«Δεσμεύομαι ότι ο πολίτης θα έχει δωρεάν wifi σε πολλά σημεία της πόλης»

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΟΜΠΑΤΣΟΣ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
«Δεσμεύομαι ότι ο πολίτης θα έχει δωρεάν wifi σε πολλά σημεία της πόλης»

«Το στοίχημά μας είναι να ψηφιοποιηθεί ο
Δήμος Ζωγράφου στο μεγαλύτερο βαθμό του»

Το πρώτο Smart παγκάκι στο Πάρκο Γουδή, με φωτοβολταϊκό πλαίσιο, 4 θύρες usb φόρτισης συσκευών που θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ μέσω WiFi.

-Κύριε Κολομπάτσο, ας ξεκινήσουμε από τις αρμοδιότητές σας, τι ακριβώς περιλαμβάνουν;

Ανέλαβα καθήκοντα πριν εννέα μήνες ως αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής και Νέας Γενιάς. Σε aαυτά συμπεριλαμβάνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου, με στόχο την απλοποίηση της καθημερινότητας του πολίτη, και παράλληλα, όντας ο πιο νέος αντιδήμαρχος, έχω αναλάβει τα αιτήματα της νέας γενιάς.

– Σε ότι αφορά τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε η Ψηφιακή Πολιτική μπορείτε να μας πείτε πως προχωράει στο Δήμο Ζωγράφου; Το δικό σας προσωπικό στοίχημα στο επόμενο διάστημα, ποιο είναι; Με τι θα είστε ικανοποιημένος;

-Αρχικά, να γνωστοποιήσω στους αναγνώστες μας ότι η Ψηφιακή Πολιτική στο Δήμο Ζωγράφου δεν αποτελούσε πρώτη προτεραιότητας για την προηγούμενη διοίκηση, καθώς είχαν γίνει ελάχιστα πράγματα αποσπασματικά (Novoville). Αντιθέτως, η νέα διοίκηση εξ αρχής έδειξε την πρόθεσή της να αναπτύξει τον συγκεκριμένο τομέα και τρανή απόδειξη είναι η δημιουργία θέσης αντιδημάρχου στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, θα ήθελα να αναφέρω ενδεικτικά και επιγραμματικά λίγα από αυτά που έχουμε δρομολογήσει και υλοποιήσει.

●Εδώ και ένα χρόνο μέσω του site του Δήμου Ζωγράφου οι πολίτες αιτούνται και παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά διάφορα πιστοποιητικά.

●Στοχεύοντας πάντα στη διαφάνεια και αναβαθμίζοντας την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση εγκαινιάσαμε την πλατφόρμα «Πορεία Προϋπολογισμού», δηλαδή την online πορεία του προϋπολογισμού των τριών τελευταίων ετών, ώστε ο πολίτης να μπορεί να δει σε ‘realtime’ που πηγαίνει το κάθε ευρώ του Δήμου.

●Δίνεται η δυνατότητα επίσης στον οποιονδήποτε μέσω της νέας πλατφόρμας «Ηλεκτρονικές Πληρωμές» να μπορεί να εξοφλήσει όλες τις βεβαιωμένες οφειλές του εύκολα και απλά είτε από τον υπολογιστή του είτε από το smartphone του και να αποφύγει την αναμονή σε ουρές και γκισέ.

●Στην εποχή του covid-19 γεννήθηκε η ανάγκη οι συναλλασσόμενοι με τον Δήμο να προσέρχονται με ραντεβού, σε αυτό το πλαίσιο και με την έναρξη του πρόσφατου lockdown κληθήκαμε να δώσουμε λύση και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Καταργώντας τα άσκοπα τηλέφωνα διαθέσαμε στον πολίτη μια νέα σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα «Υπηρεσίες Ραντεβού», μέσω της οποίας μπορούν να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους με τις υπηρεσίες του Δήμου για αποφυγή συνωστισμού στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

●Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και τον αντιδήμαρχο Δημήτριο Δήμα, τοποθετήθηκε το 1ο Smart παγκάκι στο Πάρκο Γουδή, με φωτοβολταϊκό πλαίσιο, 4 θύρες usb φόρτισης συσκευών και δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ μέσω WiFi

Επιπλέον να ενημερώσω ότι καθημερινά παρακολουθούμε μελέτες και προτάσεις όπου θα δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη:

●Να επιλέγει τις τοπικές επιχειρήσεις και να μένει Ζωγράφου είτε για διασκέδαση είτε για αγορές, δίνοντας έτσι ανάσες στην τοπική αγορά. Μην ξεχνάμε ότι ήδη έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα απαλλαγής από την καταβολή τελών λόγω covid-19.

●Να συμμετέχει ενεργά και να έχει ρόλο στην Διοίκηση με την νέα πλατφόρμα «Εργαλείο Συμμετοχικού Προϋπολογισμού», η οποία θα ενεργοποιηθεί μετά το καλοκαίρι, μέσω της οποίας οι πολίτες, οι ίδιοι, μπορούν να διαχειριστούν σαν προσομοίωση εικονικά το budget του Δήμου που τους δίνεται και να αποφασίσουν τον τρόπο που θα το διένειμαν σε έργα ή και να σχολιάσουν τα προτεινόμενα έργα.

