Στο έλεος του χιονιά

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

Για την έλευση της Ελπίδας η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης ήταν εξαιρετική. Μηνύματα στα κινητά των πολιτών, προειδοποιήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς. Και ρεπορτάζ σε κάθε ΜΜΕ με τους υπεύθυνους της πολιτείας να αναλύουν την κατάσταση αλλά και να τονίζουν το επίπεδο προετοιμασίας. Αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο απέναντι στις κάμερες και με το ακουστικό του τηλεφώνου σε αυτό.

Όμως όπως διαπιστώνεται από όλους σήμερα η επικοινωνία στην αντιμετώπιση του φαινομένου ήταν αυτή που έγειρε προς στο μέρος της την πλάστιγγα και όχι η προετοιμασία και η πρόληψη του κρατικού μηχανισμού στο να αντιμετωπίσει μία κατάσταση που έβλεπε να έρχεται εδώ και μέρες.

Και σε αυτό τον κρίσιμο τομέα ο βασιλιάς ήταν γυμνός.

Υπάρχουν δεκάδες αναφορές και ρεπορτάζ στις ιστοσελίδες και στα κοινωνικά δίκτυα για ανθρώπους εγκλωβισμένους μέσα στα οχήματα τους για ώρες. Και σε δρόμους που δεν οδηγούν σε απομονωμένα χωριά και κτήματα. Αλλά για οδούς πρότυπα λειτουργίας στη χώρα μας, όπως η Αττική Οδός που για τη διέλευση της πληρώνουν οι πολίτες ισόποσο με μία ώρα εργασίας ενός υπαλλήλου που λαμβάνει τον βασικό μισθό.

Μία μαρτυρία της ασύλληπτης ταλαιπωρίας που βίωσε μία νεαρή γυναίκα ήρθε στην εφημερίδα μας η οποία υπήρξε εγκλωβισμένη στην Αττική Οδό από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα χωρίς εν τέλει να φτάσει στο προορισμό της, το σπίτι της. Η … εγκλωβίστηκε με άλλα δεκάδες αυτοκίνητα στην έξοδο της Αττικής Οδού προς τη Καισαριανή. Στην αρχή τα λεπτά και στην συνέχεια οι ώρες περνούσαν χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση για το μέλλει γενέσθαι με όσους περιμέναν. Για να υπάρχει θέρμανση στο αυτοκίνητο της όπως και τον υπολοίπων οι μηχανή έπρεπε να είναι διαρκώς σε λειτουργία καταναλώνοντας καύσιμο. Αρχίσαν τα πρώτα αυτοκίνητα να μένουν από βενζίνη και να βλέπει η…. από το παρμπρίζ τους αλλόφρονες οδηγούς που έτρεχαν μέσα στο χιόνι με ένα μπιτόνι, κάποιες φορές δανεικό, προς το πρατήριο καυσίμων που δεν ήταν σε κοντινή απόσταση με σκοπό να γεμίσουν το ρεζερβουάρ. Μη ξέροντας αν θα φύγουν από αυτή τη στασιμότητα την επόμενη στιγμή ή την επόμενη ώρα. Παράλληλα άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες πως αν το χιόνι γίνει πάγος δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ από το σημείο. Εντέλει στις 5 το απόγευμα πέρασαν από το αντίθετο ρεύμα εκχιονιστικά και τους ενημέρωσαν πως μπορούν να φύγουν αλλά από την άλλη κατεύθυνση. Η οδηγός αναγκάστηκε να καταλύσει στη Βούλα, όχι από πρόθεση της. Αυτή είναι μία ιστορία που μας μετέφερε η… στην «Επικοινωνία» υπάρχουν εκατοντάδες άλλες παρόμοιες που εκτυλίσσονταν την ίδια στιγμή. Σε όλη την Ελλάδα. Και δεν μπορούμε να αναπαράγουμε και να πιστέψουμε ότι το κράτος «πιάστηκε στον Ύπνο», ήξερε. Μάλλον οι πολίτες «πιάστηκαν στον ύπνο» επειδή πίστεψαν ότι θα κάνει απλά τη δουλειά του.