Μονιμοποίηση συμβασιούχων – ορόσημο στην Καισαριανή
Μέσα στον Μάιο του 2025, πέντε συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Δήμου Καισαριανής μονιμοποιήθηκαν, καθώς οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Η εξέλιξη επισφραγίστηκε με τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ 1791/Γ/14-05-2025, έπειτα από την πρωτόδικη απόφαση 1248/2022 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε πως οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Το κομβικό βήμα ήταν η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής να μην ασκήσει έφεση, παρά την υποχρέωση που επιβάλλει η τροπολογία “Βορίδη” (ν. 4915/2022) και τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Έτσι, η δικαστική απόφαση κατέστη αμετάκλητη, και οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν σε προσωποπαγείς θέσεις του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Η δημοτική αρχή (Λαϊκή Συσπείρωση, δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος) δήλωσε πως με την εν λόγω απόφαση ακυρώνεται στην πράξη η τροπολογία Βορίδη, η οποία αποτρέπει τη μονιμοποίηση μέσω δικαστικών αποφάσεων και υποχρεώνει τους δήμους να ασκούν έφεση κατά των ευνοϊκών για τους εργαζόμενους αποφάσεων.
Η επιτυχία αυτή δεν ήταν αυτονόητη. Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε δύο κρίσιμες αποφάσεις:
Η πρώτη, στις 14 Νοεμβρίου 2024, αφορούσε τη μη άσκηση έφεσης. Η απόφαση είχε εγκριθεί αρχικά από τη Δημοτική Επιτροπή και στη συνέχεια επικυρώθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο επιβεβαίωσε τη μη εφαρμογή της τροπολογίας. Κατά την ψηφοφορία, μόνο η παράταξη “Όμορφη Πόλη” της Μπεττίνας Γραφίδου διαφοροποιήθηκε, δηλώνοντας «παρούσα». Η κ. Γραφίδου εξέφρασε τη θέση ότι οι αδικίες πρέπει να διορθώνονται με αλλαγή του νόμου και όχι με την παράκαμψή του. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εργαζόμενους και να μην καλλιεργήσουμε φρούδες ελπίδες». Ωστόσο, παρά τις επιφυλάξεις της δεν καταψήφισε. Έδωσε έτσι τη δυνατότητα να διασωθεί τυπικά ο ομόφωνος χαρακτήρας της απόφασης. Ο Ευγένιος Μαζαράκης (“Νέα Προοπτική”) απουσίαζε κατά την ψηφοφορία, στάση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί στην περίπτωση αυτή ως σιωπηρή συναίνεση με παρόμοιο ενδοιασμό.
Η πρώτη απόφαση δεν κοινοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σύμφωνα με νομική ερμηνεία που ανέφερε πως δεν υπήρχε υποχρέωση, επειδή δεν συνεπαγόταν δαπάνη. Επρόκειτο για απόφαση μη τέλεσης ενέργειας. Αν είχε σταλεί, εκτιμάται ότι θα απορριπτόταν.
Η δεύτερη απόφαση, που λήφθηκε δύο μήνες αργότερα, αφορούσε τη μονιμοποίηση καθεαυτή. Αυτή κοινοποιήθηκε εμπρόθεσμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία την έκανε αποδεκτή χωρίς παρατηρήσεις. Δεν ζήτησε εξηγήσεις για τη μη συμμόρφωση με την τροπολογία Βορίδη, νομιμοποιώντας στην πράξη το αποτέλεσμα και επιβεβαιώνοντας το αμετάκλητο της δικαστικής κρίσης.
Η έκβαση αιφνιδίασε, καθώς σε άλλους Δήμους -όπως στον Άγιο Δημήτριο και στον Δήμο Αθηναίων επί δημαρχίας Μπακογιάννη- ανάλογες πρωτοβουλίες δεν ευοδώθηκαν. Στον Δήμο Βύρωνα, η εκτίμηση της δημοτικής αρχής ήταν ότι μια τέτοια απόφαση θα προσέκρουε στην Αποκεντρωμένη.
Η υπόθεση χαιρετίστηκε από την ΠΟΕ-ΟΤΑ και άλλους συνδικαλιστικούς φορείς ως νίκη των εργαζομένων και πίεση προς την Πολιτεία για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διαιωνίζει την εργασιακή αβεβαιότητα.
Θεωρητικά, ο κίνδυνος δίωξης του δημάρχου για παράβαση καθήκοντος και καταλογισμού ευθυνών στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει εξαλειφθεί. Όμως, μετά τη μονιμοποίηση των πέντε, μια τέτοια κίνηση θα είχε πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.