Δημοτικός φωτισμός και το κακό μας μαύρο χάλι

Print Friendly, PDF & Email

Γράφει ο Γιάννης Μοναστηριώτης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Νέα Εποχή Βύρωνα»

Ο δημοτικός φωτισμός αποτελεί μια από τις κρισιμότερες υποδομές ενός Δήμου, καθώς ο ρόλος του είναι πολυδιάστατος. Η τεχνολογία LED αλλάζει δρα-
στικά τις παραδοσιακές αντιλήψεις γύρω από τον φωτισμό. Η χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος των φωτιστικών LED συνεπάγεται αυτόματα σημαντική εξοικονόμη ση ενέργειας για το Δήμο. Σε Δήμους όπως ο Βύρωνας, ο φωτισμός εκτός της ασφάλειας που παρέχει στους οδηγούς, αποτελεί κρίσιμο
παράγοντα και για τους πεζούς, και τους λοιπούς χρήστες των δημόσιων χώρων. Εκτός των παραπάνω, ο φωτισμός αποθαρρύνει την ανάπτυξη κληματικότητας, φαινομένων βανδαλισμών και βίας.
Συμπερασματικά ο φωτισμός οδηγεί στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια μείωσης φαινομένων βίας και αποκλεισμού ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων από την κίνηση στην πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Είναι αλήθεια ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που δεν αντιμετώπισε η διοίκηση του δήμου, είναι αυτό του φωτισμού ειδικά στην περιοχή μας όπου  παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση εγκληματικότητας και παραβατικών συμπεριφορών, σύμφωνα με στοιχεία που έχουνδιαρρεύσει στην δημοσιότητα από αστυνομικές πηγές.
Εννέα έτη έκανε η Δημοτική παράταξη «ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ» να κάνει διαγωνιστικές διαδικασίες για τη προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου led, τη στιγμή που γειτονικοί μας Δήμοι εδώ και χρόνια έχουν προχωρήσει στην αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτωνκαι έχουν εξοικονομήσει τεράστια ποσά, ειδικότερα δε και με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση.
Αντικατάσταση του υπάρχοντος φωτισμού από την πρώτη θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής θα είχε επιφέρει σημαντική μείωση κατανάλωσης, άρα και σημαντική μείωση των ανταποδοτικών τελών. Αυτή μάλιστα μπορεί να αυξηθεί με σωστή τηλεδιαχείριση των φωτιστικών, ώστε να φωτίζεται όσο και όταν χρειάζεται η κάθε οδός/πλατεία κλπ..
Παρακάτω βλέπετε την υπάρχουσα και την επόμενη κατάσταση για να κατανοήσετε την ανικανότητα τους για τη διαχείριση των βασικών προβλημάτων της πόλης του Βύρωνα. Η υφιστάμενη εγκατεστημένη ισχύς, σύμφωνα με την μελέτη της Τ. Υ. του Δήμου και η νέα κατάσταση με φωτιστικά τύπου LED και κατά συνέπεια η εξοικονόμηση ενέργειας, που θα προκύψει μετά την αλλαγή των φωτιστικών

Α. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ
Αριθμός Φωτιστικών Σωμάτων 3.004
Εγκατεστημένη Ισχύς Φωτιστικών Σωμάτων (kW) 514,86 Κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας (kWh/Έτος)
2.236.297,67 Ετήσια Δαπάνη Ηλεκτρικής Ενέργειας (€/Έτος) 491.985,49

Β. ΝΕΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ LED
Αριθμός Φωτιστικών Σωμάτων 2.802
Εγκατεστημένη Ισχύς Φωτιστικών Σωμάτων (kW) 134,34 Κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας (kWh/Έτος)
583.505,79 Ετήσια Δαπάνη Ηλεκτρικής Ενέργειας (€/Έτος) 128.371,27

ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (kWh) 1.652,791,88 ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  73,91%

Σίγουρα για μεγάλη ανικανότητα θα συζητάμε όταν, η ετήσια χρηματοδότηση για αντικατάσταση υπολείπεται αυτής της εξοικονόμησης που ανέρχεται σε 363.614 €/Έτος.
Όλοι είμαστε σε θέση και καταλαβαίνουμε τους Βυρωνιώτες που πιστεύουν ότι η δημοτική αρχή επίτηδες δεν υλοποιούσε αυτό το μεγάλο έργο για την πόλη μας, γιατί, πολύ απλά δεν ήθελε να βλέπουν όλα τα κακά μας μαύρα χάλια και κατά τις βραδινές ώρες αφού ήδη είχαν εισπράξει τις πρωινές εικόνες μιας εγκαταλελειμμένης πόλης.