Έργα 20 εκατ. ευρώ στην Καισαριανή, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

Έργα, ύψους 20 εκατ. ευρώ, που αλλάζουν τη μορφή της Καισαριανής ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε επίσκεψή του στην Καισαριανή.

Στόχος των έργων, που θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι να αξιοποιηθεί το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής και να αναδειχθεί η Καισαριανή σε έναν υπερ-τοπικό πόλο ενδιαφέροντος για όλους τους Έλληνες αλλά και για ξένους επισκέπτες. Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, σκοπός του υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης είναι «να αναδείξουμε την ιστορία της και να κάνουμε τη ζωή των πολιτών της καλύτερη, με περισσότερες δυνατότητες και προοπτικές για τους νέους ανθρώπους που αξίζει να αγαπούν τη γειτονιά και την πόλη, στην οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι γονείς τους ή ήρθαν από άλλες περιοχές της Αθήνας σε μια γειτονιά που έχει μοναδικά χαρακτηριστικά».

Ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, καλωσορίζοντας τον υπουργό Εσωτερικών, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ιστορική για την πόλη.

«Εμείς δεν χάσαμε χρόνο την περίοδο του κορονοιού, δουλέψαμε πολύ για να ετοιμάσουμε μελέτες, να ετοιμάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας.

Αυτά τα σχέδια, τα παραλαμβάνει ο υπουργός και θα σας μιλήσει ο ίδιος πάνω σε αυτά. Αυτά τα έργα, θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης.

Η Καισαριανή είναι μία πόλη σύμβολο και πρέπει να γίνει μία πόλη σύγχρονη. Έχει μία καθημερινότητα και εκεί, ακριβώς, είναι το σημείο που ερχόμαστε να απαντήσουμε, στην επίλυση δηλαδή των χρόνιων προβλημάτων της καθημερινότητας στην πόλη μας..

Καλωσορίζω, λοιπόν, στην πόλη μας, τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκο, είναι μεγάλη μας τιμή. Και θα ήθελα να αναπτύξω και προσωπικά τα σχέδιά μας, για να καταλάβετε πόσο θα αλλάξει η Καισαριανή τα επόμενα χρόνια, με τα μεγάλα έργα που ετοιμάζουμε και θα πραγματοποιήσουμε». 

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «η Καισαριανή πρέπει να είναι ένα σύμβολο της Εθνικής μας ενότητας».

Τα έργα που ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρικάκος είναι:

Αστική Αναζωογόνηση

Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής είναι ένας ιστορικός χώρος 465 στρεμμάτων που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης.

Στο χώρο αυτό έχουν ωριμάσει και θα προταθούν οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

 • Σκοπευτική εταιρεία. Θα γίνει αποκατάσταση πτέρυγας όπου θα στεγαστεί βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος κ.ά.
 • Το ιστορικό κέντρο Χάραμα θα αποκατασταθεί και θα γίνει χώρος διδασκαλίας μουσικών παραδοσιακών οργάνων, θα στεγάσει αρχείο ρεμπέτικου τραγουδιού, μουσικό ραδιοφωνικό σταθμό κ.ά.
 • Θα διαμορφωθεί πάρκινγκ έξω από το Χάραμα
 • Θα δημιουργηθεί Ανοιχτό Θέατρο 700 θέσεων
 • Θα αναπλαστεί το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης
 • Θα δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις (υπαίθρια γυμναστήρια κ.ά.)
 • Παιδικές χαρές. Θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις
 • Πάρκο δεσποζόμενων ζώων
 • Αστικός εξοπλισμός θα γίνει στο σύνολο του Σκοπευτηρίου (φωτισμός, παγκάκια, μονοπάτια, περίφραξη, βρύσες κ.λπ.)

Το Σκοπευτήριο συνδέεται με την πλατεία της Καισαριανής, η οποία απέχει λίγα οικοδομικά τετράγωνα.

Η πλατεία της Καισαριανής θα αναπλαστεί στο σύνολό της με ψυχρά υλικά, έξυπνο φωτισμό, φύτευση κ.ά.

Συμπληρώνεται το έργο αυτό με την ανάπλαση της κεντρικής οδού Εθνικής Αντιστάσεως, μήκους 1800 μέτρων, στα πεζοδρόμια που θα ελευθερωθούν αλλά και στο μεσαίο διάζωμα.

Σε όλες τις παραπάνω παρεμβάσεις θα γίνει υπογειοποίηση καλωδίων και τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων.

Το έργο αυτό θα υποστηριχθεί με υπο-έργα που περιλαμβάνουν βασικό μελετητή, μελέτη κυκλοφοριακής αγωγής, αρχαιολογική επίβλεψη κ.ά.

Μελέτες

Ο Δήμος Καισαριανής προτίθεται να υποβάλλει τρεις μελέτες. Ειδικότερα, θα αφορούν:

 • Κατασκευή πάρκινγκ στο Κρητικόπουλο, που θα περιλαμβάνει στο πάνω μέρος πράσινο σημείο με γωνιά ανακύκλωσης
 • Γίνεται προσπάθεια αποδέσμευσης χώρου για σχολείο και θα ζητηθεί η σχετική μελέτη
 • Επιπλέον, ο Δήμος βρίσκεται σε διαδικασία αγοράς ακινήτου που θα στεγάσει το “σπίτι του Μικρασιάτη”.

Προσεισμικός έλεγχος

Ο Δήμος διενεργεί τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο και θα ζητήσει, σύμφωνα με τα σχετικά πορίσματα, επιπλέον μελέτες και παρεμβάσεις, όπου απαιτηθούν.

