Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Ζωγράφου στην αδελφοποιημένη πόλη Αγλαντζιά

Print Friendly, PDF & Email

Επίσημη επίσκεψη  στην αδελφοποιημένη πόλη Αγλαντζιά της Κύπρου πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία του Δήμου Ζωγράφου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Βασίλη Θώδα.

Ο Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών και Παιδικών Σταθμών Ρένα Χαλκιαδάκη και τη Δημοτική Σύμβουλο της παράταξης «Μαζί για την πόλη μας» Ειρήνη  Αγγελακοπούλου, επισκέφθηκαν τον αδελφοποιημένο Δήμο Αγλαντζιάς,  προκειμένου να παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης της Ανεξαρτησίας του 1821, καθώς και τη διαδρομή της Ελληνικής Δημοκρατίας από την Επανάσταση μέχρι και σήμερα, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Ανδρέα Κωνσταντίνου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία του Δήμου Ζωγράφου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί σε σημεία αναφοράς της πόλης,  όπως στο Πανεπιστήμιο Κύπρου , στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Σκαλί» αλλά και να επισκεφθεί την επαρχία Αμμοχώστου, όπου ξεναγήθηκε στο οδόφραγμα της Δερύνειας, στην Πράσινη Γραμμή.

Στο Σκαλί, η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στην τιμητική εκδήλωση του Δήμου Αγλαντζιάς για τους 130 Αγλαντζιώτες εθελοντές εθνοφύλακες και παρακολούθησε τη συναυλία «Μελωδίες Αγάπης και Ελευθερίας» με τον βαρύτονο Κύρο Πατσαλίδη.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζωγράφου αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων και τους ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία τους. Όπως είπε ο κ. Θώδας, «Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν δύο κρατικές οντότητες του Ελληνισμού με άρρηκτη κοινή πορεία στο παρόν και στο μέλλον. Ελλάδα και Κύπρος ενταγμένες στην Ε.Ε. με αναβαθμισμένο πλέον ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία μεταβατική φάση του Διεθνούς Συστήματος. Είναι δεδομένο ότι ένα ιστορικό γεωπολιτικό παράθυρο ευκαιρίας ανοίγεται από τη σύγκλιση συμφερόντων με τις Μεγάλες Δυνάμεις, αλλά και με τα σχήματα συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα κράτη της περιφέρειας. Σε όλα αυτά προστίθεται και η αναβαθμισμένη σχέση Ελλάδας – Κύπρου και Γαλλίας που προωθεί κοινή ατζέντα θεμάτων στην Ε.Ε.»

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες σχέσεις του Δήμου Ζωγράφου με την Κύπρο καθώς και την αδελφοποιημένη πόλη Αγλαντζιά, εκφράζοντας για ακόμη μία φορά τη διάθεση για διεύρυνση του πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δύο Δήμων. «Εμείς στο Δήμο Ζωγράφου, έχουμε βαθιές ρίζες σχέσεων με τα αδέρφια μας στην Κύπρο. Και αυτό πιστοποιείται έμπρακτα από την πιο παλιά αδελφοποίηση με τον Δήμο Αγλαντζιάς.  Στην πόλη μας υπήρχε πάντα μεγάλη και ακμάζουσα παρουσία Ελληνοκυπρίων και οι επισκέψεις των αντιπροσωπειών από το 1988 μέχρι και το 2013 υπήρξαν αρκετές και εποικοδομητικές. Άλλωστε, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κομβικός για τη σφυρηλάτηση και διατήρηση των σχέσεων μεταξύ των τοπικών κοινωνιών, που είναι και το πιο άμεσα επίπεδο συνεργιών. Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ, προκειμένου να τονώσουμε αυτή τη σχέση, μία σχέση που καλλιεργήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διάφορα ζητήματα που απασχολούν του δύο δήμους και να διευρύνουμε το πλαίσιο της συνεργασίας μας», δήλωσε ο κ. Θώδας.

Επίσης,  ο Δήμαρχος Ζωγράφου συναντήθηκε με εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Δημοτικό Γραμματέα Χάρη Τσαγγαρίδη, τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου και τον Αρχηγό Εθνικής Φρουράς Δημόκριτο Ζερβάκη.