβέρνηση έπρεπε να λάβει υπόψη όλες τις επιστημονικές συστάσεις. Τι είδαμε, όμως να γίνεται; Ένα πινγκ-πονγκ ευθύνης για την αγορά μάσκας. Στην αρχή θα τις πλήρωναν οι γονείς, αλλά μετά την κατακραυγή του κόσμου το κόστος θα το αναλάβει το κράτος. Τελικά, θα είναι, άραγε, στα σχολεία έγκαιρα;

Υπήρχε το διάστημα προετοιμασίας για την σωστή αντιμετώπιση, αλλά η κυβέρνηση έχει επιδείξει ανικανότητα και μη προετοιμασία. Φυσικά και έπρεπε να γίνουν ενέργειες για το άνοιγμα της οικονομίας, αλλά έπρεπε να δοθεί έμφαση κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό και να είναι πολύ πιο ελεγχόμενος ο εξωτερικός.

Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει σωστή ενημέρωση και να δίνονται τα πραγματικά στοιχεία σε γνώση του κόσμου. Δεν βοηθάει καμία ωραιοποίηση ή παραποίηση της κατάστασης. Με όλα αυτά που συμβαίνουν κλονίζεται η εμπιστοσύνη του κόσμου. Δεν είναι ζήτημα αστυνομικών μέτρων ούτε να λειτουργούμε “βλέποντας και κάνοντας”. Δεν είναι υπεύθυνη κυβερνητική στάση όταν τα πράγματα πάνε καλά να επευφημούν τον “Μωυσή” αλλά όταν υπάρχουν προβλήματα να φταίνε όλοι οι υπόλοιποι.»

Πως σχολιάζετε την κατάσταση στην οικονομία και στην εργασία;
«Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, αλλά δυστυχώς, μέχρι στιγμής, έχουμε συνεχώς πολύ αρνητικά δείγματα. Θα αναφέρω τρία παραδείγματα, των τελευταίων ημερών. Πρώτον, την προσπάθεια του κ. Βρούτση ο οποίος επιχείρησε με ΠΝΠ να ορίσει 3ωρη απλήρωτη υπερωριακή εργασία ως αντιστάθμισμα των ωρών για εργαζόμενους που με εντολή γιατρού μπήκαν σε καραντίνα. Χάρη στην κατακραυγή του κόσμου, αυτό δεν προχώρησε. Δεύτερον, η δήλωση του κ. Κυρανάκη ότι για η ανεργία στους νέους οφείλεται στη λανθασμένη συμπλήρωση των βιογραφικών τους. Προφανώς, έχει ως μέτρο σύγκρισης τα ψευδή βιογραφικά στελεχών της κυβέρνησης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Τέλος, η απίστευτη δήλωση του πρώην στελέχους της Goldman Sachs, κ. Πατέλη και συμβούλου σήμερα της κυβέρνησης ότι “σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους”. Προφανώς, ο κ. Πατέλης δεν έχει ιδέα τι θα πει αλληλεγγύη γενεών και αναδιανεμητικό σύστημα.

Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις ψυχορραγούν. Ο δανεισμός είναι ένα όνειρο για αυτές και δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ενίσχυση. Η δε ανεργία εκτοξεύεται. Σε αυτά πρέπει να στοχεύσει η κυβέρνηση και όχι στην επικοινωνιακή της εικόνα.»

featured image: eom.gr