Συντήρηση σχολικών υποδομών και ανοιχτών αθλητικών χώρων

Ο Δήμος Καισαριανής θα υποβάλλει αίτημα για συντήρηση των σχολείων όσο και αθλητικών χώρων.

Δράσεις ηλεκτροκίνησης

Μελετάται ο χώρος φόρτισης και ο Δήμος θα προτάξει λεωφορεία για αστική συγκοινωνία και λοιπά οχήματα.

Στην εκδήλωση που έγινε στο Δημαρχείο, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσιάζοντας τα έργα είπε:

Βρίσκομαι εδώ, λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, ύστερα από αλλεπάλληλες συνεργασίες που έχουμε, το ΥΠΕΣ, οι συνεργάτες μου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εφαρμογών με εσάς, με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», που έχει καθιερώσει αυτή η κυβέρνηση, αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών. Ένα πρόγραμμα, από το οποίο η Καισαριανή δικαιούται και αξίζει να πάρει ένα σημαντικό μερίδιο, φτάνει να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Αυτό το πρόγραμμα, λοιπόν, μάς δίνει τη δυνατότητα για πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα αλλάξουν το τοπίο αυτής της γειτονιάς.

Με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία της πόλης, με απόλυτο σεβασμό στο ότι αποτελεί ένα μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα υπερ-τοπικού ενδιαφέροντος και ότι αποτελεί την αιτία για να επισκεφθεί κάθε πολίτης, κάθε άνθρωπος από οποιαδήποτε γωνιά της Αθήνας, από οποιαδήποτε γωνία της Ελλάδας, από οποιαδήποτε γωνία της Ευρώπης και του κόσμου αυτό τον Δήμο. 

Βασική προτεραιότητα για εμάς, στο πλαίσιο της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος στη γειτονιά αυτήν, είναι η προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων και ηλεκτρικών λεωφορείων για τις μετακινήσεις των πολιτών. Οχήματα, τα οποία θα διευκολύνουν και την άνοδο προς τον Υμηττό, ο οποίος θεωρώ, ότι, πλέον, θα αποκτήσει μία διαφορετική αξία για τους πολίτες και για τους κατοίκους της Καισαριανής για να αξιοποιηθεί ως ένας χώρος υγείας, άσκησης και αναψυχής, που θα μπει στην καθημερινότητα όλων, αλλά και σαν ένα πόλος που θα έλξει ανθρώπους από παντού και θα φιλοξενήσει και Έλληνες και γιατί όχι κι άλλους τουρίστες, μετατρέποντας την Καισαριανή, πραγματικά, σε προορισμό για αυτούς που έρχονται για να γνωρίσουν την Ελλάδα και την Αθήνα. Κι αυτό, χωρίς καμία αμφιβολία, αποτελεί και μία σημαντική ευκαιρία για την οικονομική ανάπτυξη, χωρίς επιβαρύνσεις και αλλαγή του τοπίου και του περιβάλλοντος στην Καισαριανή. Είναι μία κατάσταση από την οποία μόνο κέρδος έχουν απ’ όλες τις απόψεις, οι πολίτες του ιστορικού αυτού Δήμου. 

Επίσης, πιστεύω ότι θα υπάρξει πεδίο περαιτέρω δράσης σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα “Smart Cities”, του Αντώνης Τρίτσης, με έξυπνες ψηφιακές εφαρμογές, τις οποίες θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε για την καλύτερη εξυπηρέτησης των πολιτών.

 Το σύνολο αυτών των παρεμβάσεων, θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ, για τον Δήμο Καισαριανής. Το πακέτο αυτό θα εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του οποίου είναι απολύτως διασφαλισμένοι οι πόροι. 

Είναι ευκαιρία να καλέσω το σύνολο των παρατάξεων που υπάρχουν και στον Δήμο της Καισαριανής, να συνδράμουν το έργο της δημοτικής αρχής, να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει έστω κι ένας πολίτης αυτού του Δήμου, έστω και μία παράταξη, έστω κι ένας άνθρωπος, ο οποίος να μη θέλει να γίνουν πραγματικότητα όλα όσα παρουσιάσαμε προηγουμένως. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την πόλη. Είμαι σίγουρος ότι μαζί θα την υλοποιήσουμε. Κι η ιστορική γειτονιά της Καισαριανής θα κατακτήσει τη θέση που της αξίζει, όχι μόνο στην ιστορία, αλλά στο παρόν και στο αύριο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Θα γίνει ένας τόπος που αξίζει να ζεις και για την ιστορία και για το επίπεδο ζωής του σήμερα και για τις προοπτικές του αύριο. Ένας τόπος έλξης για πάρα πολλούς, για χιλιάδες, πραγματικά, ανθρώπους που θα γνωρίσουν την Καισαριανή του αύριο, όλων των πολιτών».

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Καισαριανής ξενάγησε τον υπουργό στο Σκοπευτήριο, όπου και αποθέσαν λίγα λουλούδια στο Μνημείο των εκτελεσθέντων.

Ο Χρήστος Βοσκόπουλος επισήμανε:

«Βρισκόμαστε στον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, μετά από την εξαγγελία του υπουργού για τα μεγάλα, πραγματικά μεγάλα και ιστορικά έργα που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη. Είναι μία ιστορική ημέρα για την πόλη μας. Η Καισαριανή γυρίζει σελίδα».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε: «Εδώ σε αυτόν τον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου, ήρθαμε για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους εκατοντάδες Έλληνες πατριώτες που εκτελέστηκαν εδώ, στα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Είναι ένα αιώνιο μήνυμα αντίστασης, ανεξαρτησίας και ενότητας των Ελλήνων».

(Δελτίο Τύπου Δήμου Καισαριανής 16/10/2020)