●Επιτρέψτε μου να αναφέρω και κάτι για το οποίο είμαι πολύ υπερήφανος, στο άμεσο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν 6 σημεία ελεύθερης πρόσβασης στο ίντερνετ. Μετά από άκαρπες προσπάθειες της προηγούμενης Διοίκησης να ενταχθεί ο Δήμος Ζωγράφου στο πρόγραμμα WiFi4EU, η διοίκησή μας και συγκεκριμένα ο τέως αντιδήμαρχος Άγης Παπακωνσταντίνου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) εξασφάλισαν χρηματοδότηση για την υλοποίηση της δράσης. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι πολύ πιο σύντομα από όσο περιμέναμε, ο πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση δωρεάν στο διαδίκτυο σε διάφορα σημεία της πόλης και κάνουμε τις κατάλληλες ενέργειες να μην μείνουμε μόνο στα δέκα σημεία, αλλά στην πορεία να αυξηθούν.

●Οι επιπλέον πλατφόρμες θα φανούν πιο έντονα στο άμεσο μέλλον και σε αυτό θα μας βοηθήσει και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο θα εντάξουμε μελέτες ψηφιοποίησης και νέων εφαρμογών
Το στοίχημα της διοίκησης αλλά και το δικό μου προσωπικά, είναι να γίνει κατορθωτό να ψηφιοποιηθεί ο Δήμος Ζωγράφου στο μεγαλύτερο βαθμό του, καθώς επίσης να ενταχθούν, όσο γίνεται περισσότερες πλατφόρμες και εφαρμογές, με τις οποίες θα μειωθεί η γραφειοκρατία και θα δοθεί ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες, προς όφελος πάντα του πολίτη, αλλά και των υπηρεσιακών υπαλλήλων. Ικανοποιημένος θα είμαι, όχι όταν ακούσω τα συγχαρητήρια του πολίτη, αλλά όταν διαπιστώσω εμπράκτως την ευχαρίστησή του, καθώς πλέον δεν θα περιμένει στη αναμονή για ένα απλό δικαιολογητικό, αλλά θα το παραλαμβάνει άμεσα στο e-mail του και τα αιτήματά του θα γίνονται μέσω εφαρμογών με άμεση ανταπόκριση από τις υπηρεσίες. Επιπλέον να ενημερώσω ότι καθημερινά παρακολουθούμε μελέτες και προτάσεις, προκειμένου να γίνει η περιοχή του Ζωγράφου SmartCity.

-Ως Αντιδήμαρχος Νέας Γενιάς τι σκοπεύετε να κάνετε και κατά πόσο πιστεύετε θα υπάρξει ανταπόκριση από τους συνομήλικούς σας να ενημερωθούν και να ασχοληθούν με τα τοπικά δρώμενα;

-Ο ρόλος μου να παρακινήσω τους νέους να ασχοληθούν με τα κοινά όπως καταλαβαίνετε δεν είναι πολύ εύκολος, διότι υπάρχει μια απαξίωση απέναντι στη πολιτική. Ξεκινώντας από προσωπική εμπειρία τα τελευταία σχεδόν έξι χρόνια ενασχόλησης, ομολογουμένως η νεολαία δεν έχει στις προτεραιότητές της, τη συμμετοχή στα τοπικά δρώμενα. Συνεπώς, στόχος μου είναι να τους αφυπνίσω και να αντιληφθούν ότι η ενασχόλησή τους επηρεάζει άμεσα το μέλλον, οπότε δρομολογούνται δράσεις είτε στον τομέα της νεανικής επιχειρηματικότητας, είτε σε 2ο στάδιο στην συμμετοχή σε συμβούλια νεολαίας.

-Πριν 9 μήνες περίπου κάνατε την επιλογή να αποχωρήσετε από την παράταξη με την οποία εκλεγήκατε και να συνεργαστείτε με τη Συμπαράταξη που διοικεί το Δήμο. Πώς αποτιμάτε σήμερα την κίνησή σας αυτή, ποιος ο στόχος σας και ποιες οι εμπειρίες που έχετε αποκομίσει;

-Κύριε Μισίνα δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά ένας νέος άνθρωπος που αγαπώ την πόλη μου και ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα της παράταξης Αγαπώ Ζωγράφου, με στόχο να συμβάλλουμε θετικά με τις προτάσεις και τις φρέσκιες ιδέες μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου. Οι συνδημότες με τίμησαν με την ψήφο τους και μου έδωσαν την 1η θέση και όταν η Διοίκηση του Βασίλη Θώδα το καλοκαίρι του 2019 μου πρότεινε συνεργασία, αρνήθηκα τότε και του είπα να μιλήσει στον επικεφαλής μου. Έτσι λοιπόν, μας πρότεινε να συμβάλλουμε κι εμείς χωρίς προαπαιτούμενα, ήμουν σίγουρος ότι η ηγεσία της παράταξης θα ανταποκριθεί για να κάνει το όραμά μας πράξη, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν ευδοκίμησε την τελευταία στιγμή . Προσωπικά δεν εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος για να κάνω καριέρα στην πολιτική, αντιθέτως κατέβηκα για να υλοποιήσω τις ιδέες μου, προσπάθησα να πείσω τον επικεφαλής μου για την χρησιμότητα της συγκεκριμένης κίνησης, όμως δεν τα κατάφερα. Ύστερα από ένα χρονικό σημείο έπρεπε να πάρω τις αποφάσεις μου, από τις οποίες θα με κρίνουν πρώτα οι πολίτες, καθώς και ο Δήμαρχος διότι ήμουν προσωπική του επιλογή. Τέλος, έχοντας ξεπεράσει το στάδιο της προσαρμογής σίγουρα έχω αποκομίσει εμπειρίες αυτούς τους εννέα μήνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Δημόσια Διοίκηση, όπου είναι ομολογουμένως ένα ενδιαφέρον αντικείμενο, πρωτόγνωρο βέβαια για εμένα για το λόγο ότι πάντοτε εργαζόμουν στον ιδιωτικό τομέα.