Άρθρο Βασίλη Δεμπόνου: Δημοκρατική Συμπόρευση

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

Γράφει ο Βασίλειος Α. Δεμπόνος,

δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα,

δικηγόρος

Όλοι όσοι κατοικούν στο Δήμο μας προβαίνουν σε μια κοινή διαπίστωση. Κανένα δημοτικό έργο μεγάλης κλίμακας βασικής υποδομής, εξυπηρέτησης των πολιτών μας και αναβάθμισης της πόλης μας δεν υλοποιείται ή έστω δεν φαίνεται στον ορίζοντα τα τελευταία χρόνια. Όλοι επίσης αναρωτιούνται το λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό. Η απάντηση είναι απλή. Κανένα ενδιαφέρον για ενεργοποίηση των εργαλείων χρηματοδότησης, και καμία πρόνοια για παρακολούθηση των νέων αλλά και των εν εξελίξει προγραμμάτων χρηματοδότησης στην πηγή τους.

Η ανωτέρω λοιπόν αδυναμία οικονομικού προγραμματισμού και πρόνοιας έχει εγκλωβίσει το Δήμο μας σε οικονομική ασφυξία και ομηρεία. Βαπτίσαμε την αβελτηρία και την αδράνεια «νοικοκύρεμα» των οικονομικών μας και προχωράμε χωρίς όραμα και χωρίς κανένα σχέδιο για την πόλη μας. Το διαπιστώνουμε στη καθημερινότητα μας. Πλήρης υποβάθμιση της αστικής ποιότητας ζωής μας, και συνάμα διάλυση του «επιχειρείν» στο Δήμο μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι, κάθε χρόνο, υποβάλλεται προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας από τη Δημοτική Αρχή ένα αναλυτικό τεχνικό πρόγραμμα με τα έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν την επόμενη χρονιά. Έχει αναρωτηθεί αλήθεια κανείς ποιο είναι το ποσοστό υλοποίησης αυτών των τεχνικών προγραμμάτων τα τελευταία έτη; Από τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκύπτει ότι το τελευταίο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό μόλις 10%….!!!

Eίναι λοιπόν προφανές ότι με πλήρη βεβαιότητα ο Δήμος μας θα βρεθεί τα επόμενα έτη ενώπιον δύσκολων και δυσχερών καταστάσεων.

Εύκολες λύσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο αυτό δεν υπάρχουν. Ένα είναι σίγουρο, οι επόμενες δημοτικές αρχές, θα πρέπει να αναζητήσουν και να στηριχτούν σε ευρεία κοινωνική/πολιτική και όχι σε «κομματική» συναίνεση. Η πολιτική απομόνωση και ο εγκλωβισμός σε συγγενείς «κομματικές» και «ιδεολογικές» συμπορεύσεις θα οδηγήσει απλά σε ευρύτερες μειοψηφίες. Η Δημοτική αρχή η οποία θα φιλοδοξεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα του Δήμου -και όχι απλά να διαχειριστεί αυτά- θα πρέπει να επιδιώξει ευρεία Δημοκρατική πολιτική και κοινωνική συναίνεση!